Έκτακτο σχέδιο 10 σημείων της Ευρώπης για το μεταναστευτικό


Σε συνεχή επικοινωνία με τον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο για θέματα μετανάστευσης, αλλά και τους ομολόγους του πρωθυπουργούς της Ιταλίας κ. Ματέο Ρέντσι και Ισπανίας κ. Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, ώστε να συντονίσουν οι τρεις χώρες τα βήματά τους εν όψει της έκτακτης συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την ερχόμενη Πέμπτη.

Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία ετοιμάζονται ώστε να καταθέσουν από κοινού πρόταση στην έκτακτη σύνοδο. Η Ελλάδα διεκδικεί έκτακτη χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων και τη συντήρηση υφισταμένων δομών φιλοξενίας, όπως επίσης και αναλογική κατανομή των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν οι παρεμβάσεις των Αναπληρωτών Υπουργών Εξωτερικών κ. Νίκου Χουντή και Εσωτερικών Τασίας Χριστοδουλοπούλου στην ‘Εκτακτη Κοινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ χθες στο Λουξεμβούργο. Οι δύο υπουργοί έθεσαν το αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ επέμεναν και στην ανάγκη αναλογικής κατανομής των προσφύγων και επιμερισμού των επιπτώσεων.

Στη σύνοδο υιοθετήθηκε ένα σχέδιο 10 σημείων που κατέθεσε ο αρμόδιος Επίτροπος μετανάστευσης κ. Δ. Αβραμόπουλος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο αυτό έχουν τα σημεία που προβλέπουν την ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων υπό τις ονομασίες «Τρίτων» και «Ποσειδών», με αύξηση των πόρων που απαιτούνται, ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου θα αποστείλει ομάδες της στην Ιταλία και την Ελλάδα για να ενισχύσουν τις διαδικασίες παροχής ασύλου, ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα από όλους τους μετανάστες και ότι σχεδιάζεται κοινός μηχανισμός επαναπατρισμού.

Η Αθήνα προσβλέπει στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο σε ότι αφορά τη συγκρότηση της συμμαχίας του Νότου για τη μετανάστευση, όσο και σε ότι αφορά στη διάθεση κονδυλίων για ανάγκες που σχετίζονται με την ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων και τη φιλοξενία των προσφύγων.

Για να μπορέσει ωστόσο να απορροφήσει τα κονδύλια αυτά η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες.

Όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός τριμερούς σχεδίου δράσης, ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, θα υπάρξουν συναντήσεις του Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου με τις κυβερνήσεις των τριών χωρών.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, έχει εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων και τη δρομολόγηση πλοίου που θα μεταφέρει τους πρόσφυγες από τα νησιά και το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί με τον κ. Αβραμόπουλο στο τέλος της εβδομάδας, όταν θα έρθει στην Ελλάδα ώστε να διαμορφώσουμε από κοινού το τελικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση είναι τα εξής:
1. Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: "Τρίτων" και "Ποσειδών", με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.
2. Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση «Αταλάντα», θα πρέπει να μας εμπνεύσουν για νέες επιχειρήσεις εναντίον των λαθρεμπόρων στη Μεσόγειο.
3. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων . Η κοινή επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συντονισθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.
4. Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.
5. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.
6. Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
7. Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.
8. Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.
9. Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.
10. Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.
Καταλήγοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε πως το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημείωσε, δε, πως η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση θα ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.



Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου