Δρόμος μετ' εμποδίων μέχρι τις 24 Απριλίου

Κυβέρνηση και δανειστές προσπαθούν να υπερπηδήσουν εμπόδια αλλά εμφανίζονται νέα
Σε κρίσιμη καμπή εισέρχονται πλέον οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών που αναμένεται να κορυφωθούν μέχρι το άτυπο Εurogroup της 24ης Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας και ενόψει του οποίου ασκούνται έντονες πιέσεις για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

Της Χριστίνας Τζούμη

Αφετηρία για τις νέες συζητήσεις αποτέλεσε  η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG) το Μεγάλο Σάββατο, όπου ουσιαστικά προετοιμάσθηκαν οι επόμενες κινήσεις με στόχο να τα βρουν οι δύο πλευρές αν όχι στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που εκτιμάται ότι θα «κλειδώσει» η συμφωνία τουλάχιστον το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.

 Εντός της εβδομάδας θα λάβουν χώρα στην Αθήνα αρκετές συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων, ενώ αναμένονται επαφές και σε επίπεδο Brussels Group, προκειμένου να αξιολογηθούν τα όποια αποτελέσματα προκύψουν από τις συζητήσεις σε προκαταρτικό επίπεδο.

 Πάντως, ο εμπλουτισμός του πακέτου των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, δεν έχει πείσει ακόμη τους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν στις γνωστές αποτυχημένες συνταγές για νέες παρεμβάσεις στο ΦΠΑ, στο συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, όπου η κυβέρνηση έχει βάλει τις δικές της «κόκκινες» γραμμές.

 Τα συμπληρωματικά μέτρα που προτάθηκαν την περασμένη εβδομάδα κοστολογούνται από 700 εκατ. ευρώ έως 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό πακέτο κοντά στο 10 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
 Η «καθαρή» απόδοση των μέτρων υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 5,7 έως 8,5 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας έτσι τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα έως 1,2% του ΑΕΠ.
 Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να μη συμπεριλαμβάνει στα προτεινόμενα μέτρα αυξήσεις στον ΦΠΑ, αλλαγές στο ασφαλιστικό, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων κ.α.

Τα καυτά ζητήματα
Το ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι η ατζέντα στην οποία έχουν επικεντρωθεί εσχάτως τα τεχνικά κλιμάκια, που συνεχίζουν το έργο τους στην Αθήνα.

Οι δανειστές ζητούν μέτρα μόνιμης απόδοσης προκειμένου να διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Στα θέματα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η διαφορετική φιλοσοφία στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση συμφωνεί στην επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων ως πρόγραμμα κάνοντας ορθολογική χρήση των υφιστάμενων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

 Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Βαρουφάκης «το ελληνικό κράτος δεν έχει το δικαίωμα να ξεπουλά τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία για μερικά ψίχουλα χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. Θέλουμε κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά θέλουμε πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει μία ελάχιστη δέσμευση όσον αφορά τις επενδύσεις που θα κάνουν οι πλειοδότες δεύτερον, θέλουμε να διατηρήσουμε ένα μερίδιο για το κράτος ώστε να έχουμε μία ροή εσόδων με την οποία θα χρηματοδοτήσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία και, τρίτον, απαιτούμε ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις», προσθέτει.

 Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει διαμηνύσει σε πρόσφατη ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών:

 *Η ελληνική κυβέρνηση δεν διατίθεται να υπογράψει οτιδήποτε, απλά για να λάβει μια νέα δόση του δανείου.

 *Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να καθίσει στο τραπέζι με τους εταίρους της και να συμφωνήσει επί των μεταρρυθμίσεων. Χρειαζόμαστε ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται λογικά στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας.

*Για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται:

α) το κατάλληλο επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος,

β) επενδυτικό πρόγραμμα που θα ελκύει επενδυτές με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας,

γ) σοβαρή συζήτηση για το χρέος και τις δυνατότητες αναδιάρθρωσής του.

Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα διαδραματίσουν και οι αντοχές της κυβέρνησης, χωρίς τη χρηματοδότηση από τους δανειστές. Η ολοένα εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί οριακές καταστάσεις στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Και αν για τον Απρίλιο δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα, προφανώς ο Μάιος δεν βγαίνει αν δεν αρχίσει σταδιακά η εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν.

 Η κυβέρνηση επιδιώκει την εκταμίευση από την ΕΚΤ τουλάχιστον του 1,9 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου