Ρίμινι: Ο φελινικός παράδεισος της Αδριατικής για την πασχαλινή απόδραση


Από τον Στέργιο Πουλερέ

Όταν έχεις βγάλει από τα εδάφη σου έναν άνθρωπο - γιατί όπως είπε κάποτε κάποιος «οι τόποι είναι άνθρωποι ριζωμένοι που βάζουν σε θυρίδες της γης τις αναμνήσεις τους» - όπως ο Φεντερικό Φελίνι, τότε έχεις κάθε λόγο για να αισθάνεσαι σημαντικός. Το Ρίμινι είναι μια επαρχιακή πόλη στον ιταλικό νότο, στην Αδριατική, που ο Φελίνι διέπλαθε σχεδόν σε κάθε του ταινία μέσα από τις αναμνήσεις του ως παιδί και τα φευγαλέα οράματα του ντυμένα με άσπρα σεντόνια. Στις νύχτες της Καμπίρια και στο 8 1/2 αυτή η κυρίαρχη εικόνα ενός μαγικού Ρίμινι είναι διάχυτη.
Όμως το Ρίμινι δεν είναι γνωστό μόνο για τον σπουδαίο Φεντερίκο, αλλά και για την ιστορική του αξία στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μάχη του Ρίμινι το 1944 ήταν από τις πιο καταστροφικές στην διάρκεια του πολέμου και αυτή με την λιγότερη επιτυχία. Οι Βρετανοί και οι Αμερικάνοι με την συμμαχία Καναδών, Νεοζηλανδών και της Γ΄Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας στόχευαν ένα αποφασιστικό χτύπημα στη Γοτθική Γραμμή των Γερμανών, με τον στρατηγό Όλιβερ Λιζ να δίνει στην επιχείρηση την κωδική ονομασία Operation Olive. Τελικά, με 1.200.000 άνδρες συνολικά παραταγμένους και μετά από 1.470.000 οβίδες, ολοκληρώθηκε μια μάχη που ο Λιζ την ομοίασε με αυτή του Ελ Αλαμέιν.
Το Ρίμινι πήρε το όνομα του από το αρχαιοελληνικό Αρίμινος που ήταν και η ονομασία του μέχρι το τέλος του Μεσαίωνα. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ιταλίας σχεδόν στην επικράτεια του Σαν Μαρίνο με το Πέσαρο και την Τζεσένα να είναι οι πιο γνωστές ιταλικές πόλεις κοντά του.
Για να πάτε στο Ρίμινι με απευθείας πτήση είναι απαραίτητο να πάτε στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες 9 πόλεις εκτός Αθηνών και από εκεί να προσγειωθείτε στο Miramare ή Federico Fellini Airport
Αξιοθέατα : Το Ρίμινι εκτός όλων των άλλων είναι και μια γραφική περιοχή με μεγάλη ιστορία, μιας και από δω πέρασαν και έζησαν Ρωμαίοι, Φράγκοι, Βυζαντινοί, Λεβαντίνοι και άλλοι Λατίνοι. Και όπως σε κάθε μέρος άφησαν πίσω τους χτίσματα και στοιχεία της αισθητικής, αρχιτεκτονικής και κουλτούρας τους. Η Γέφυρα του Τιβέριου (Ponte de Tiberio) είναι το πρώτο που πρέπει να επισκεφτείς. Σε μια περιοχή με πολύχρωμα κτήρια και τα γκράφιτι να βρίσκονται σε κάθε πλευρά του δρόμου, η Γέφυρα προσφέρει μια τρομερή θέα του χωριού Σαν Τζουλιάνο. Πρωτοξεκίνησε να χτίζεται το 14 μετά Χριστόν με διαταγή του Αυτοκράτορα Αυγούστου με πλάνο να συνεχίζεται η Via Emilia και να συνδέει έτσι το Corso Augusto με το χωριό. Ολοκληρώθηκε επί Τιβέριου και πήρε το όνομα της από αυτόν.
Κάτω από την γέφυρα βρίσκεται ο ποταμός Μαρέκια που ξεκινάει από το Αρέτσο της Τοσκάνης για να καταλήξει να εκβάλλεται στην Αδριατική. Εδώ πέρα ο Βυζαντινός στρατηγός Ναρσής πολέμησε τους Γότθους.
Το Castel Sismondo είναι το επόμενο μνημείο που θα επισκεφτείς. Ένα κάστρο αυθεντικό δείγμα της φράγκικης κουλτούρας και πήρε το όνομα του από τον αρχιτέκτονα του Σιτζισμόντο Μαλατέστα που λέγεται ότι το σχεδίασε το 1437, για να ολοκληρωθεί μετά από 15 χρόνια. Το χτίσμα περιλαμβάνει και μία τάφρο, ενώ στις εισόδους υπάρχουν σύμβολα του Οίκου του Μαλατέστα.
Από τον Μαλατέστα ονομάστηκε και ο καθεδρικός ναός Tempio Malatestiano που χτίστηκε υπό τον αρχιτέκτονα Λέον Μπατίστα Αλμπέρτι προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου.
Στο Ρίμινι βρίσκεται και η αρχαιότερη αψίδα της ρωμαϊκής εποχής, το Arco D' Augusto, σε ένα σημείο που μοιάζει πολύ με τα Ηλύσια Πεδία. Η ανέγερση της σήμανε το τέλος της Via Flaminia που συνέδεε τη Ρωμανία με τη Ρώμη. Στην αψίδα θα δείτε τα ονόματα 4 σημαντικών πόλεων της αυτοκρατορίας, 4 ασπίδες και μια περιγραφή αφιερωμένη στον Ιούλιο Καίσαρα.
Ένα πιο σύγχρονο μέρος για να επισκεφτείς είναι το Museo Dell Aviazione λίγο έξω από το Ρίμινι, με 40 πλοία από την εποχή του 1940 να έχουν μετατραπεί σε εκθέματα.
Ένα μέρος αφιερωμένο στον Φεντερίκο Φελίνι είναι το Federico Fellini Park που στο κέντρο του έχει ένα συντριβάνι με τέσσερα άλογα, ενώ ο φωτογράφος Έλιο Γκέρα έστησε ένα booth-φωτογραφική κάμερα για να βγάζουν φωτογραφίες όσοι επιθυμούν.
Το ρωμαϊκό Αμφιθέατρο είναι το μοναδικό που επιβίωσε ως σήμερα στην περιοχή Εμίλια-Ρομάνα και κάποτε θύμισε το Κολοσσαίο σε μινιατούρα. Η ζωή του ξεκίνησε τον 2ο αιώνα επί εποχής αυτοκράτορα Ανδριανού και χωρούσε περίπου 10.000 άτομα. Στην διάρκεια της Μάχης του Ρίμινι υπέστη μεγάλες φθορές.
Η πλατεία των Τριών Μαρτύρων (Tre Martiri Square) πήρε το όνομα της από τους τρεις πολίτες που πέθαναν εκεί στην διάρκεια του πολέμου το 1944 και έχει μια επιτύμβια στήλη προς τιμήν τους και ένα άγαλμα που υπάρχει εκεί από την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα. Η πλατεία αποτελούσε το σημείο συγκέντρωσης των λατινόφωνων κατοίκων της περιοχής.
Στην Piazza Cavour βρίσκοντα κτίσματα της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής μεταξύ των οποίων το Arengo Palazzo και το Palazzo del Podesta. Και τα δύο ήταν μέρη συνάθροισης του συμβουλίου της πόλης. Στην πλατεία υπάρχει το άγαλμα του Πάπα Παύλου του 5, που θήτευσε τον 17ο αιώνα και η Fontana Della Pigna. Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και εδώ μια πηγή, ένα συντριβάνι, όπως σε κάθε ιταλική πόλη, η Fontana Della Pigna που χτίστηκε το 1543 από τον Τζιοβάνι ντε Καράρα προς τιμήν του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ξενοδοχεία: Τα περισσότερα ξενοδοχεία μοιάζουν με βιομηχανικές πολυκατοικίες, βρίσκονται πάνω στην παραλία και σίγουρα θα βρεις προτάσεις για κάθε τσέπη. Το βραβευμένο Hotel Stresa παρέχει όλες τις ανέσεις και με πολύ καλό φαγητό στην κουζίνα του.  Το Hotel Erbavoglio έχει πολύ θετικές κριτικές στο tripadvisor τόσο για τις παροχές του, όσο και για την αισθητική και τοποθεσία του. Τα δωμάτια είναι σχετικά μικρά, αλλά καινούργια, καθαρά και με υπηρεσία δωματίου full time. Τα Hotel Rivazzura και Hotel Gioiella είναι για μικρότερα πορτοφόλια και λιγότερες ανέσεις, χωρίς όμως να χαλάει η εμπειρία. Τα Academia, Albatros & Cadiz είναι ξενοδοχεία που εστιάζουν περισσότερο στην θέα που προσφέρουν με την Αδριατική να απλώνεται στο μάτι σας.
Φαγητό και διασκέδαση : Στο Osteria i Teatini θα βρεις ένα μέρος από τα πολλά που έχουμε στα ελληνικά νησιά. Μπαρ, εστιατόριο και electric jazz music stage. Τουρλού. Το Discoteca Baia Imperiale είναι μια θρυλική ντίσκο σε ένα πετρόκτιστο κτήριο. Θα χορεύεις σαν τον Τραβόλτα μέσα σε κάστρο. Το Tonino Il Lurido ήταν το αγαπημένο του Φελίνι. Προφανώς για την εξαίρετη κουζίνα με θαλασσινά. Στο La Casina del Bosco θα βρείτε μια άψογη piadineria*, όπως ακριβώς και στα Bottega della Piada, Piada e cassoni da Ciana & Monda, η Osteria Dë Börg είναι μια ενδεικτική επιλογή της ντόπιας κουζίνας στην περιοχή της ψαραγοράς με καλά θαλασσινά και πολύ καλό γεμιστό κουνέλι, το Brodo di Giuggiole συνδυάζει τζαζ και ψάρι, το Il Vecchio e Il Mare είναι ένα fish fast food, ενώ τα Disco Bar Coconuts και Cocoricò ενδείκνυνται για πολύ χορό. Τα πιο γκουρμέ πιάτα γύρω από το ψάρι θα τα βρεις στα Ristorante I Fame και Ristorante Guido, τα ακριβά αλλά γεμάτα πιάτα στο GB Restaurant, ενω για πίτσα θα πας στο Mister Pizza Rimini.
Hotspots: Αν και αρχές Απριλίου οι θερμοκρασίες θα είναι καλές για να αράξετε στην μακρύτερη παραλία της Ευρώπης, έκτασης 15 χιλιομέτρων. Η παραλία χωρίζεται από αριθμούς ανάλογα με τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε κάθε σημείο. H ψαραγορά, το pescheria-fish market είναι ένα κανονικό πανηγύρι για τους κατοίκους.

100391680-753x320
Rimini-Beach
notte-rosa-vecchia-pescheria_04092006123454

Τέλος, μιας και βρίσκεται όπως είπαμε στα σύνορα με το Σαν Μαρίνο μπορείτε να βρεθείτε για πλάκα σε μια άλλη χώρα και να δείτε κι εκεί αξιοθέατα.

*Piadinas: πίτες ψωμιού που φτιάχνονται στην περιοχή με αλάτι, λαρδί, αλεύρι και νερό και τις γεμίζουν συνήθως με προσούτο και άλλα αλλαντικά ή κιμά και λαχανικά.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου