Σε ένα τραγικό γύρισμα της τύχης, ο ένας από τους δύο σκηνοθέτες του «Still Alice» φεύγει από τη ζωή χτυπημένος από τη νόσο του Αλτσχάιμερ

 Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ (δεξιά) μαζί με το συζυγό του και συνσκηνοθέτη του «Still Alice», Γουός Γουέστμορλαντ


Δεν μάθαμε ποτέ το ονομά του, γιατί το «Still Alice» εκπροσωπήθηκε δεόντως από τη μέρα της πρεμιέρας του στο Φεστιβάλ του Τορόντο μέχρι και τη βραδιά των Οσκαρ από την Τζούλιαν Μουρ, η οποία ωστόσο δεν παρέλειψε στον ευχαριστήριο λόγο της να αναφερθεί στον έναν από τους δύο σκηνοθέτες της που δεν κατάφερε να βρεθεί στο Dolby Theater λόγω της προχωρημένης κατάστασής του από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Δύο μέρες πριν την τελετή των Οσκαρ, ο Γκλέιτζερ εισήχθη στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και μαζί με το συζυγό του και συνσκηνοθέτη του «Still Alice», Γουός Γουέστομορλαντ αποφάσισαν να δουν την τηλεοπτική μετάδοση από εκεί, χαρούμενοι πως μια μικρή και τόσο προσωπική για τους ίδιους ταινία είχε το δικό της μερίδιο στη μεγαλύτερη βραδιά του Χόλιγουντ.

O Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ στα γυρίσματα του «Still Alice»

Οι Γκλέιτζερ και Γουέστμορλαντ διασκεύασαν το ομώνυμο βιβλίο της Λίσα Τζένοβα, με αφορμή πως λίγες ημέρες πριν το αποφασίσουν το 2011, ο Γκλέιτζερ είχε διαγνωστεί ότι πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ με την κατάστασή του να χειροτερεύει όσο η ταινία γινόταν πραγματικότητα. Ο Γκλέιτζερ, όμως, δεν έχασε ούτε μια ημέρα από το γύρισμα, ενώ στις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του βρισκόταν σε αναπηρική καρέκλα και μπορούσε να επικοινωνεί με τον κόσμο μόνο μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου iPad.
«Είμαι συντετριμμένος», δήλωσε ο Γουέστμορλαντ σε μια δημόσια ανακοίνωσή του μετά το θάνατο του Γκλέιτζερ. «Ο Ριτς ήταν η αδερφή ψυχή μου, ο συνεργάτης μου, ο καλύτερός μου φίλος. Το να τον βλέπω να παλεύει με το Αλτσχάιμερ για τέσσερα χρόνια με τόση αξιοπρέπεια και κουράγιο με ενέπνευσε όπως και όλους όσους τον γνώριζαν. Σε αυτή τη σκοτεινή στιγμή, παίρνω λίγη παρηγοριά από το γεγονός πως κατάφερε να δει το "Still Alice" να γίνεται πραγματικότητα. Εβαλε την καρδιά και την ψυχή του σε αυτή την ταινία και το γεγονός πως άγγιξε τόσο πολύ κόσμο ήταν για αυτόν πηγή χαράς.»

Οι Γκλέιτζερ και Γουέστμορλαντ ξεκίνησαν την καριέρα τους με το «Quinceanera» του 2006 που κέρδιζε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού στο Sundance, ενώ έχουν σκηνοθετήσει ακόμη μαζί το «The Fluffer» του 2001 και το «The Last of Robin Hood» του 2013. Ο Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ υπήρξε παραγωγός στο τηλεοπτικό «Divorce Court», σκηνοθέτης και σεναριογράφος του «Grief» του 1993 και παραγωγός του «America's Next Top Model» της Ταίρα Μπανκς. 

O Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και ο Γουές Γουέστμορλαντ το 2005

Στον ευχαριστήριο λόγο της στην 87η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, η Τζούλιαν Μουρ είχε τιμήσει το πάθος του Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ για το σινεμά: «... Και τελικά ένα ευχαριστώ στους σκηνοθέτες μας. Ο Γουός Γουέστμορλαντ και ο Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ, ο οποίος ήλπιζαν να είναι εδώ σήμερα αλλά δεν μπορούν εξαιτίας της υγείας του Ρίτσαρντ. Οταν ο Ρίτσαρντ διαγνώσθηκε με Αλτσχάιμερ, ο Γουός τον ρώτησε τι ήθελε να κάνει. Ηθελε να ταξιδέψει; Ηθελε να δει τον κόσμο; Και αυτός απάντησε πως το μόνο που ήθελε ήταν να κάνει ταινίες. Και αυτό έκανε.»
Ο Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ πέθανε σε ηλικία 63 ετών. Οταν τέλειωσε το βιβλίο της Τζένοβα είχε δηλώσει: «Με το που το τέλειωσα, αποφάσισα πως θα το κάνουμε ταινία. Ηταν κάτι πάνω από μένα.»

Το «Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει» των Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και Γουός Γουέστμορλαντ παίζεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 12 Μαρτίου σε διανομή Feelgood Entertainment.

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου