Διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης στο Βερολίνο για τις προκλητικές δηλώσεις Σόιμπλε


Το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Αθηνών-Βερολίνου επισφραγίστηκε με το διάβημα που σύμφωνα με πληροφορίες έκανε η ελληνική πλευρά στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρόμενη για τις δηλώσεις που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Σε θέματα επικοινωνίας μας έδωσες την εντύπωση του τέλειου. Μας έκανες ισχυρότερη εντύπωση απ' ότι στην ουσία, αλλά μπορεί να ήταν λάθος εντύπωση και μου λέει μη γελάτε» είπε ο κ. Σόιμπλε αποκαλύπτοντας διάλογο που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο περιθώριο του Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου και την απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη.
«Το να είναι λοιπόν τόσο ανόητα αφελής σε θέματα επικοινωνίας του είπα ότι δεν θα το πίστευα» συνέχισε ο κ. Σόιμπλε.

Η φράση αυτή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τον Γιάνη Βαρουφάκη εξόργισε την ελληνική κυβέρνηση και η Αθήνα αποφάσισε να δοθεί οδηγία από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου γύρω από το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου συνεχίζεται με εκατέρωθεν δηλώσεις.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την διεκδίκηση από το ελληνικό δημόσιο των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου προκάλεσε την ενόχληση της γερμανικής ηγεσίας που βρήκε την αντανάκλασή της στον γερμανικό Τύπο με αιχμή όπως ήταν αναμενόμενο την Bild η οποία απηχεί τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε. Στις δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος ανέφερε ότι "το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων έχει οριστικά διευθετηθεί πολιτικά και νομικά, δεν έχει αλλάξει τίποτε στην στάση της Γερμανίας». Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, είπε ότι δεν θα γίνει τέτοια συζήτηση με την Ελλάδα δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο του διεθνούς Δικαίου. Εκτίμησε δε ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι λάθος και παρέπεμψε στα σημερινά σοβαρά προβλήματα, για τα οποία, όπως είπε, δεν βοηθά η «συναισθηματικοποίηση». Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν έθεσε το ζήτημα, όταν επισκέφθηκε τον γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο. Η δήλωση αυτή προκάλεσε διάψευση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο δια του εκπροσώπου του κ. Κώστα Κούτρα ανάφερε ότι ο κ. Νίκος Κοτζιάς είχε θέσει το θέμα κατά την επίσκεψή του στις 10 ΦΕβρουαρίου τόσο στην συνάντηση όσο και αμέσως μετά στις δηλώσεις.

Από ελληνικής πλευράς την σκυτάλη πήραν οι υπουργοί Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης και Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο κ. Φλαμπουράρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αδιέξοδο και ότι παρά την αρχική της άρνηση η γερμανική κυβέρνηση τελικά θα συζητήσει το θέμα.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου