Ποιες τροφές σας κάνουν ευτυχισμένους


Το φαγητό μπορεί να είναι μια πολύ όμορφη απόλαυση, γιατί είναι δροσερό, γλυκό, πικάντικο και μαλακό, αφήνοντας σας μια αξέχαστη αίσθηση στο στόμα. Όμως, εκτός από τη γεύση, οι τροφές ενεργοποιούν κάποιες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, που επηρεάζουν την διάθεση μας. Αν λοιπόν θέλετε να είστε χαρούμενοι, καταναλώστε τα παρακάτω τρόφιμα.
Μύδια. Τα μύδια περιέχουν βιταμίνη Β12, η έλλειψη της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Γι’ αυτό και οι καταθλιπτικοί άνθρωποι που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, νιώθουν πολύ καλύτερα, μετά από 3 μήνες μετά την προσθήκη συμπληρώματος Β12. Μπορείτε να αγοράσετε μύδια σε κονσέρβα, ή να πάρετε τις βιταμίνες από άλλα φαγητά, συμπεριλαμβανομένων τον σολομό και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Καρύδια. Οι ξηροί καρποί, ειδικά τα καρύδια, περιέχουν αλφα-λινολενικό οξύ, που αν υπάρχει στη διατροφής σας, έχετε λιγότερες πιθανότητες να νιώθετε δυστυχισμένοι. Χαμηλά επίπεδα αλφα-λινολενικού οξέος, μειώνουν επίσης, τα επίπεδα της ντοπαμίνης, μια  χημική ουσία του εγκεφάλου, η οποία είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα της χαράς.
Καφεΐνη. Σύμφωνα με μελέτες οι γυναίκες που πίνουν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη την ημέρα, έχουν περίπου 15% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Αυτό ίσως συμβαίνει, επειδή η καφεΐνη αυξάνει την έκκριση των ορμονών, που είναι υπεύθυνες για την καλή διάθεση.
Ραπανάκια. Δεν έχει σημασία αν θα τα βρείτε στην αγορά ή στα ράφια του σούπερ μάρκετ, αυτό που έχει σημασία είναι, ότι σας φτιάχνουν τη διάθεση! Γιατί διεγείρουν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης.
Ρόδι. Αυτό το φρούτο μειώνει την αρτηριακή πίεση, το άγχος και την κατάθλιψη. Καλό είναι λοιπόν την επόμενη φορά να προτιμήσετε το ρόδι ως σνακ ή ως συνοδευτικό σε κάποιο κυρίως γεύμα σας.
Γιαούρτι και κεφίρ. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενισχύουν τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια στο έντερό σας. Μια μελέτη του UCLA διαπίστωσε, ότι οι γυναίκες που έτρωγαν προβιοτικά δύο φορές την ημέρα, ένιωθαν λιγότερο άγχος, από τις υπόλοιπες που δεν έτρωγαν καθόλου προβιοτικά. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει διότι το έντερο επικοινωνεί με το μυαλό σας μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, και τα καλά βακτήρια μπορεί να μεταδίδουν ένα μήνυμα χαλάρωσης.

Σοκολάτα. Είναι γνωστό ότι η σοκολάτα σας κάνει χαρούμενους, γιατί είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν  τη διάθεσή σας. Όμως, δεν χρειάζεται να καταναλώνετε κανονική σοκολάτα, που περιέχει αρκετές θερμίδες, αντ’ αυτού προτιμήστε το κακάο σε σκόνη χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου