Τα 10 τρόφιμα που μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ


Ένα πρόγραμμα διατροφής που μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ επινόησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα, που είναι γνωστό με το ακρωνύμιο MIND, χωρίζει τα τρόφιμα σε 15 ομάδες, οι 10 εκ των οποίων ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου και πρέπει να αποτελούν κορμό της διατροφής και οι πέντε την βλάπτουν και πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωσή τους.
Τα ωφέλιμα τρόφιμα είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα άλλα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα διάφορα είδη μούρων (π.χ. βατόμουρα, φράουλες), τα διάφορα είδη φασολιών, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τα πουλερικά, το ελαιόλαδο και το κρασί.
Τα επιβλαβή τρόφιμα είναι τα κόκκινα κρέατα, το βούτυρο, η μαργαρίνη, τα τυριά και τα κάθε είδους γλυκίσματα, τηγανητά και πρόχειρα φαγητά.
Η δίαιτα συνιστά τουλάχιστον τρεις μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως, μία σαλάτα και ένα είδος βραστού λαχανικού την ημέρα, μαζί με ένα ποτηράκι κρασί.
Επίσης συνιστά σχεδόν καθημερινά ως σνακ λίγους ξηρούς καρπούς, ενώ τα φασόλια πρέπει να καταναλώνονται μέρα πάρα μέρα, τα πουλερικά και τα μούρα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και τα ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Από τα επιβλαβή τρόφιμα, το βούτυρο πρέπει να περιοριστεί σε λιγότερο από μία κουταλιά την ημέρα, ενώ τα τυριά, τα τηγανητά και τα πρόχειρα φαγητά πρέπει να καταναλώνονται σπανιότερα από μία φορά την εβδομάδα.
Το πρόγραμμα επινόησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rush, στο Σικάγο, οι οποίοι εξέτασαν σε ομάδα 923 εθελοντών πόσοι το ακολουθούσαν ακούσια, επειδή απλώς πρόσεχαν τη διατροφή τους.
Σε διάστημα 16 ετών, οι 144 από τους εθελοντές εκδήλωσαν νόσο Αλτσχάιμερ.
Όσοι ακολουθούσαν πιστά τις επιταγές του προγράμματος MINDείχαν κατά 53% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο, ενώ όσοι το ακολουθούσαν μέτρια είδαν τον κίνδυνό τους να μειώνεται κατά περίπου 35%, γράφουν οι ερευνητές στο τεύχος Μαρτίου της επιθεώρησης «Alzheimer’s & Dementia» που εκδίδει η Εταιρεία Νόσου Alzheimer των ΗΠΑ.
World Wide Web/ tanea
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου