Διάσωση για 2.164 μετανάστες ανάμεσα σε θαλάσσια περιοχή στις Λυβυκές ακτές και την Λαμπεντούζα

Συνολικά, 2.164 πρόσφυγες που είχαν αποπλεύσει από τη Λιβύη επιβαίνοντας σε δώδεκα λέμβους διασώθηκαν σήμερα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις λιβυκές ακτές και τη νήσο Λαμπεντούζα, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές της ιταλικής ακτοφυλακής.
Στην τεράστια επιχείρηση που εξελισσόταν τις τελευταίες ώρες σε απόσταση λίγων δεκάδων μιλίων από τις λιβυκές ακτές έλαβαν μέρος μονάδες της ιταλικής ακτοφυλακής και παραπλέοντα φορτηγά πλοία.
Ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Μεταφορών κάνει επίσης λόγο για επεισόδιο που σημειώθηκε κοντά στις ακτές της Λιβύης: σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής είχε προσεγγίσει το απόγευμα μία από τις λέμβους που μετέφερε πρόσφυγες, όταν ταχύπλοο προερχόμενο από την ακτή πλησίασε με μεμάλη ταχύτητα. Οι τέσσερις άνδρες που επέβαιναν ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και ανάγκασαν τους ιταλούς λιμενικούς να τους επιστρέψουν την άδεια από τους πρόσφυγες λέμβο.
Νωρίτερα, 43 πρόσφυγες που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος είχαν διασωθεί από τις ιταλικές αρχές.
Την Παρασκευή, εξακόσιοι πρόσφυγες που επέβαιναν σε έξι φουσκωτά σκάφη διασώθηκαν από εμπορικά πλοία και σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λιβύης.
Περί τους 330 αφρικανοί πρόσφυγες που είχαν επιβιβασθεί στις 7 Φεβρουαρίου σε ακτή κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης σε σκάφη που βυθίστηκαν αγνοούνται ή πέθαναν από το κρύο στις αρχές της εβδομάδας στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ιταλία υπό ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες.
Οι επιζήσαντες διηγήθηκαν ότι οι δουλέμποροι τούς απείλησαν με πιστόλια και ρόπαλα για να τούς αναγκάσουν να επιβιβασθούν στα σκάφη και να ταξιδέψουν παρά τους σφοδρούς ανέμους και την τρικυμία.
Η χαώδης κατάσταση που κυριαρχεί στη Λιβύη έχει προκαλέσει αύξηση των αναχωρήσεων προσφύγων, ανδρών, γυναικών, παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων, που φθάνουν στη Λιβύη από την Ερυθραία και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής με την ελπίδα ότι θα βρουν ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ysterografonews.gr

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου