ΣΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ "TAXI" Η ΧΡΥΣΗ ΑΡΚΤΟΣ


Η ιρανική ταινία "Taxi" του υπό περιορισμό, ύστερα από την πρόσφατη αποφυλάκισή του για την παραγωγή αντικαθεστωτικών ταινιών, Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Πανάχι, απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας, στο πλαίσιο του 65ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου. To βραβείο παρέλαβε, συγκινημένη, η ανιψιά του.

Στην ταινία, το ρόλο του ταξιτζή ενσαρκώνει ο ίδιος ο Πανάχι, που περιφέρεται στους δρόμους της Τεχεράνης και συζητά με επιβάτες, για την επικαιρότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στο σύγχρονο Ιράν. Το χιούμορ διαδέχεται το δράμα και η κριτική στη λογοκρισία και τη συχνά καταπιεστική στάση του ιρανικού καθεστώτος δίδεται μέσα από καθημερινές "στιγμές", απεκδυμένες από κάθε υπερβολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ταινίες του Πανάχι προβάλλονται ελεύθερα στο εξωτερικό, ωστόσο είναι απαγορευμένες στην πατρίδα του.
Η ταινία κέρδισε κι ένα δεύτερο βραβείο, εκείνο της καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος που απονέμει η FIPRESCI, οι κριτικοί της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου.
Πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής ήταν ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι και μέλη οι: Ντάνιελ Μπρουλ (ηθοποιός), Μπονγ Τζουν-Χο (σκηνοθέτης), Μάρθα Ντε Λαουρέντις (παραγωγός), Κλαούντια Λόσα (σκηνοθέτρια), Οντρέι Τοτού (ηθοποιός) και Μάθιου Βάινερ (παραγωγός).


Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου