Στο τρίγωνο Μόσχα -Πεκίνο –Ουάσιγκτον επενδύει η κυβέρνηση


Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Στο τρίγωνο Μόσχα - Πεκίνο - Ουάσιγκτον αναμένεται να κινηθεί στο εγγύτατο μέλλον η κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι η επίσκεψη στο Βερολίνο επέτρεψε να «σπάσει ο πάγος» μεταξύ του πρωθυπουργού και της γερμανίδας καγκελαρίου και όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης «να μπει το νερό στο αυλάκι», με ότι αυτό συνεπάγεται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της πολιτικής, σειρά τώρα έχουν οι εκτός Ευρώπης σύμμαχοι. 

Στις 8 Απριλίου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Μόσχα, σε μια εφ’ όλης της ύλης επίσκεψη, η οποία αναμένεται να συμπεριλάβει όλα τα διμερή και διεθνή θέματα. Η αναβαθμισμένη γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση της χώρας επιτρέπει στους Β. Πούτιν - Α. Τσίπρα να θέσουν επι τάπητος όχι μόνο τα ενεργειακά και τον τουρισμό, αλλά και θέματα που άπτονται της αμυντικής συνεργασίας και της οικονομίας. 

«Δεν θα επαναλάβουμε το λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης» διατείνονται συνεργάτες του πρωθυπουργού και αφήνουν να εννοηθεί ότι η ατζέντα θα κινηθεί και σε οικονομικό επίπεδο, αφού «υπάρχει η πρόθεση ρωσικες εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία». Βέβαια ουδείς προεξοφλεί το οτιδήποτε, αλλά τα γεγονός ότι η Μόσχα το τελευταίο διάστημα διακρίνεται από μια μάλλον φιλελληνική στάση, επιτρέπει στην κυβέρνηση να αισιοδοξεί. 

Η αποστολή των Γ. Δραγασάκη- Ν. Κοτζιά στο Πεκίνο ουσιαστικά λειτουργεί ως προπομπός της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού. Η πρόσφατη αγορά ελληνικών ομολόγων (περίπου 100 εκ ευρώ)απο κινέζικα funds, αλλά και η επαναδραστηριοποίηση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά με την παρουσία του Α. Τσίπρα, ουσιαστικά προδιαθέτει για μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών. Οικονομικά στελέχη επισημαίνουν ότι "εκτός του τουρισμού, μια σειρά επενδυτικών προσπαθειών βρίσκονται σε εξέλιξη" χωρίς να δίνουν περισσότερες πληροφορίες. Ομως το γεγονός ότι το Πεκίνο κοιτάζει προς την Ευρώπη με κύριο σταθμό την Ελλάδα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων. 

Η ερώτηση "πότε θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός?" παραμένει ακόμα χωρίς απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου. Όμως συγκλίνουσες πληροφορίες επιμένουν ότι μέχρι το καλοκαίρι ο Α. Τσίπρας θα διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Εκτός και αν γίνει η έκπληξη και επισκεφθεί την Αθήνα ο Μπ. Ομπάμα. Είναι βέβαιο ότι οι παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου έχουν δημιουργήσει ένα φιλικό κλίμα προς την ατλαντική σύμμαχο, και συνεργάτες του Α. Τσίπρα τονίζουν ότι " οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν μπει σε νέα φάση" κάτι που αποδεικνύεται και από τις συχνές επαφές και επισκέψεις αμερικανών υπουργών και υφυπουργών στην Αθήνα.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου