Η απάντηση στο Αλτσχάιμερ μπορεί να κρύβεται στο διάστημα


Μια ομάδα επιστημόνων πρόκειται να ξεκινήσει μια σειρά πειραμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με σκοπό να κατανοήσει την προέλευση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η ομάδα ελπίζει πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να θεραπεύσει ή ακόμα και να εξαλείψει την ασθένεια.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, που επηρεάζει περισσότερα από 35 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ένας αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί στα επόμενα 20 χρόνια. Κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα, κάποιος άνθρωπος στον πλανήτη μαθαίνει πως πάσχει από την ανίατη εκφυλιστική νόσο. Επομένως το πρόβλημα είναι πλέον μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία.
Παρά τις σημαντικές προόδους στην κατανόηση των αλλαγών που συμβαίνουν στον εγκέφαλο με την εξέλιξη της συγκεκριμένης νόσου, δεν έχει βρεθεί ακόμα ούτε η θεραπεία, ούτε κάποιο φάρμακο που να μειώνει τα συμπτώματα, ενώ τα αίτια που προκαλούν την ασθένεια αποτελούν ακόμα ένα μυστήριο. Γνωρίζουμε ότι οι εγκέφαλοι των ατόμων με προχωρημένο Αλτσχάιμερ συρρικνώνονται λόγω της απώλειας νευρώνων και το θάνατο των κυττάρων, καθώς και ότι οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου φαίνεται να είναι επιρρεπείς σε αυτή τη χαρακτηριστική ατροφία. Γνωρίζουμε επίσης ότι ένας εγκέφαλος που πάσχει από Αλτσχάιμερ εμφανίζει συσσωρεύσεις ανώμαλων πρωτεϊνών που συσσωματώνονται σε μακριές ίνες, τόσο εντός όσο και εκτός των νευρώνων.
Αυτά τα συσσωματώματα είναι τοξικά για τα κύτταρα του εγκεφάλου και προκαλούν προβλήματα στην κανονική κυτταρική λειτουργία, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να παίζουν ρόλο στην παθολογία της νόσου. Όμως, κανείς δεν γνωρίζει τι προκαλεί την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ. Η μελέτη των πρωτεϊνών είναι δύσκολη, γιατί όσο βρίσκονται στη Γη αναπτύσσονται πολύ λίγο και πολύ αργά.
Η λύση που έδωσαν οι επιστήμονες σε αυτό το πρόβλημα ήταν να στείλουν τις πρωτεΐνες στο διάστημα. Το περιβάλλον μικροβαρύτητας του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού θα επιτρέψει στις ίνες να μεγαλώσουν γρηγορότερα από ότι στη Γη, διότι δεν θα περιορίζονται από το βάρος τους. Επιπλέον, αν δεν έχουν βάρος μπορούν να αναπτυχθούν όπως θα έκαναν στο σώμα του ανθρώπου και έτσι οι επιστήμονες θα έχουν μια καλύτερη εικόνα της λειτουργίας των πρωτεϊνών.
Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα μικρό κύβο 4 ιντσών που κατασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Φλόριντα. Ο κύβος στάλθηκε στο ΔΔΣ τον Ιανουάριο. Μετά το τέλος του πειράματος, τα δείγματα θα επιστρέψουν στη γη για ανάλυση με μικροσκόπιο ατομικής δύναμης. Αν η μελέτη αποδειχθεί επιτυχής, θα διεξαχθούν νέες έρευνες ώστε οι επιστήμονες να συγκεντρώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ανάπτυξη των ινών και να αναζητήσουν πιθανές στρατηγικές πρόληψης.
«Πρέπει να καταλάβουμε γιατί μερικοί άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο ενώ άλλοι όχι», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dan Woodard. «Πρέπει να υπάρχουν χημικές ουσίες ή διαδικασίες που εμποδίζουν ή βοηθούν την ανάπτυξη των πρωτεϊνικών ινών. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όπως η θερμοκρασία ή η συγκέντρωση άλατος στο υγρό του εγκεφάλου», συμπλήρωσε.



opinionpost.gr
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου