Vani Hari: Ο θηλυκός "Ζορρό" που τα βάζει με κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων


Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν χημικά συστατικά στα τρόφιμα που παράγουν θα πρέπει να προσέχουν τα νώτα τους από μια γυναίκα. Το όνομα αυτής Vani Hari. Τριανταπέντε ετών σήμερα, η Vani ήταν κάποτε σύμβουλος management. Σήμερα ηγείται μια ολόκληρης στρατιάς ερασιτεχνών διατροφολόγων, οι οποίοι συμβουλεύονται το blog της, το "Food Babe", ώστε να αποφασίσουν για ποια "επικίνδυνα" για την υγεία συστατικά θα διαμαρτυρηθούν την κάθε φορά.

vani


Η ίδια θέλει να παρουσιάζεται ως ερευνήτρια, ποστάροντας άρθρα με τίτλους όπως "Βασικά γεύματα ή Βασικά τοξικά;"
Οι τακτικές που ακολουθεί η νεαρή "πασιονάρια" ίσως ακούγονται σε κάποιους αφελείς, αλλά αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικές.

Την περσινή χρονιά, η Vani απαίτησε από την εταιρεία σάντουιτς Subway να σταματήσει να χρησιμοποιεί το αζωδικαρβοναμίδιο. Πρόκειται για ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ως διογκωτικό μέσο στην κατασκευή πλαστικών παρεμβυσμάτων σε μεταλλικά καπάκια που χρησιμοποιούνται για το κλείσιμο γυάλινων βάζων. Νέα ευρήματα έδειξαν ότι το αζωδικαρβοναμίδιο αποσυντίθεται σε σεμικαρβαζίδιο (SEM) όταν θερμανθεί κατά τη διάρκεια της παραγωγής της αφρώδους επένδυσης και κατά τη διάρκεια της αποστείρωσης του σφραγισμένου γυάλινου βάζου. Το SEM βρέθηκε ότι είναι υπεύθυνο για καρκινογενέσεις. Αυτό το συστατικό η Vani το αναφέρει ως yoga mat (καθώς χρησιμοποιείται και για την κατασκευή τους – μτφ. στρώματα για γιόγκα!) Μέσα σε μόλις μια ημέρα το αίτημά της συγκέντρωσε 50.000 υπογραφές και αμέσως μετά η αλυσίδα παραγωγής σάντουιτς απέσυρε το επίμαχο συστατικό.

vani2
Η Vani Hari με ένα Yoga Mat υπό μάλης

Όπως είναι φυσικό, η Vani έχει και επικριτές, οι οποίοι την νκατηγορούν ότι δεν έχει τα προσόντα για να κάνει αυτό που κάνει, ότι βάζει με ανεύθυνο τρόπο "φιτιλιές" στην κοινή γνώμη προκαλώντας πανικό, με μοναδικό σκοπό να τραβήξει την προσοχή στο brand της. Όπως αναφέρει το περιοδικό Time, το συστατικό κρίθηκε ασφαλές από τον εκεί Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (διαβάζοντας το άρθρο, αναρωτιόμαστε: το υλικό που χρησιμοποιείται στα πλαστικά στράματα κρίθηκε ασφαλές προς βρώση ή δεν καταλαβαίνουμε κάτι καλά;).

vani4

Αν και η Vani έχει έσοδα από διαφημίσεις που αναρτά στο blog της, διατείνεται ότι έχει ευγενικούς σκοπούς. Όπως λέει, καθώς μεγάλωνε παρουσίασε προβλήματα υγείας γιατί "ό,τι έτρωγα ήταν επεξεργασμένο".Τελικά άλλαξε τη δίαιτά της και ξεκίνησε αυτό το blog με στόχο να παροτρύνει κι άλλους να κάνουν το ίδιο και να μην τρώνε αδιαμαρτύρητα ό,τι τους σερβίρεται. Μέχρι στιγμής, η ιδέα της ανταμείβεται, αφού μόνο το 2014 το blog της "Food Babe" είχε 54 εκατομμύρια επισκέψεις. Το βιβλίο της που είναι και το πρώτο και ονομάζεται The Food Babe Way, πωλείται αυτή τη στιγμή στα καταστήματα.


Αξίζει να παρατεθούν εδώ και κάποιες σημαντικές νίκες της Vani:



- Η Anheuser – Busch δέχτηκε να δημοσιοποιήσει τη λίστα με τα συστατικά της μπύρας Budweiser, μετά- φυσικά – από αίτημα της 35χρονης
- Η Kraft δέχτηκε να αποσύρει τεχνητές χρωστικές ουσίες από κάποια προϊόντα της με μακαρόνια και τυρί
- Η Panera Bread θα αποσύρει τεχνητά πρόσθετα από τα τρόφιμά της μέχρι τα τέλη του 2016.


budweiser

Χ.Ρ.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου