Κόστα Ρίκα: Ξύπνησε το ηφαίστειο Τουριάλπα


Έχουν εκκενωθεί χωριά, ενώ ανεστάλησαν οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, λόγω της τέφρας


Το αεροδρόμιο του Σαν Χοσέ έκλεισε και αρκετά χωριά εκκενώθηκαν στην Κόστα Ρίκα, εξ αιτίας της τέφρας από το ηφαίστειο Τουριάλπμα που έφθασε στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν οι αρχές. Στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κόστα Ρίκα που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από τον τόπο της έκρηξης, οι πτήσεις ανεστάλησαν εξ αιτίας της ελλιπούς ορατότητας, ανέφερε η αρμόδια Αρχή.




Πολλά σχολεία έκλεισαν επίσης και οι μαθητές έμειναν στα σπίτια τους ενώ το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Αναγκών διέταξε την εκκένωση των χωριών σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο. Ακόμη και οι περαστικοί στους δρόμους του Σαν Χοσέ κλήθηκαν να προστατεύουν τα μάτια τους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας του τοπικού Εθνικού Πανεπιστημίου, από μια ακόμη έκρηξη που αναμένεται, θα σχηματιστεί σύννεφο καπνού πάνω από ένα μίλι που θα κινηθεί στην επιφάνεια της θάλασσας και θα απλώσει τέφρα πάνω από αρκετές πόλεις. Το ηφαίστειο Τουριάλπμα εξερράγη δυο φορές την Κυριακή ενώ ακολούθησε μια πιο μεγάλη έκρηξη την Τετάρτη.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι εκρήξεις τέφρας ήταν τα πρώτα σημάδια της ενεργοποίησης του ηφαιστείου των 3.340 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας από τη δεκαετία του '90. Είχαν προηγηθεί 130 χρόνια «ύπνωσης».
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου