CNN: Στα 11 καλύτερα μουσεία τροφίμων το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Λέσβου


Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου είναι ανάμεσα στα 11 καλύτερα μουσεία τροφίμων στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Δείτε την πλήρη λίστα με τα 11 καλύτερα μουσεία...

Colman's Mustard Shop and Museum (Norwich, Ην. Βασίλειο)



Η μουστάρδα Colman έγινε διάσημη για πρώτη φορά το 1901, όμως το πρώτο Colman's Mustard Shop άνοιξε το 1973 με το γειτονικό μουσείο να εκθέτει την ιστορία του brand.
Λίγοι γνωρίζουν, για παράδειγμα, οτι οι ιδρυτές της ήταν πρωτοπόροι στην κοινωνική πρόνοια για τους εργαζομένους. Η Colman's ήταν η πρώτη εταιρία στο Ην. Βασίλειο που διέθετε νοσοκόμα στις εγκαταστάσεις της. 
Σημείο ενδιαφέροντος | Το απίστευτα καλά εξοπλισμένο κατάστημα με είδη δώρων, παρότι ο επισκέπτης, μετά το τέλος της επίσκεψης στο μουσείο, διατρέχει τον κίνδυνο να μην επιθυμήσει ξανά να χρησιμοποιήσει προϊόν της Colman.

Shin-Yokohama Raumen Museum (Yokohama, Ιαπωνία)



Το μουσείο αυτό είναι για εκείνους που δεν χορταίνουν τα κλασικά ζυμαρικά της Ιαπωνίας.
Στον πρώτο όροφο υπάρχει μια έκθεση με επιδείξεις των παραδοσιακών μπολ μαζί με την πιο πρόσφατη εφεύρεση με την οποία είναι εξοικειωμένος κάθε φοιτητής, τα στιγμιαία νούντλς. Οι δύο όροφοι στο υπόγειο είναι ένα αντίγραφο της παλιάς πόλης του Τόκιο, Shitamachi και στεγάζει 9 εστιατόρια, καθένα από τα οποία σερβίρει διάφορες περιφερειακές ποικιλίες νούντλς.
Σημείο ενδιαφέροντος | Ένα αντίγραφο του πρώτου πιάτου νούντλς που ετοιμάστηκε στην ιστορία της Ιαπωνίας. Αυτός που το γεύθηκε ήταν ένας σαμουράι του 17ου αιώνα, που ονομάζεται Mito Κομόν.

Frietmuseum (Bruges, Βέλγιο)



Προτείνεται επίσκεψη με... άδειο στομάχι. Είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στις τηγανιτές πατάτες, και παρά την ονομασία του, οι Βέλγοι ισχυρίζονται οτι ήταν εκείνοι οι δημιουργοί του. 
Φαίνεται οτι οι ιδιοκτήτες, Cedric και Eddy Van Belle, έχουν αδυναμία στα περίεργα μουσεία καθώς έχουν ιδρύσει και το Domestic Lighting Museum του Βελγίου.
Ωστόσο, το μουσείο πατάτας είναι πιο ενδιαφέρον συνολικά, με εκθέσεις που διερευνούν την ιστορία του πιο δημοφιλούς τροφίμου στον κόσμο, με δυνατότητα δοκιμής τους.
Σημείο ενδιαφέροντος | η έκθεση για τις πατάτες που ανακαλύφθηκαν πριν 10.000 χρόνια στο Περού.

Udon Museum (Kyoto, Ιαπωνία)



Ένα άλλο δημοφιλές ιαπωνικό πιάτο βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του μουσείου του Κιότο, το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες του να μαθαίνουν για τις διαφορετικές ποικιλίες των ιαπωνικών νούντλς από αλεύρι σίτου.
"Δεν υπήρχε κάποιο εστιατόριο Udon όπου θα μπορούσα να δοκιμάσετε όλες τις τοπικές ποικιλίες, οπότε άνοιξα ένα», εξηγεί ο ιδρυτής Tomoaki Takaya. "Υπάρχουν 35 είδη νούντλ, τα οποία μπορεί να δει κανείς στο μουσείο. Κάθε περιοχή στην Ιαπωνία έχει τα δικά της νούντλς και τον τρόπο της να τα τρώει."
Σημείο ενδιαφέροντος | Η εντυπωσιακή επιτοίχια απεικόνιση νουντλς σε ατμό. 

Dutch Cheese Museum (Alkmaar, Ολλανδία)



Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλα τα είδη τυριών της Ολλανδίας που παραπέμπουν σε πόλεις της: Gouda, Edam, Leerdammer, Leyden, Maaslander, Maasdam.
Σκοπός του μουσείου είναι να πληροφορήσει τον κόσμο για τα τυριά αυτά.
Σημείο ενδιαφέροντος | Η 15λεπτη ταινία που προβάλλεται στους επισκέπτες. 

York's Chocolate Story (York, Αγγλία)



Αυτό το θεματικό μουσείο σοκολάτας αναδεικνύει πώς η βιομηχανία της σοκολάτας διαμόρφωσε αυτή την όμορφη πόλη της βόρειας Αγγλίας.
Παροτι πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία 300 χρόνια κατά τα οποία η πόλη αντλούσε τη φήμη της από τη σοκολάτα, το York παραμένει ως η αναγνωρίσιμη σοκολατούπολη του Ην. Βασιλείου, εξηγεί η διευθυντρια του μουσείου, Nikki Jacobs.
Σημείο ενδιαφέροντος | H εργοστασιακή ζώνη, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει τους μάστερ της σοκολάτας σε δράση.

Currywurst Museum (Βερολίνο)



Ένα αρωματισμένο δωμάτιο επιτρέπει στους επισκέπτες να μυρίζουν το αγαπημένο τους Currywurst, ενώ μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για τη δική τους εκδοχή πιάτων. 
Κανένα άλλο fast food δεν έχει αποτελέσει έμπνευση για τραγουδοποιούς, συγγραφείς, κωμικούς και καλλιτέχνες, δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου Bianca Wohlfromm.
Είναι μια έκφραση της κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Γερμανών, καθώς εκτιμάτα οτι μόνο στο Βερολίνο ετησίως καταναλώνονται 70 εκατ. currywurst.
Σημείο ενδιαφέροντος | Το τηλέφωνο που έχει σχήμα μπουκαλιού σάλτσας κέτσαπ. 

Kimchi Museum (Σεούλ)



Είναι το μοναδικό μουσείο της βόρειας Κορέας και περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι το έχουν επισκεφθεί από την έναρξη λειτουργίας του πριν από 20 χρόνια. 
Στο επίκεντρο βρίσκεται το πιάτο kimchi και υπάρχει ακόμα και μια βιβλιοθήκη με αναφορές και ακαδημαϊκά συγγράματα για το προϊόν. 
Σημείο ενδιαφέροντος | όσοι μένουν για πολλή ώρα στο μουσείο μπορούν να εγγράφονται σε μαθήματα μαγειρικής για την προετοιμασία του kimchi.

Southern Food and Beverage Museum (Νέα Ορλεάνη)



Το μουσείο έχει στόχο να αναδείξει τις κουλτούρες και τις παραδόσεις πίσω από τη κουζίνα των νότιων ΗΠΑ και οι επισκέπτες μπορούν σίγουρα να περιμένουν γνήσια νότια φιλοξενία.
"Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μουσεία, επιτρέπουμε στους επισκέπτες μας να τρώνε και να πίνουν κατά την επίσκεψή τους στο μουσείο", δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου, Liz Williams.
Σημείο ενδιαφέροντος | Το μουσείο Αμερικανικού Κοκτέιλ που αποτελεί προσθήκη στις εγκαταστάσεις του μουσείου τροφίμων. 

Canadian Potato Museum (Prince Edward Island, Καναδάς)



Παρότι το νησί αυτό είναι φημισμένο περισσότερο για το φανταστικό ορφανό, την Anne of Green Gables, οι νόστιμες πατάτες του είναι λόγος για να το επισκεφθεί κανείς μόνος του. 
Οι ιδρυτές του μουσείου περιγράφουν το αφιέρωμα του ως μια γιορτή για τους λάτρεις της πατάτας. 
Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη συλλογή μηχανών που σχετίζονται με την επεξεργασία πατάτας και το μεγαλύτερο γλυπτό πατάτας στον κόσμο.
Σημείο ενδιαφέροντος | Η υπερμεγέθης πατάτα-γλυπτό μπροστά από την πρόσοψη του μουσείου.

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου



Το μουσείο είναι αφιερωμένο στον τρόπο με τον οποίο μεταλλάχθηκε η ελληνική βιομηχανία ελαιολάδου μετά τη χρήση μηχανικού εξοπλισμού, κάτι που είναι πιο ενδιαφέρον απ όσο ακούγεται.
Το μουσείο που στεγάζεται μέσα σε ένα όμορφο πέτρινο σπίτι, επιτρέπει στους επισκέπτες του να μαθαίνουν για όλες τις φάσεις της παραγωγής ελαιλάδου, από την καλλιέργεια μέχρι την επεξεργασία για την παραγωγή του στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις και το διαχωρισμό του από το νερό. 

Σημείο ενδιαφέροντος | Η έκθεση διερευνά την επιστήμη πίσω από τα τεστ οξύτητας, που ελέγχουν την ποιότητα του ελαιολάδου. 
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου