Ο Προκόπης Παυλόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η επιλογή του προσώπου του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, είπε, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία.
Η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντί στην ιστορία της, ούτε διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και να χαίρει αποδοχή και από τη Βουλή.
Η τοποθέτηση της ΝΔ
«Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του Αντιπροέδρου  της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των Ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε σχετική ανακοίνωσή της και συνεχίζει:
«Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό.
Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του».
Η αντίδραση του ΚΚΕ
O πρωθυπουργός «ανακοινώνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο, επί χρόνια στέλεχος και υπουργό της ΝΔ. Είναι γνωστή η στάση αρχών του ΚΚΕ για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως προσώπου και αυτήν θα τηρήσει, ψηφίζοντας «παρών» στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή», ανέφερε το ΚΚΕ σχετικά με την υποψηφιότητα Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Κουτσούμπα.
Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας ευχήθηκε στον κ. Παυλόπουλο καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα καθήκοντά του και του επανέλαβε τη στάση αρχών του ΚΚΕ σχετικά με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στην προεδρική εκλογή, ανεξαρτήτως του προσώπου που προτείνεται.
Όχι από το ΠΑΣΟΚ
Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου της αποφάσισε ομόφωνα να μη ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας «για λόγους βαθύτατα πολιτικούς», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, «Κάθε επιλογή προσώπου παραπέμπει άλλωστε σε πολιτικά και ιστορικά συμφραζόμενα. Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά υπέρ της ευρύτερης δυνατής θεσμικής και εθνικής συναίνεσης και το απέδειξε αναλαμβάνοντας τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος. Άλλο όμως η θεσμική συναίνεση  γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλο η χρησιμοποίηση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να φανεί ότι συμπίπτουν  ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα δυο κόμματα του τεχνητού διπολισμού, ενώ επί της ουσίας  απουσιάζουν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικά εθνικής συναίνεσης. Ενώ η χώρα   στερείται στρατηγικής, παρότι πολλοί πολίτες καλοπροαίρετα νομίζουν ότι η κυβέρνηση  διαπραγματεύεται σκληρά. Στην προηγούμενη Βουλή η αρνητική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως προς την εκλογή ΠτΔ δεν άφηνε περιθώρια διαβούλευσης. Η παρούσα όμως Βουλή εκλέγει ούτως ή άλλως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρα η διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, πριν η επιλογή του Προέδρου καταστεί ζήτημα ατομικής επιλογής του Πρωθυπουργού, ήταν και επιβεβλημένη και εφικτή. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε το συντονισμό των κινήσεων της με την ΚΟ του Ποταμιού στο κορυφαίο συμβολικά ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Κοινή πρόταση των δυο κομμάτων είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος».
Μετά την ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Nίκος Αλιβιζάτος σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος  για την ιδιαίτερη τιμή που του έκαναν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του για ΠτΔ.

Ποιος είναι ο  Προκόπης Παυλόπουλος
Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Στην πόλη αυτή τελείωσε το Λύκειο και ως πρωτοετής της Νομικής ήλθε στην Αθήνα το 1968.
Είναι παντρεμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή.
Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, το Βασίλη δικηγόρο, τη Μαρία πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας και τη Ζωή νηπιαγωγό.
Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μιχ. Στασινόπουλου, με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιου Paris II (πρώην Σορβόννη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Άριστα»).
Κατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων.
Ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II.
Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.
Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α΄Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012.
Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990), Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. (1995-1997), Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. (2000-2004), Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007), Υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).
matrix24.gr
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου