Δεν το βάζει κάτω ο Αλέξης


Δε «μασάει» ο Αλέξης Τσίπρας από τις απειλές και τα άθλια παιχνίδια των δανειστών μας, που επιμένουν στο βρόμικο σχέδιο τους, να ταπεινώσουν την κυβέρνηση και να την υποχρεώσουν σε άτακτη υποχώρηση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όμως, επιμένει να στέκεται όρθιος, απορρίπτοντας τους ωμούς εκβιασμούς, όπως έγινε χθες με την περήφανη απάντηση στη θρασύτατη και προκλητική απαίτηση τους, για απόσυρση του νομοσχεδίου, για την ανθρωπιστική κρίση!

Επιμένει, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, στην ανάγκη πολιτικής λύσης, γι` αυτό και ζήτησε τη συνάντηση με όλους τους θεσμικούς ηγέτες της Ευρωζώνης, πριν τη διμερή επαφή με την κ. Μέρκελ, ώστε να τεθούν όλοι και όχι μόνο η Γερμανίδα καγκελάριος, προ των βαρύτατων ευθυνών τους.

Με φόντο την πιστωτική ασφυξία και την κρίση ρευστότητας, προηγήθηκε η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα για πενταμερή συνάντηση την Παρασκευή με τη συμμετοχή των κκ Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Ντράγκι. Κίνηση που μεταφράστηκε ως πρόθεση της κυβέρνησης η ελληνική κρίση να παραμείνει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα δίχως να …εγκλωβιστεί σε αντιπαράθεση του δίπολου Ελλάδας-Γερμανίας.

Στα όρια πάνε την διαπραγμάτευση οι ξένοι δανειστές, που δεν τους πετυχαίνουν τα σχέδια για να φέρουν την κυβέρνηση με τα νερά τους και πάνω στον πανικό τους, στην σκέψη πως η Ελλάδα θα πετύχει και θα ξεφύγει από τον ασφυκτικό έλεγχο τους, δίνουν τα ρέστα τους, σφίγγοντας ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από την χώρα. Η επίθεση γίνεται σε κάθε μέτωπο και από κάθε αξιωματούχο που ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό μπλοκ της λιτότητας.  Απειλούν με κλείσιμο των τραπεζών, όπως είχε συμβεί στην Κύπρο και κάνουν τα πάντα για να «παγώσουν» τα πρώτα νομοθετήματα της νέας βουλής, τα οποία θα δώσουν μία αναγκαία, ανάσα ρευστότητας στα Δημόσια Ταμεία.

Στην προσπάθειά τους για να στριμώξουν την Ελλάδα, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν ακόμα και να ανασταλεί το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που έχει σχεδιαστεί για να απαλύνει τον πόνο, εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, που έχουν πληγεί από τα βάρβαρα μέτρα που απαίτησαν οι ίδιοι δανειστές τα μαύρα χρόνια των μνημονίων. Είναι πια οφθαλμοφανές ότι οι ξένοι δανειστές,  θέλουν ή να μας υποτάξουν ή να μας εξαφανίσουν.

Ντάισελμπλουμ: Στο τραπέζι και το σενάριο Κύπρου για τις τράπεζες

Ο πρώτος σε αυτό το μπαράζ, προκλητικών δηλώσεων, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, συνέκρινε την κατάσταση της Ελλάδας, με αυτή της Κύπρου όταν κατέρρεε το τραπεζικό της σύστημα. Ο Ολλανδός πολιτικός,  έφτασε μέχρι και στο σημείο, να κάνει λόγο για κλείσιμο τραπεζών και περιορισμούς στις εισροές και εκροές κεφαλαίων. Μία δήλωση- βόμβα, που δεν γίνεται εν μέσω τίμιας διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR δήλωσε: «Η Eυρωζώνη έχει εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν κατορθώσει να εκπληρώσει μέχρι τον Ιούλιο τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων ανάλογων με αυτών που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο», ενώ στην συνέχεια προσέθεσε, «Σκεφτείτε τι έγινε στην Κύπρο. Οι τράπεζες εκεί έκλεισαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, οι εισροές και εκροές κεφαλαίων μέσα στη χώρα αλλά και έξω από αυτή τέθηκαν υπό διάφορους περιορισμούς. Επομένως, υπάρχουν διάφορα σενάρια, που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση και εξετάζονται».  Στο τέλος, ανέφερε, «πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα σε τροχιά. Η ανάκαμψη πήγε πολύ καλά, αλλά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Η δέσμευσή μου είναι να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρωζώνη (…) Τα πιο δύσκολα για την ελληνική οικονομία πέρασαν. Υπάρχει πλεόνασμα για να πληρώνονται τα χρέη. Το σημαντικό είναι να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία και να μην αφήσουμε την κατάσταση να επιδεινωθεί.  

Αισχρή πρόταση

Με επιστολή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς και γνώρισμος στους Έλληνες από την συμμετοχή του στην Τρόικα των δανειστών, ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο  προσπαθεί να βάλει βέτο στα δύο πρώτα νομοθετήματα της νέας βουλής. Τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, με την αιτιολογία, ότι πρόκειται για μονομερείς κινήσεις κόντρα στις αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση να θυμίσουμε ότι για το θέμα ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, είχε δηλώσει πως νομοσχέδιο χωρίς δημοσιονομικό αντίκτυπο δεν συνιστά μονομερή ενέργεια.
Σύμφωνα  με την αποκάλυψη του δημοσιογράφου Πολ Μέισον από το Channel 4, η επιστολή του κ. Κοστέλο αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:  «Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μας χθες το βράδυ, αναφέρατε το προγραμματισμένο να περάσει από το Κοινοβούλιο αύριο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των δόσεων, πρόκειται να πάνε στο Κοινοβούλιο σύντομα. Θέλουμε να παροτρύνουμε έντονα σε κατάλληλες διαβουλεύσεις πολιτικής πρώτα, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε ως ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο. Διαφορετικά πράττοντας, συνιστά μονομερή και αποσπασματική κίνηση η οποία δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένης εκείνων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».
Ο ίδιος δημοσιογράφος,  τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θεωρηθεί στο παρελθόν ως ο πιο διαλλακτικός από τους τροικανούς. Όπως προσθέτει στην συνέχεια, η επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο λέει ότι αν ο νόμος ψηφιστεί, θα πρόκειται για παραβίαση της συμφωνίας της  20η Φεβρουαρίου στο Eurogroup των Βρυξέλλών.

Kυβέρνηση: «Όχι» στον εκβιασμό της Κομισιόν

Κυβερνητικοί κύκλοι, με άμεση αντίδραση στην πρόκληση των δανειστών,  τονίζουν ότι «το να θεωρεί κανείς «μονομερή ενέργεια» την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη. Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου