Ιπποφαές: ένας πολύτιμος θησαυρός για την υγεία!


Παρά το γεγονός ότι, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, για τα θρεπτικά σπαστικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, το ιπποφαές δεν είναι τόσο δημοφιλές, όσο θα έπρεπε. Κατάγεται από τα Ιμαλάια, και σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Τι είναι όμως, το ιπποφαές; Και γιατί οι επιστήμονες  το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο;

Καταρχήν, αυτό το μικροσκοπικό κίτρινο-πορτοκαλί φυτό, υποστηρίζεται ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι. Και ότι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού και του καλαμποκιού. Επίσης, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.

Επίσης, αυτό το πανίσχυρο φυτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των 3, 6, 9 και το σπάνιο 7. Και παρόλο που είμαστε ακόμα σε αναμονή για περισσότερες μελέτες σχετικά με τα οφέλη των ωμέγα 7 λιπαρών οξέων, τα αποτελέσματα φαίνονται ελπιδοφόρα, όσο αφορά τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, αν το δέρμα σας είναι ερεθισμένο, το ιπποφαές μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά θεραπευτικό. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που περιέχει, μειώνουν τη φλεγμονή, και ως εκ τούτου την ερυθρότητα, το κάψιμο και τη φαγούρα, ενώ η βιταμίνη Ε βοηθάει στην γρήγορη επούλωση του δέρματος.

Το ιπποφαές περιέχει επίσης, αρκετή ποσότητα β καροτίνης, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική, γιατί βοηθάει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων και συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Ακόμη, η βιταμίνη Α ίσως είναι η πιο σημαντική βιταμίνη για τα μάτια, διότι συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής των οφθαλμών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της ωχρά κηλίδας.


Επιπλέον, το ιπποφαές είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που βοηθάνε στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και της καρδιάς. Συμβάλουν, επίσης, στην καλή υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος και συμμετέχουν στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων. Τέλος, ο ευκολότερος του για να βρείτε το ιπποφαές είναι σε μορφή συμπληρώματος ή αποξηραμένο και μπορείτε να φτιάξετε αφεψήματα ή να το προσθέσετε σε φαγητά.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου