Κόμο: Η μαγεία μιας λίμνης όπου μπορείς να ερωτευτείς παράφορα και να συναντήσεις από τον Γιάνη μέχρι τον George και την Angelina..!!


Ξεκινάμε από τα βασικά!
Το Κόμο (ιταλικά: Como), παλαιότερα Κώμον, είναι πόλη και δήμος στην Λομβαρδία της Ιταλίας. Είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της ιταλικής επαρχίας Κόμο. Το 2010, το Κόμο είχε 84.876 κατοίκους. Είναι κτισμένο στο νοτιοδυτικό άκρο της λίμνης Κόμο, σε υψόμετρο 200 μέτρων, στις όχθες του ποταμού Κοζία. Απέχει από το Μιλάνο περίπου 40 χιλιόμετρα. Εξαιτίας της εγγύτητάς του στη λίμνη Κόμο και στις Άλπεις, το Κόμο είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η πόλη διαθέτει πολυάριθμα έργα τέχνης, εκκλησίες, κήπους, θέατρα, πάρκα και παλάτια. Από αυτά ξεχωρίζουν, το Ντουόμο (Καθεδρικός), η βασιλική Σαντ’Αμπόντιο, η Βίλα Όλμο, οι δημόσιοι κήποι με το Τέμπιο Βολτιάνο, το Τεάτρο Σοσιάλ, το Μπρολέττο (το μεσαιωνικό δημαρχείο της πόλης) και η Κάζα ντελ Φάτσιο.
2
Ιστορία
Η περιοχή του Κομό κατοικείται τουλάχιστον από την εποχή του Χαλκού από μια Κελτική φυλή γνωστή ως Ορόμπι. Αρχαιολογικές έρευνες από τον 19ου αιώνα έχουν βρει ευρήματα της πρώτης χιλιετίας π.Χ., που δείχνουν ότι στη περιοχή λίγο νότια του Κόμο από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι την εισβολή των Γαλατών τον 4ο αιώνα π.Χ. τοποθετείται ο πολιτισμός της Γκολασέτσα που εκτεινόταν από το Μπέργκαμο μέχρι το ποταμό Τιτσίνο. Το ίδιο το Κόμο ήταν ενδιαμέσος εμπορικός σταθμός για το εμπόριο με τις φυλές στις Άλπεις, ενώ υπήρχε εκεί μια νεκρόπολη.
Μετά τον 4ο αιώνα, το Κόμο παρήκμασε, καθώς με την εισβολή των Γαλατών έχασε τη σημασία που είχε ως θέση. Τελικά, το Κόμο κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 196 π.Χ. με επικεφαλής τον Μάρκο Κλαύδιο Μαρκέλο. Η πόλη λεηλατήθηκε το 89 π.Χ. από τους Ραιτούς και με εντολή του Πομπήιου Στράβωνα η πόλη ξαναχτίστηκε και σε αυτήν, μέχρι το 77 π.Χ., είχαν μεταναστεύσει περίπου 3.000 χωρικοί και στρατιώτες. Το 59 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας έδωσε εντολή να μετακινηθεί στη σημερινή θέση της, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική της θέση για μια πιθανή επέκταση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας βόρεια των Άλπεων και μετέφερε σε αυτό 5.000 κατοίκους, ανάμεσα σε αυτούς και 500 Έλληνες που τους έδωσε τη Ρωμαϊκή υπηκοότητα και γι” αυτό κάποια ονόματα της περιοχής έχουν ελληνική καταγωγή, πχ. Κορένο (Κόρινθος), Λέμνο και Λέμνα (Λήμνος) και Νέσο (Νάξος). Το 49 π.Χ. έγινε κοινότητα. Η ανάπτυξη της πόλης κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. βοηθήθηκε από δωρεές του Πλινίου του Πρεσβύτερου και του Πλινίου του Νεότερου, αμφότεροι από το Κόμο.
1
Κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους, το Κόμο κατακτήθηκε από τους Λομβαρδούς και τους Γότθους και το 951 έγινε πάλι μέρος της Ιταλίας υπό του Όθωνα Α΄ και ανέκτησε την χαμένη του αίγλη. Το 1127 το Κόμο έχασε ένα πόλεμο που είχε με το Μιλάνο, με αποτέλεσμα την καταστροφή της πόλης και την φυγή των κατοίκων του. Το Κόμο δεν ήταν τμήμα της Λίγκας της Λομβαρδίας η οποία ήταν αντίπαλη με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Με την βοήθεια του Φρειδερίκου Α΄ η πόλη ξαναχτίστηκε το 1158 και για ένα διάστημα διέμεινε στο Κόμο μαζί με την γυναίκα του και πήρε εκδίκηση με την καταστροφή του Μιλάνου το 1162. Στη συνέχεια, η ιστορία του Κόμο ακολούθησε αυτή του Δουκάτου του Μιλάνου, μέχρι τη διάλυσή του το 1797. Κατακτήθηκε από τον Ναπολέοντα και μετά το Συνέδριο της Βιέννης πέρασε σε Αυστριακή κατοχή. Η πόλη απελευθερώθηκε από τον Τζουζέπε Γκαριμπάλντι το 1859 και έγινε μέρος της ενοποιημένης Ιταλίας. Ο Μπενίτο Μουσολίνι συνελήφθη και εκτελέστηκε κοντά στο Τζιουλίνο, 30 χιλιόμετρα από το Κόμο, τις 27 Απριλίου 1945, όταν προσπάθησε να διαφύγει στην Ελβετία.
Λίμνη Κόμο
Η λίμνη Κόμο (ιταλικά: Lago di Como, γνωστή και ως Lario, Λάριο, από το όνομά της στα λατινικά) είναι λίμνη παγετωνικής ανόρυξης που βρίσκεται στην Λομβαρδία, στη βόρεια Ιταλία, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Έχει έκταση 146 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας μετά τις λίμνες Γκάρντα και Ματζόρε. Η λίμνη έχει μέγιστο βάθος μεγαλύτερο από 400 μέτρα και είναι μια από τις βαθύτερες λίμνες της Ευρώπης. Η λίμνη είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός από τους Ρωμαϊκούς ακόμη χρόνους και στις όχθες της έχουν κατασκευαστεί πολλές βίλλες. Η λίμνη θεωρείται συχνά ως μια από τις ομορφότερες στην Ευρώπη. Το όνομά της το πήρε από τη πόλη του Κόμο.
Η λίμνη έχει τρεις βραχιόνες, που της δίνουν σχήμα Υ. Η λίμνη δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων, όταν οι παγετώνες έσκαψαν το πέτρωμα, ενώ όταν έφτασαν στο όρος Σαν Πρίμο (1.685 μ.), οι παγετώνες διχάστηκαν και ένας πήγε ανατολικά και ένας δυτικά, δίνοντας στη λίμνη το σημερινό σχήμα της. Η παρουσία της λίμνης έχει ως αποτέλεσμα το κλίμα να είναι ηπιότερο από τις γύρω περιοχές και έτσι μπορεί γύρω από τη λίμνη να αναπτυχθεί βλάστηση μεσογειακού τύπου.
Ταξίδι στη λίμνη Κόμο
Φανταστείτε να παίρνετε τον καφέ σας στις αναπαυτικές πολυθρόνες του παραλίμνιου εστιατορίου και μπροστά σας να περνούν ο Brad Pitt αγκαλιά με την Angelina Jolie, ο Paul McCartney, η Sharon Stone και ο Sting. Να ανοίγετε το παράθυρο του ξενοδοχείου σας και να βλέπετε στη διπλανή πολυτελέστατη βίλα τον George Clooney να περιποιείται τις τριανταφυλλιές στον κήπο του. Να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας στον γεμάτο στροφές παραλίμνιο δρόμο και να σας προσπερνά σαν άνεμος ο Michael Schumacher.
1
Αυτές οι απίθανες έως εξωπραγματικές για τους κοινούς θνητούς καταστάσεις, δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά αποτελούν απτή πραγματικότητα στη λίμνη Κόμο. Γιατί η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις μιας ώρας από το Μιλάνο (45 χλμ.), είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους εκπροσώπους του διεθνούς jet set. Ηδη από τους ρωμαϊκούς χρόνους, η λίμνη Κόμο ήταν ένα αγαπημένο θέρετρο επωνύμων. Ο Λατίνος ποιητής Βιργίλιος την ανέφερε συχνά, ο Ρωμαίος στρατηγός Πλίνιος είχε δύο βίλες στις όχθες της, ενώ αργότερα, τον 7ο μ.Χ. αιώνα, η βασιλική οικογένεια των Λομβαρδών «δραπέτευε» εδώ, αναζητώντας την ηρεμία και τη γαλήνη. Σταδιακά, από τον 16ο αιώνα κι έπειτα, όλοι οι αριστοκράτες και οι γαλαζοαίματοι της Ευρώπης άρχισαν να χτίζουν δίπλα στη λίμνη επιβλητικές επαύλεις-παλάτια, πολλά από τα οποία καθρεφτίζονται μέχρι σήμερα στα νερά της.
1
Η πιο ένδοξη περίοδος στην ιστορία της λίμνης Κόμο υπήρξε αναμφίβολα ο 19ος αιώνας, η μεγάλη εποχή του ρομαντισμού. Ο συγγραφέας Alessandro Manzoni κυκλοφόρησε το 1827 ένα από τα πιο γνωστά ρομάντζα της ιταλικής λογοτεχνίας, το «I Promessi Sposi». Πολύ σύντομα, η φήμη της λίμνης Κόμο, ως του πιο ρομαντικού τόπου στην Ιταλία (αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης) έκανε τον γύρο του κόσμου. Κατά χιλιάδες έρχονταν οι ρομαντικοί για να γνωρίσουν τον τόπο όπου έζησαν τον έρωτά τους οι δύο ήρωες του Manzoni. Ακόμα και ο διάσημος συνθέτης Franz Lizst που εμπνεύστηκε εδώ συνθέτοντας μερικά από τα ωραιότερα έργα του, συμβούλευε τον συγγραφέα -και φίλο του- Louis de Ronchaud:
«Οι όχθες της Κόμο αποτελούν ιδεώδες σκηνικό για έναν ευτυχισμένο έρωτα. Οταν γράψεις την ιστορία δύο παθιασμένων εραστών, να προτιμήσεις τη λίμνη Como. Δεν έχω δει άλλο μέρος τόσο ευλογημένο από τους ουρανούς».
Η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας
Σεργιάνι στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης της Κόμο.  Γνωστή από τα ρωμαϊκά χρόνια και ως λίμνη Lario – χρονολογείται από την παγετωνική περίοδο. Καταλαμβάνει έκταση 146 τετρ. χλμ. και είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας, μετά τις λίμνες Garda και Maggiore. Είναι μια από τις βαθύτερες της Ευρώπης (έχει βάθος 410 μ.) και ο πυθμένας της βρίσκεται περίπου 200 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η λίμνη έχει σχήμα ανεστραμμένου «Υ» (διαθέτει τρεις βραχίονες) και στα νερά της χύνεται ο ποταμός Adda, έχοντας ταξιδέψει 310 χλμ. από τις ελβετικές Αλπεις.
Κόμο, η… άτυπη πρωτεύουσα
Παρόλο που δεν είναι τόσο εντυπωσιακή και συναρπαστική, σε σχέση με άλλες ιστορικές πόλεις της Ιταλίας, η Κόμο είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Βορείου Ιταλίας. Θεωρείται η άτυπη πρωτεύουσα της λίμνης και αποτελεί ένα πολυτελές προάστιο του Μιλάνου, που προσφέρει χαλάρωση και αναψυχή στους Μιλανέζους μεγαλοαστούς.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Θεμελιωμένη από τον Ιούλιο Καίσαρα (49 π.Χ.) στη νότια άκρη του νοτιοδυτικού βραχίονα της ομώνυμης λίμνης, διατηρεί μέχρι τις μέρες μας μεγάλο μέρος της ρωμαϊκής αστικής δομής της, διαθέτοντας παράλληλα αξιόλογες μαρτυρίες της μεσαιωνικής της ιστορίας. Η οικονομική ισχύς της ανέκαθεν βασιζόταν στην παραγωγή και την κατεργασία του μεταξιού, καθώς η παραλίμνια πολιτεία υπήρξε ένα από τα πρώτα προβιομηχανικά κέντρα παραγωγής μεταξωτών υφασμάτων.
Η Κόμο χρωστά τη ρομαντική της ομορφιά στο στοιχείο του νερού και η γεωγραφική της θέση προσφέρεται ως ορμητήριο για τις εξορμήσεις σας στον γοητευτικό κόσμο της λίμνης. Η γνωριμία με την πόλη ξεκινά συνήθως από την προκυμαία, το ιδανικότερο μέρος για έναν ρομαντικό περίπατο. Από αυτό το σημείο, κάθε μια ώρα περίπου, τουριστικά πλοιάρια ξεκινούν ενδιαφέρουσες υδάτινες περιηγήσεις στις κοντινές παραλίμνιες περιοχές.
Ακριβώς δίπλα στην προκυμαία βρίσκεται η Piazza Cavour, η κεντρική πλατεία, με όμορφα καφέ και εστιατόρια. Ξεκινήστε από εδώ το περπάτημα στα πλακόστρωτα σοκάκια και τις πλατείες της παλιάς πόλης – οι περισσότερες πλατείες μάλιστα φέρουν ονόματα διάσημων τέκνων της πόλης (Alessandro Volta, Guiseppe Garibaldi).
1
Σε μικρή απόσταση από την Piazza Cavour βρίσκεται το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Κόμο, ο καθεδρικός ναός Duomo. Καθώς η κατασκευή του διήρκεσε περίπου τέσσερις αιώνες (1396-1740), είναι γνωστός για τις διαφορετικές αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες (μπαρόκ, γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία) που ενσωματώνει.
Είναι διακοσμημένος εξωτερικά με μοναδικά γλυπτά και αγάλματα, που θα μπορέσετε να θαυμάσετε απολαμβάνοντας έναν δυνατό espresso ή ένα frangolino σε κάποιο από τα υπαίθρια cafe-restaurants της μικρής πλατείας Duomo.
Εξαίρετο δείγμα θρησκευτικής αρχιτεκτονικής αποτελεί επίσης και ο ναός Basilica di San Fedele. Το Μουσείο Μεταξιού (Museo Didattico della Seta), το Αρχαιολογικό Μουσείο, η κατοικία του Guiseppe Garibaldi και το μνημείο Tempio Voltiano (αφιερωμένο στον Alessandro Volta, εφευρέτη της μπαταρίας) συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όπως άλλωστε και τα τείχη της παλιάς πόλης.
Από τις παρόχθιες επαύλεις της πόλης -με τους περιποιημένους βικτοριανούς κήπους- ξεχωρίζουν οι Villa Olmo, Villa Geno και Villa Erba, ενώ πριν αφήσετε πίσω σας την Κόμο για να περιηγηθείτε στις ομορφιές της λίμνης, μην παραλείψετε να χαρείτε το μοναδικό πανόραμα, ανηφορίζοντας στον κοντινό δασωμένο λόφο Brunate. Σε υψόμετρο 700 μ., μέσα στη φύση, σας περιμένει το χωριό Brunate, με τα υπέροχα νεοκλασικά σπίτια του και την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Από εδώ, η θέα της πόλης και της λίμνης είναι πράγματι εκπληκτική.
2
Basilica di San Fedele
1
Καθεδρικός ναός Duomo
Βασικές Πληρο­φορίες
Στη πόλη Κόμο λειτουργεί τουριστικό γραφείο που παρέχει ενημερωτικό υλικό και χρήσιμες πληροφορίες στους επισκέπτες. Tourist Information Office: Piazza Cavour, 17, 22100 Como. Ανοιχτό καθημερινά από 10.00-17.00. Τηλ.: 0039 031 269 712, e-mail: lakecomo@tin.it www.lakecomo.it
Μουσείο Μεταξιού Το Museo Didattico della Seta άνοιξε τις πόρτες του το 1990. Εδώ μπορείτε να μάθετε τα μυστικά του μεταξοσκώληκα, τα διάφορα στάδια παραγωγής και το πώς οι κορυφαίοι μόδιστροι του Μιλάνου επιλέγουν το αξεπέραστης ποιότητας μετάξι της πόλης. (Museo Didattico della Seta. Via Castelnuovo 9, Τηλ: 0039-031-303180, www.museosetacomo.com. Ανοιχτό Τρίτη – Παρασκευή από 09:00-12:00 / 15:00-18:00, Σάββατο μόνο με ραντεβού)
1
Museo Didattico della
Λόφος με θέα Για να βρεθείτε στην κορυφή του λόφου Brunate, μπορείτε να οδηγήσετε πάνω στην ελικοειδή διαδρομή Como – Brunate (5 χλμ.) ή να πάρετε το τελεφερίκ (λειτουργεί από το 1894 και εκτελεί δρομολόγια κάθε μισή ώρα). Σε λιγότερο από 10΄ θα βρεθείτε στην κορυφή του ομώνυμου λόφου.
Η αριστοκρατική Bellagio
Για να κάνετε τον γύρο της λίμνης και να επισκεφθείτε τις σημαντικότερες κωμοπόλεις της, θα πρέπει να οδηγήσετε -με ορμητήριο την πόλη Κόμο- σε μια διαδρομή 170 χλμ. περίπου, με αρκετές στροφές. Οι κωμοπόλεις Bellagio, Menaggio και Varenna βρίσκονται στη μέση περίπου της λίμνης, εκεί όπου συναντιούνται οι τρεις βραχίονές της, η Lecco βρίσκεται στις απολήξεις του νοτιοανατολικού βραχίονα, ενώ η Colico είναι κτισμένη στον βόρειο βραχίονα.
Bellagio
Bellagio
Η οδήγηση περιμετρικά της λίμνης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Οι στενοί δρόμοι, οι διαδοχικές στροφές, οι γρήγοροι Ιταλοί οδηγοί, αλλά και η μαγευτική θέα (που πιθανότατα να σας αποσπάσει τη προσοχή από τον δρόμο) αποτελούν τις κυριότερες οδικές «παγίδες» της διαδρομής.
Ο δρόμος που ενώνει την Κόμο με την κωμόπολη Βellagio (SS 583) θα σας αφήσει άφωνους με τις συγκλονιστικές εικόνες του, αφού πρόκειται για μια από τις ωραιότερες παραλίμνιες διαδρομές στην Ευρώπη. Σε όλο το μήκος της διαδρομής, ο φιδογυριστός δρόμος προσφέρει θέα προς τη γαλάζια λίμνη, τις απέναντι όχθες με τους κάθετους καταπράσινους λόφους και τις μακρινές αλπικές βουνοκορφές, ενώ οι μικρές κωμοπόλεις, κρυμμένες μέσα στην πυκνή βλάστηση, δείχνουν να «σέβονται» απόλυτα τη φύση που τις φιλοξενεί.
Μετά 32 χλμ. φτάνετε στο μαγευτικότερο θέρετρο της λίμνης, τη φημισμένη Bellagio. Βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της λίμνης και για πολλούς θεωρείται η ομορφότερη πόλη της Ευρώπης! Πολύχρωμα αρχοντικά, εντυπωσιακές βίλες, στολισμένα μπαλκόνια σπιτιών, πλακόστρωτα καλντερίμια, ατμοσφαιρικά wine-bars, επώνυμα καταστήματα και αντικερί, γραφικές καμάρες και μια ανθοστόλιστη προκυμαία… Η εκλεπτυσμένη ομορφιά της κωμόπολης ενθουσιάζει.
Στις επισκέψεις σας στις επαύλεις της πρέπει απαραίτητα να συμπεριλάβετε τη Villa Serbelloni (1850) και τη Villa Melzi (1810). Υπήρξαν αγαπημένα καταφύγια ηγεμόνων και καρδιναλίων, που αναζητούσαν εδώ την πολυτέλεια και τη γαλήνη. Η Villa Serbelloni λειτουργεί σήμερα ως ξενοδοχείο πολυτελείας (Grand Hotel Villa Serbelloni), καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της κορυφής του ακρωτηρίου και προσφέρει εκπληκτική θέα στη λίμνη. Την αρχιτεκτονική των κήπων της Villa Serbelloni είχε επιμεληθεί ο ίδιος ο δούκας Alessandro Serbelloni. Η Villa Melzi φημίζεται τόσο για τους κήπους της όσο και για τους θησαυρούς τέχνης που φιλοξενεί. Στη νότια πλευρά της έπαυλης βρίσκεται το κοιμητήριο της οικογένειας Melzi.
Villa Serbelloni
Villa Serbelloni
Μετά την ξενάγηση στους βοτανικούς κήπους των δύο επαύλεων, χαλαρώστε περπατώντας στον κεντρικό παραλιακό πεζόδρομο με τα ολάνθιστα παρτέρια. Εδώ, οι ερωτευμένοι, σφικτά αγκαλιασμένοι, ανταλλάσσουν όρκους αγάπης με φόντο τη λίμνη, ενώ οι λιγότεροι ρομαντικοί προτιμούν να γευτούν σε κάποια από τις κοντινές τρατορίες τις νοστιμιές της ιταλικής κουζίνας.
Η Villa Melzi
Μέσα στους φροντισμένους κήπους της Villa Melzi λειτουργεί ένα μικρό μουσείο με ιστορικά αντικείμενα από τους Ναπολεό­ντειους χρόνους (κανόνια, έγγραφα, φωτογραφικό υλικό και χάρτες), αρχαιολογικά ευρήματα, πορτρέτα του Ναπολέοντα και τα «κλειδιά» της πόλης του Μιλά­νου. (Ανοιχτή από 30 Μαρτίου – 28 Οκτωβρίου 09.00-18.30. www.giardinidivillamelzι.it) Ακτοπλοϊκά δρομολόγια Από την προκυμαία της Bellagio μπορείτε να επιβιβαστείτε σε πλοιάρια που εκτελούν συχνά δρομολόγια προς τις κωμοπόλεις Menag­gio, Cadenabbia, Varenna και Colico.
Villa Melzi
Villa Melzi
Ο ναός του San Giacomo Στην Bellagio, επισκεφθείτε την εκκλησία του San Giaco­mo (12ου αιώνα). Από τους αξιόλογους καλλιτεχνικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς του ναού ξεχωρίζει ένας περίτεχνος σταυρός του 12ου αιώνα. …Πονηρές ιστορίες Η Villa Monaste­ro στην Varenna ήταν αρχικά μια σιστερσιανή γυναικεία μονή που ιδρύθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα (1208). Τρεις αιώνες αργότερα, το 1566, ο αρχιεπίσκοπος Carolo Borro­meo την έκλεισε εξαιτίας των πονηρών ιστοριών που διαδόθηκαν για τις έξι καλόγριες που μόναζαν εκεί. Από το 1963 είναι διεθνές πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο.
Ο γύρος της λίμνης
Συνεχίζοντας τον περίπλου της λίμνης, ο στενός παραλίμνιος δρόμος -μετά τη Bellagio- προσεγγίζει την κωμόπολη Lecco. Κατόπιν στρέφεται βόρεια και «τρέχει» κατά μήκος της ανατολικής όχθης προς την κωμόπολη Varenna. Πρόκειται για άλλο ένα κόσμημα της λίμνης, που μπορεί άνετα να συγκριθεί με την Bellagio. Το λιμανάκι και η μικρή παραλία της, τα πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια, τα ατμοσφαιρικά cafe, τα υπέροχα κτίσματα εποχής, οι υπαίθριες γκαλερί και οι δυο πανέμορφες επαύλεις, Villa Cipressi και Villa Monastera, ξυπνούν αμέσως τη ρομαντική διάθεση.
1
Σ’ αυτήν την ειδυλλιακή γωνιά της λίμνης έζησαν τον παθιασμένο έρωτά τους οι δυο ήρωες του Alessandro Manzoni στο διάσημο ρομάντζο του. Σε μεγάλο μήκος της διαδρομής Varenna – Sorico (24 χλμ.), επιβλητικές βίλες, μικρά παλάτια και όμορφα μικρά χωριά καθρεφτίζονται στα νερά της Κόμο. Η κωμόπολη Sorico (48 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κόμο), απλώνεται στο βορειότερο άκρο της λίμνης, στο σημείο όπου εκβάλλει ο ποταμός Adda. Εχει 1.200 κατοίκους, είναι λιγότερο τουριστική και μέσα σε οργιώδη βλάστηση.
Οδηγώντας κατόπιν στη δυτική όχθη της Κόμο, στον δρόμο από την Sorico προς την Gravedona (SS 340d), το υδάτινο τοπίο ανοίγει και η λίμνη γίνεται θάλασσα. Οι τουριστικές εγκαταστάσεις πληθαίνουν και στα νερά της Κόμο πρωταγωνιστούν οι windsurfers και τα θορυβώδη jet ski.
Η διάσημη Villa Carlotta
Στα 14 εκτάρια του βοτανικού κήπου της Villa Carlotta φύονται περίπου 500 είδη (ροδόδεντρα, αζαλέες, καμέλιες, κέδροι, τροπικά φυτά, κ.ά.). Ο κήπος της διάσημης βίλας θυμίζει υπαίθριο βοτανικό μουσείο και έχει μεγάλη περιβαλλοντική αξία. Δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα στο πλαίσιο ενός άτυπου διαγωνισμού ανάμεσα στους ιδιοκτήτες της Villa Carlotta και της Villa Melzi στη Bellagio.
1
Villa Carlotta
Ο διαγωνισμός για τον καλύτερο κήπο ανέδειξε τελικά νικητή τον μαρκήσιο Giorgio Clerici, ιδιοκτήτη της Villa Carlotta. (Η Villa Carlotta είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε χρόνο από τις 13-3/14-11. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ωράριο λειτουργίας της, στο www.villacarlotta.it)
Διαμονή
COMO
«Villa d’Este» (0039 031 3481, www.villadeste.it). Μια εκπληκτική έπαυλη του 1568 με υπέροχους κήπους, δίπλα στη λίμνη. Χτίστηκε αρχικά ως θερινή κατοικία του καρδινάλιου Tolomeo Gallio, αλλά το 1873 διαμορφώθηκε σε ξενοδοχείο. Διατηρεί σήμερα μια νοσταλγική belle epoque ατμόσφαιρα και θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου.
Συστήνονται επίσης το «Palace Hotel» (0039 031 23391, www.palacehotel.it), το «Le Due Corti» (0039 031 32880, hotelduecorti@virgilio.it), το «Borgo Hotel» (0039 031 570107, www.hotelborgovico.it) και το «Como» (0039 031 266173, www.hcomo.it). BELLAGIO Κορυφαία επιλογή το «Grand Hotel Villa Serbelloni» (0039 031 950216, www.villaserbelloni.com).
Συστήνονται το «Hotel Bellagio» (0039 031 950424, www.hotelbellagio.it) και το «Hotel Du Lac» (0039 031 950320, www.bellagiohoteldulac.com, e-mail: dulac@tin.it VARENNA Προτείνεται το «Hotel Du Lac» (0039 0341 830238, www.albergodulac.com, e-mail: info@albergodulac.com) και το «Hotel Royal Victoria» (0039 0341 815111, e-mail: info@royalvictoria.com
Αναζητώντας τον… Τζόρτζ Κλουνεϊ
Στο μέσον περίπου της δυτικής όχθης, η διαδρομή περνά από την παραλίμνια κωμόπολη Menaggio. Επισκεφθείτε την Villa Mylious Vigoni, αφεθείτε στη μαγεία της λίμνης περπατώντας στον παραλιακό πεζόδρομο και απολαύσετε τον καφέ ή το παγωτό σας σε μια από τις πολλές gelaterias της Menaggio.
Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα βρίσκεται η Tremezzo, άλλο ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο της λίμνης. Η εξαιρετική φήμη που την ακολουθεί οφείλεται στην Villa Carlotta, τη διασημότερη ίσως έπαυλη της λίμνης.
Είναι γνωστή για την πολυτέλεια του εσωτερικού της, τα υπέροχα γλυπτά του Antonio Canova και κυρίως για τους εκπληκτικούς βοτανικούς κήπους της. Στα 70.000 τετραγωνικά μέτρα της Villa Carlotta, τα αριστουργήματα της φύσης και της τέχνης ζουν μαζί σε τέλεια αρμονία.
Πριν επιστρέψετε στην πόλη Κόμο, πραγματοποιήστε τρεις τελευταίες στάσεις σε ισάριθμα αξιοθέατα της διαδρομής. Στο χωριό Lenno επισκεφθείτε τη Villa Balbianello, όπου γυρίστηκε η σκηνή με τον διαγαλαξιακό έρωτα στο δεύτερο επεισόδιο της κινηματογραφικής εποποιίας «Ο Πόλεμος των Αστρων».
Στο ήσυχο χωριό Laglio (5 χλμ. βόρεια της Κόμο) αναζητήστε την πολυτελέστατη βίλα του George Clooney, την οποία αγόρασε το 2001 ο γοητευτικός ηθοποιός έναντι $8 εκατομμυρίων. Είναι από τους πιο διάσημους ενοίκους της λίμνης και η βίλα του διαθέτει 25 δωμάτια, πισίνα και μια μικρή μαρίνα για να δένουν τα σκάφη των επώνυμων καλεσμένων του.
Τέλος, λίγο πριν από την είσοδό σας στην Κόμο, στον οικισμό Cernobbio, σταματήστε στην «Villa d’Este», το πιο διάσημο ξενοδοχείο της λίμνης Κόμο, που φιγουράρει ανάμεσα στα κορυφαία ξενοδοχεία του κόσμου.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που όλοι οι επώνυμοι το επιλέγουν για τη διαμονή τους στη λίμνη.
Φαγητό
COMO
Για φαγητό πάνω στη λίμνη προτιμήστε το «Terrazzo Perlasca». Για πολυτέλεια δειπνήστε στο «La Veranda di Villa d’ Este», το εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου. Για ιταλική κουζίνα συστήνεται το «L’ Angolo del Silenzio», ενώ για ψαρικά προτείνεται το «Spiaggia Villa Olmo».
BELLAGIO
Προτιμήστε το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Bellagio», καθώς και τα εστιατόρια «La Pergola», «Alle Darsene di Loppia» και «La Busciona».
VARENNA
Ξεχωρίζουν τα εστιατόρια «Olivedo», «Al Terrazo», «Crotto di Pino» και «Ristorant Gourmet».
propaganda.net.gr 
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου