Παπαστράτος: Νέα επένδυση 25 εκατ. ευρώ με στόχο τις εξαγωγές σε 30 χώρες


Το ερχόμενο Φθινόπωρο ολοκληρώνεται η νέα επένδυση 25 εκατ.ευρώ της Παπαστράτος που θα δημιουργήσει 50 νέες θέσεις εργασίας και θα καταστήσει τη θυγατρική της Philip Morris Ιnternational εξαγωγικό κέντρο με το 60%  και άνω της παραγωγής να εξάγεται σε 30 χώρες με τις πιο μακρινές αγορές να είναι το Χόνγκ Κόνγκ και η Σιγκαπούρη. 
Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος», Νικήτας Θεοφιλόπουλος, υπογράμμισε ότι οι εξαγωγές είναι διασφαλισμένες, καθώς έχει συμφωνηθεί να απορροφούνται από θυγατρικές της Philip Morris, ενώ διευκρίνισε ότι οι νέες επενδύσεις που ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε χθές στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου η νέα επένδυση αφορά την εγκατάσταση 7 νέων γραμμών παραγωγής και μίας νέας υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας καπνού .
Ειδική μνεία έγινε στην υπέρμετρη φορολόγηση των καπνικών, η οποία, όπως ειπώθηκε, έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον κλάδο και παράλληλα έχει συμβάλει στην αλματώδη άνοδο του λαθρεμπορίου.
Υπολογίζεται πως σήμερα ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι παράνομα, (ποσοστό 20%), όταν το 2008 το ποσοστό τους μετά βίας υπερέβαινε το 2%.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η έκρηξη του φαινομένου οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαδοχικές αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα καπνικά στη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες ενίσχυσαν το κίνητρο των λαθρέμπορων και έστρεψαν μια μεγάλη μερίδα των καταναλωτών στη λύση των «φθηνών» λαθραίων τσιγάρων (πωλούνται προς 1 με 1,50 ευρώ, όταν η μέση τιμή ενός νόμιμου πακέτου είναι 3,30 ευρώ).
Ο κ. Θεοφιλόπουλος υποστήριξε ότι ο κλάδος (καπνοκαλλιεργητές, καπνοβιομηχανίες, χονδρέμποροι, περίπτερούχοι και άλλοι λιανέμποροι) δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση, προσθέτοντας πως ενδεχόμενη αύξηση των φόρων δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Αντίθετα, θα πολλαπλασίασει τις δυσμενείς συνέπειες και ταυτόχρονα θα διογκώσει τη «μαύρη τρύπα» στα δημόσια ταμεία.
Ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος «χάνει» σε ετήσια βάση φορολογικά έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και του χύμα καπνού παρά τις βελτιώσεις που έγιναν στο φορολογικό πλαίσιο το 2013.
Ο κ. Θεοφιλόπουλος  αναφέρθηκε και στις επαφές της διοίκησης  με  την νέα ηγεσία του υπουργείου οικονομικών δηλώνοντας αισιόδοξος ότι :"η νέα κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την υψηλή φορολόγηση που υπάρχει στο κλάδο καπνού και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αποφύγει ακόμη μία αύξηση των φόρων στα τσιγάρα καθώς εφόσον πραγματοποιηθεί  θα είναι η 8η την τελευταία  εξαετία". 
Αναφορικά  με το λαθρεμπόριο καπνού ο πρόεδρος της Παπαστράτος είπε "ότι το υπουργείο οικονομικών έχει δείξει μεγάλη διάθεση να βοηθήσει στην πάταξη του φαινομένου"
Αξίζει να σημειωθεί σήμερα συνολικά οι φόροι (εδικός φόρος καπνού και ΦΠΑ) φθάνουν σχεδόν το 84% της τιμής του πακέτου τσιγάρων με αποτέλεσμα το υπόλοιπο 16% θα πρέπει να μοιρασθούν οι καπνοβιομηχανίες οι διανομείς και οι περιπτεριούχοι.
Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής της «Παπαστράτος» δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον και ξεκαθάρισε πως η εταιρεία δεν πρόκειται να φύγει από τη χώρα, ακόμη και εάν αυτή εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αντίθετα, υπογράμμισε θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εγχώρια παραγωγή, το εργοστάσιο και τους εργαζομένους της. Παράλληλα, όμως, η εταιρεία παραμένει επιφυλακτική και προσεκτική όσον αφορά στα «ανοίγματα» που έχει στην αγορά, διατηρώντας το αυστηρό πρόγραμμα πιστώσεων (από 5 ημέρες έως 15 ημέρες ανάλογα με τον συνεργάτη), το οποίο επανεξετάζει σε εβδομαδιαία βάση.
Σημειώνεται ότι η «Παπαστράτος» στη διάρκεια της κρίσης ενίσχυσε το μερίδιό της, (ειδικά στη μάρκα Malboro ανήλθε στο 25,5% από 20% πριν, κερδίζοντας έδαφος από τον ανταγωνισμό), χωρίς να μειώσει μισθούς και θέσεις εργασίας, ενώ ολοκλήρωσε την περσινή χρονιά με αύξηση πωλήσεων και βελτίωση των τελικών αποτελεσμάτων.
Η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος απασχολεί σήμερα 800 εργαζομένους και το 2013 κατέβαλε φόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο για τον ειδικό φόρο καπνού και για ΦΠΑ. Εξάγει σήμερα σε περισσότερες από 30 χώρες ενώ συνεργάζεται με 900 προμηθευτές και πουλάει τα προϊόντα της μέσα από το δίκτυο 24.000 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων λιανικής.
Τέλος έγινε γνωστό ότι  η εταιρία έχει θέσει προς πώληση το παλαιό εργοστάσιο στον Πειραιά.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου