Νέο «ορόσημο» η 12η Μαίου


Στενεύουν τα περιθώρια για ρευστότητα. «Δεύτερος γύρος» EWG με νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Με τον χρόνο και την έλλειψη ρευστότητας στα ελληνικά ταμεία να πιέζουν ασφυκτικά, η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες καλείται να πάρει αποφάσεις που θα αποδεικνύουν πόσο έτοιμη είναι να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους της.

Η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ που θα πρέπει να αποπληρωθούν 747 εκατ. ευρώ είναι η 12η Μαΐου . Η κυβέρνηση οργανώνει τροχάδην για συμφωνία έως το τέλος του μήνα, αλλά και το κρατικό κίνημα... «δεν πληρώνω» που «θερίζει», ήδη την αγορά.

Ο «στόχος» αντοχής των κρατικών διαθεσίμων της 12ης Μαΐου, βασίζεται σε μία πολύ συγκεκριμένη παραδοχή που μεταφέρεται από κυβερνητικές πηγές: ότι υπολογίζονται σε 4 δις ευρώ τα λεφτά που εκτιμά πως μπορεί να «μαζέψει» η κυβέρνηση, για να καλύψει τις «ανάγκες» του Απριλίου και ενδεχομένως μέρος του Μαΐου.

Ο λόγος, σύμφωνα με μία ερμηνεία που δίδεται, για το νέο «διπλωματικό»... εργαλείο που χρησιμοποιεί η Αθήνα ώστε να δείξει στους δανειστές ότι δεν έχει επιτακτικά ανάγκη την συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Η ρευστότητα είναι πολύ περιορισμένη, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τα ταμειακά διαθέσιμα, οι οποίοι μιλάνε για ποσό 2-3 δισ. ευρώ σε διάφορα ταμεία –από τις περιφέρειες, σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια και σε μια σειρά νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου– υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τα υποχρεώσει να δανείσουν τα ρευστά διαθέσιμά τους στο Δημόσιο.

Ετσι, η ανάγκη για συμφωνία στο επόμενο Εurogroup, στις 24 Απριλίου, είναι πολύ σημαντική, αλλά το χάσμα που πρέπει να καλυφθεί είναι σε μια σειρά από τομείς και απαιτεί εντατικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα, που αναμένεται να αρχίσουν τη Δευτέρα και, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, θα ξεκινήσουν και σε επίπεδο Βrussels Group συγχρόνως.
 
Από τη μεριά της, η Ε.Ε. διαπίστωσε βήματα προόδου στις συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Μαργαρίτη Σχοινά.
Στόχος της Αθήνας είναι από την Τρίτη του Πάσχα να μπει σε τελική ευθεία η διαπραγμάτευση, που θα δώσει ανάσες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία ή σε διχογνωμία εταίρων και Κυβέρνησης, που θα σημάνει σειρά εξελίξεων.

Η κλεψύδρα αδειάζει ταχύτατα, καθώς ως τις 24 του μηνός, οπότε θα συνέλθει το άτυπο Εurogroup, τα περιθώρια χρόνου είναι εξαιρετικά στενά και περιορίζονται περαιτέρω από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, την άλλη εβδομάδα, που θα «παγώσει» τον ρου των διαπραγματεύσεων, ενώ οι ημέρες θα κυλούν «σε βάρος της Αθήνας».

Η Κυβέρνηση φαίνεται πως, με τον τρόπο της, που περιλαμβάνει «πάγωμα» επιστροφών φόρου και πληρωμών, αλλά και αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου, έχει διασφαλίσει όλες τις υποχρεώσεις της για τον Απρίλιο, παραμένει όμως εξαιρετικά αβέβαιο αν, χωρίς ροή χρηματοδότησης από τους εταίρους, θα κατορθώσει να είναι συνεπής, από τις 24 Απριλίου κι έπειτα στις ελάχιστες, συμβατικές υποχρεώσεις της, ήτοι στην καταβολή μισθών, συντάξεων κι επιδομάτων για τον Μάιο, την ανανέωση εντόκων γραμματίων 2,8 δις ευρώ, αλλά και την καταβολή δόσης άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, μέχρι τις 12 Μαϊου.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου