Οι σημαντικότεροι άνθρωποι κάτω των 30


Καθώς η κοινωνία έχει ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις από τα παιδιά της, φαίνεται πως οι νέοι καλούνται να αγωνιστούν πολύ σκληρά για να αναδειχθούν στην εργασιακή σκάλα. Η διάθεση για δημιουργία και η εφευρετικότητα έχουν χτυπήσει κόκκινο τα τελευταία χρόνια, καθώς νέα ταλέντα «ξεφυτρώνουν» από παντού. Παρακάτω παρατίθεται η λίστα με τα άτομα κάτω των 30 ετών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη επιτυχία τη χρονιά που μας πέρασε.

Οι συμμετέχοντες προέρχονται από όλον τον κόσμο και εργάζονται σε διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους. Η κατάταξη έγινε βάση τεσσάρων κριτηρίων: πόσους ανθρώπους έχουν υπό τη δούλεψή τους, πόσο είναι το κεφάλαιό τους, κατά πόσο έχουν αλλάξει τον κόσμο μέχρι στιγμής και πόσο αναμένεται να τον αλλάξουν στο μέλλον.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο 24χρονος CEO του Snapchat Evan Spiegel. Παρόλο που η εταιρία του απασχολεί μόλις μερικές δεκάδες υπαλλήλους, ο Spiegel έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια πολύ διάσημη και καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα, και όπως δείχνει η άνοδος της αποτίμησης, φαίνεται πως η επιτυχία δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Το κεφάλαιο του Spiegel ανέρχεται γύρω στα 2 δις δολάρια. 

Danielle Weisberg και Carly Zakin, ιδρυτές του The Skimm
Το να συμβαδίσει κανείς με το πλήθος των ειδήσεων που βγαίνουν καθημερινά είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για νέους επαγγελματίες που βρίσκονται διαρκώς εν κινήσει. Τη λύση έρχεται να δώσει το The Skimm, ένα καθημερινό newsletter που φέρνει όλες τις ειδήσεις, σοβαρές και μη, κατευθείαν στο email μας. Με περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες, μαζί και η διάσημη Oprah, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο «εργαλείο». Οι 28χρονες Weisberg και Zakin ξεκίνησαν την επιχείρησή τους το 2012 σαν ένα μέσο για να κρατούν όλες τις νέες γυναίκες ενήμερες σχετικά με το τι συμβαίνει στον κόσμο, και έκτοτε έχει σημειώσει τρομερή επιτυχία. Οι Weisberg και Zakin έχουν 7,8 εκατ δολάρια σε χρηματοδότηση και σχεδιάζουν να συνεχίζουν να επεκταθούν όσο το δυνατό περισσότερο. 


Alex Banayan, venture capitalist
Το πρώτο του τρίμηνο στο USC ο Banayan έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στο πώς έχτισαν τις καριέρες τους επιτυχημένοι άνθρωποι όπως ο Steve Jobs και ο Bill Gates. Αυτή ήταν η αφορμή να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την επαγγελματική επιτυχία και ένα χρόνο αργότερα συνάντησε την Ernestine Fu, τη νεότερη venture capitalist της Silicon Valley και αποφάσισε να επικοινωνήσει μαζί της μέσω email. Η Fu συμφώνησε να τον συναντήσει και κανόνισε μια συνέντευξη μαζί του στην εταιρία όπου εργαζόταν, την Alsop Louie Partners. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Banayan προσχώρησε στην επιχείρηση, και έγινε ο νεότερος venture capitalist που υπήρξε ποτέ, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ο πλέον 22χρονος Banayan ταξιδεύει και χτίζει γήπεδα, συμμετέχει σε συνέδρια και διοργανώνει πολλά event. Έχει εργαστεί σαν σύμβουλος για την Lady Gaga και τον Tony Hsieh, μεταξύ άλλων και σύμφωνα με το Washington Post εξακολουθεί να δουλεύει πάνω στο βιβλίο του σχετικά με την επαγγελματική επιτυχία. 


Veronica Roth, συγγραφέας 
Η 26χρονη Roth, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της στο Northwestern στο τμήμα της δημιουργικής γραφής, αντί να διαβάζει, έμεινε κλεισμένη στο δωμάτιό της και έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα. Η αφοσίωσή της σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο απέδωσε καρπούς, καθώς το μυθιστόρημά της με τίτλο «Divergent» έγινε αμέσως best seller. Μετά το «Divergent» ακολούθησαν ακόμα δύο βιβλία με τίτλους «Insurgent και «Allegiant» αντίστοιχα που ολοκλήρωσαν την τριλογία και έγιναν εθνικό φαινόμενο. Η Roth πούλησε 6,7 εκατ αντίτυπα το 2013 ενώ ακόμα 4 εκατ το 2014. Ακολούθησε και μια σειρά ταινιών βασισμένες στα βιβλία της με πρωταγωνιστές την Kate Winslet και την Shailene Woodley. Η πρώτη ταινία είχε μεγάλη επιτυχία στα box office σημειώνοντας πωλήσεις 288 εκατ δολαρίων παγκοσμίως, ενώ η δεύτερη ταινία αναμένεται να προβληθεί την άνοιξη.  


Kaley Cuoco-Sweeting, ηθοποιός 
Είναι γνωστή για το ρόλο της Penny στην αμερικανική δημοφιλή σειρά «The big bang theory» και φαίνεται πως η καριέρα της έχει πάρει «τα πάνω της» το τελευταίο διάστημα. Στην ηλικία των 29 ετών είναι η πιο καλοπληρωμένη ηθοποιός της τηλεόρασης, καθώς σε κάθε επεισόδιο κερδίζει το εντυπωσιακό ποσό του 1 εκατ δολαρίων. Οι φαν της είναι από τους πιο αφοσιωμένους, και την υπερψήφισαν στα βραβεία People's Choice Awards το 2014 και το 2015, όπου κέρδισε τον τίτλο της πιο αγαπημένης κωμικού. 


Michelle Phan, YouTube star
Αρχικά έγινε γνωστή μέσω μερικών βίντεο εκμάθησης μακιγιάζ που ανέβαζε στο YouTube, ένα χόμπι το οποίο κατάφερε να μετατρέψει σε μια βιώσιμη επιχείρηση. Στα 27 της η Phan έχει περισσότερους από 7 εκατ followers και δισεκατομμύρια προβολές της σελίδας της στο YouTube, ενώ η περιουσία της ανέρχεται στα 84 εκατ δολάρια. Εκτός του YouTube ασχολείται και με μια σειρά επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων το Ipsy, μια συνδρομητική υπηρεσία καλλυντικών που ξεκίνησε το 2012. Η υπηρεσία αναμένεται να έχει έσοδα πάνω από 100 εκατ δολάρια για το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Forbes. Η Phan συνεργάζεται επίσης με την L’Oreal και το περασμένο φθινόπωρο κυκλοφόρησε και το πρώτο της βιβλίο με τον τίτλο «Make up». 


Nick D'Aloisio, ιδρυτής του Summly
Οι περισσότεροι έφηβοι περνούν τη μέρα τους βλέποντας τηλεόραση και παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Όχι όμως κι ο D'Aloisio. Στα 15 του χρόνια δημιούργησε την εφαρμογή Summly, ενώ στα 17 του την πούλησε στη Yahoo για 30 εκατ δολάρια. Μετά από αυτό, η Yahoo τον έκανε διαχειριστή έργου Yahoo News Digest, μια αδερφική εφαρμογή του Summly. Μέσα από τη δουλειά και το ταλέντο του απέκτησε διεθνή αναγνώριση σαν ένα παιδί θαύμα στον κλάδου του προγραμματισμού, καθώς και το πολυπόθητο βραβείο σχεδίασης της Apple το 2014. Σήμερα, ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος παρακολουθεί μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ διαχειρίζεται παράλληλα και το Yahoo News Digest με μερική απασχόληση.


Kendall Jenner, μοντέλο και τηλεοπτική σταρ 
Με την καριέρα της στο χώρο της μόδας να βελτιώνεται συνεχώς, τη συνεργασία με την PacSun, και το συμβόλαιο με την Estee Lauder, είναι μάλλον περιττό να πούμε πως η 19χρονη Jenner δεν βρίσκεται πλέον στη σκιά των αδερφών Kardashian. Εξακολουθεί να αποδεικνύει την αξία της παρέχοντας περισσότερους από 50,000 followers στην Estee Lauder μέσω Instagram, ενώ συναγωνίζεται μεγαθήρια της μόδας όπως η Diane Von Furstenberg, η Givenchy, and η Chanel στην πασαρέλα. Με 20,000 προσωπικούς followers στο Instagram, η δημοτικότητά της είναι αδιαμφισβήτητη. 


Ryan Israel, συνέταιρος στην Pershing Square Capital
Παρά τα μόλις πέντε χρόνια εμπειρίας του, ο Israel –ετών 29- είναι συνέταιρος στην Pershing Square Capital, hedge fund αξίας 18 δις δολαρίων που αναδείχθηκε σαν από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες για το 2014. Ο Israel συνεργάζεται με τον Bill Ackerman από το 2013, αλλά πριν συμβεί αυτό εργαζόταν σαν τραπεζίτης στην Goldman Sacks, στον κλάδο της τεχνολογίας, των media και της τηλεπικοινωνίας.  


Sam Smith, μουσικός 
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το ταλέντο του 22χρονου μουσικού, ο οποίος σάρωσε στα βραβεία Grammys φέτος, κερδίζοντας τέσσερα βραβεία: τον τίτλο του καλλίτερου καλλιτέχνη, του τραγουδιού της χρονιάς, του δίσκου της χρονιάς και των καλύτερων φωνητικών. Το πρώτο του άλμπουμ «In the lonely hour» κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, και είδε τις πωλήσεις να εκτοξεύονται από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, με περισσότερες από 166,000 πωλήσεις. Σήμερα, έχει πουλήσει περισσότερα από 5 εκατ αντίτυπα και εξακολουθεί να δίνει συναυλίες. Ο Smith αποτελεί τη φωνή των ομοφυλοφίλων, ενώ μιλάει για την ομοφοβία και για τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και στο τελευταίο του βίντεο κλιπ με τίτλο «Lay me down». 


Bethany Mota, YouTube star
Η Mota, ετών 19, ξεκίνησε την καριέρα της ανεβάζοντας μικρά βίντεο στο κανάλι της στο YouTube το 2009 και σήμερα έχει περισσότερους από 7 εκατ συνδρομητές που κρέμονται από τα χείλη της. Εκτός από το YouTube, έχει και την προσωπική της σειρά ρούχων με ονομασία Aeropostale που ντύνουν τους συμμετέχοντες του «Dancing With the Stars». Είναι από τις πιο συμπαθείς προσωπικότητες του διαδικτύου, ενώ πρόσφατα προσκαλέστηκε να παρευρεθεί στον Λευκό Οίκο και πήρε συνέντευξη από τον πρόεδρο Ομπάμα μπροστά σε όλους της τους θαυμαστές. 


Alan Schaaf, ιδρυτής της Imgur
Ο καθένας που ασχολείται με το Ίντερνετ σίγουρα θα έχει περάσει χρόνο στο Imgur, την διαδικτυακή πλατφόρμα που περιέχει φωτογραφίες και βίντεο και φιλοξενεί κάθε διάσημο meme που κυκλοφορεί. Δημιουργήθηκε το 2009 από τον Alan Schaaf σαν μια εναλλακτική λύση στο online sharing φωτογραφιών. Ο Schaaf ξεκίνησε την ιστοσελίδα σαν προσωπική εργασία ενώ σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Οχάιο από τον κοιτώνα του. Πλέον η ιστοσελίδα έχει περισσότερους από 150 εκατ επισκέψεις με 5,5 δις επισκέψεις το μήνα. Αλλά η δραστηριότητά του δεν σταματά εκεί. Η σελίδα τον περασμένο Απρίλιο δέχθηκε χρηματοδότηση 40 εκατομμυρίων δολαρίων και ο 27χρονος Schaaf έχει αρχίσει να επεκτείνει την ομάδα του έκτοτε. 


Brennan Potts, ιδρυτής της Titanium Exploration Partners
Παρά τις ολισθαίνουσες τιμές του πετρελαίου, ο Pott κατάφερε να χτίσει μια πολύ επικερδή επιχείρηση. Το 2014, ο 29χρονος ίδρυσε την Titanium Exploration Partners, εταιρία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη χρήση οριζόντιων μεθόδων γεώτρησης, μια πρακτική γνωστή ως fracking. Από τη δημιουργία της η εταιρία έχει συλλέξει περί τα 300 εκατ δολάρια ιδιωτικής χρηματοδότησης. Για μια επιχείρηση που ξεκίνησε από την κουζίνα του Pott, θα λέγαμε πως έχει σημειώσει πολύ εντυπωσιακή πορεία, αλλά ο Pott προβλέπει πως η εταιρία έχει ακόμα μέλλον μπροστά της. 


Ariana Grande, μουσικός 
Ξεκίνησε σαν ηθοποιός στην σειρά του Nickelodeon «Victorious», αλλά σύντομα φάνηκε το άστρο της στη μουσική. Στην ηλικία των 21 χρόνων, ηγείται στα charts με μια σειρά επιτυχιών, εντός των οποίων τα τραγούδια «Problem», «Brake free» και «Bang Bang». Το δεύτερο της άλμπουμ με τίτλο «My everything» έγινε το δεύτερο άλμπουμ που κατάφερε να γίνει νούμερο ένα σε πωλήσεις για τη χρονιά 2014, ακολουθώντας το «Yours truly» που το 2013 πούλησε 169,000 αντίτυπα μόλις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, σκοπεύει να ξεκινήσει περιοδεία το καλοκαίρι ενώ το πρώτο της άρωμα θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο. 


Mary-Kate και Ashley Olsen, ιδρυτές της The Row
Οι διάσημες δίδυμες του Χόλυγουντ μεγάλωσαν και διευθύνουν τις δικές του εταιρίες ένδυσης. Οι φίρμες The Row και Elizabeth & James αξίζουν περί τα 300 εκατ δολάρια. Η πολυτελής σειρά ρούχων The Row, η οποία ιδρύθηκε το 2004, όχι μόνο εδραίωσε τις δίδυμες σαν σχεδιάστριες, αλλά έχει γίνει και μια από τις πιο αξιοσέβαστες βιομηχανίες στο χώρο της μόδας, ενώ αποφέρει στις αδερφές εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Παρά την επιτυχία όμως, οι 28χρονες δεν επαναπαύονται και εξακολουθούν να ανατρέχουν προσωπικά σε κάθε λεπτομέρεια και για τις δυο φίρμες.


Lorde, μουσικός 
Μόλις στα 17 της χρόνια η Νεοζηλανδή Lorde κέρδισε δύο βραβεία Grammy για την επιτυχία της «Royals». Πλέον, στα 18 της χρόνια, η καλλιτέχνης κατέχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό στο οποίο φιγουράρει και το soundtrack της διάσημης ταινίας «Hunger Games: Mockingjay, Part 1». Μπορεί να μην κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού αλλά ακούγεται πως ήδη ετοιμάζει νέο άλμπουμ. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Times με τους 25 εφήβους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Αποτελεί επίσης πρότυπο για τη γενιά της, καθώς προβάλει μια πολύ υγιή εικόνα για το ανθρώπινο σώμα. Πέρσι δημοσίευσε δυο φωτογραφίες του εαυτού της δίπλα δίπλα, η μια επεξεργασμένη με Photoshop και η άλλη χωρίς, για να αποδείξει πως ακόμα και οι διασημότεροι άνθρωποι έχουν ατέλειες και για να πείσει τους εφήβους ανά τον κόσμο πως «Τα ψεγάδια είναι φυσιολογικά». 


Kevin Durant, παίκτης του NBA
Ο 26χρονος μπασκετμπολίστας ανακηρύχθηκε MVP για την περασμένη σεζόν και αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης μετά τον 30χρονο LeBron James. Οι αποδόσεις του στο παρκέ είναι εντυπωσιακές και περιλαμβάνουν: 51% στις βολές, 41,6% στα τρίποντα και 90,5% στις ελεύθερες βολές, ποσοστά που τον ενέταξαν στο κλαμπ των 50-40-90, εκθρονίζοντας τον Michael Jordan. Επίσης, είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος. Η ομιλία του σχετικά με τη μητέρα του συγκίνησε όλους όσους την άκουσαν. Προσθέτοντας τα παραπάνω εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί θεωρείται «χρυσορυχείο», ενώ γίνεται μάχη για την επικύρωσή του μεταξύ της Under Amour και της Nike, η οποία και εν τέλει τον κέρδισε με συμφωνία 300 εκατ δολαρίων συν τα μπόνους, ανάμεσα σε πολλές άλλες χορηγίες. 


Emma Watson, ηθοποιός και ακτιβίστρια 
Η Emma Watson είναι κάτι παραπάνω από το κορίτσι που ενσαρκώνει την Hermione Granger στις ταινίες Harry Potter. Η 24χρονη είναι το νέο πρόσωπο της εκστρατείας για την  ισότητα των δυο φύλων μέσω της καμπάνιας HeForShe, μια καμπάνια που επιχειρεί να εντάξει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά όλους τους ανθρώπους στην συζήτηση περί του θέματος της ισότητας. Σαν πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, η Watson μαγνήτισε το κοινό με τον εναρκτήριο λόγο της το περασμένο φθινόπωρο και ξανά τον Ιανουάριο στο Davos για την επόμενη φάση του HeForShe. Παρόλο που η καμπάνια καταναλώνει τον περισσότερο χρόνο της και αποτελεί τη βασική της προτεραιότητα αυτό τον καιρό, δεν έχει εγκαταλείψει την ηθοποιία, καθώς πρόκειται να ενσαρκώσει τη Belle στην ταινία του Disney «Beauty and the Beast». 


Jennifer Lawrence, ηθοποιός
Η Jennifer Lawrence, στα 24 της, ήταν η ηθοποιός που σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία για το 2014, με τις ταινίες «X-Men: Days of Future Past» και «The Hunger Games: Mockingjay - Part 1», που απέφεραν 1,4 δις δολάρια. Επιπλέον άφησε το στίγμα της για τους βραβευμένους ρόλους της στο «Silver Linings Playbook» και «American Hustle». Με μια ακόμα ταινία της σειράς «Hunger Games» να αναμένεται να προβληθεί στο τέλος του 2015 αλλά και το «Serena» που προβλήθηκε το περασμένο φθινόπωρο και το «Joy» που αναμένεται να προβληθεί φέτος, θα λέγαμε πως έχει ακόμα αρκετούς άσσους κρυμμένους στο μανίκι της. Το σημαντικότερο δε, είναι πως είναι ιδιαίτερα αγαπητή από το κοινό της, λόγω του ευχάριστου χαρακτήρα της, που σκοντάφτει στις απονομές των βραβείων, αυτοσαρκάζεται και μιλάει για το πόσο αγαπάει το φαγητό. 


PewDiePie, YouTube star
Ο Felix "PewDiePie" Kjellberg είναι από τα διασημότερα άτομα στο YouTube. Σε ηλικία μόλις 24 ετών κερδίζει σχεδόν 4 εκατ το χρόνο από τις διαφημίσεις που προβάλλονται στα βίντεο του όπου σχολιάζει βιντεοπαιχνίδια. Με περισσότερους από 34 εκατ συνδρομητές στο κανάλι του, οι απόψεις του έχουν πολύ μεγάλη απήχηση. Η πρόσφατη κριτική που έκανε στην εταιρία Nintendo σχετικά με τον καταμερισμό των εσόδων της έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση στο κοινό, κάτι που ίσως επηρεάσει αρνητικά την εταιρία. Ο Kjellberg ελπίζει πως κάποια μέρα θα αποκτήσει το προσωπικό του δίκτυο βίντεο. 


Lena Dunham, δημιουργός της σειράς "Girls"
Η συγγραφέας-σκηνοθέτης-ηθοποιός Lena Dunham έγινε γνωστή μέσα από τη σειρά του HBO «Girls», μια σειρά που θα λέγαμε πως είναι το «Sex and the City» του Brooklyn. Η 28χρονη είναι κάθε χρόνο υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα ή βραβείο Emmy από τότε που προβλήθηκε η σειρά για πρώτη φορά, και μέχρι στιγμής έχει κερδίσει μια Χρυσή Σφαίρα. Το τελευταίο της βιβλίο «Not That Kind of Girl» έγινε best seller και ανακηρύχθηκε καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από το The New York Times, το Buzzfeed, το The Globe and Mail, και το Library Journal. Σαν μια από τις ελάχιστες γυναίκες σε θέση σκηνοθέτη και συγγραφέα  αποτελεί παράδειγμα όντως επιτυχημένη σε έναν κατά γενική ομολογία ανδροκρατούμενο κλάδο. Οι ιδέες της δεν φαίνονται να έχουν στερέψει ακόμα. Το επόμενο εγχείρημα της α είναι η προσαρμογή του μυθιστορήματος «Catherine, Called Birdy» σε ταινία. 


David Karp, CEO του Tumblr
Ο Karp ίδρυσε την επιτυχημένη πλατφόρμα Tumblr όταν ήταν μόλις 20 χρονών. Η πλατφόρμα προσέλκυσε εκατομμύρια χρήστες από όλον τον κόσμο και τελικά πουλήθηκε στη Yahoo για ένα δις δολάρια το Μάϊο του 2013. Ο Karp παραμένει CEO ενώ η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται τόσο σε δημοτικότητα και τα έσοδα. Ο 28χρονος έχει καθαρό ενεργητικό 200 εκατ δολαρίων και αξιοποιεί τη δύναμη και τη φήμη του για να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ομπάμα σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα ασχολείται με τις επενδύσεις. 


Josh Kushner, venture capitalist και ιδρυτής της Oscar
Ο 29χρονος Kushner φαίνεται πως έχει ταλέντο στις επιχειρήσεις. Έχει ιδρύσει την εταιρία  Thrive Capital και ασχολείται ενεργά με τις επενδύσεις. Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ Kushner ασχολείται και με επιχειρήσεις εκτός του Thrive. Ίδρυσε την ασφαλιστική εταιρία Oscar που μέχρι στιγμής εκτιμάται στα 800 εκατ δολάρια. 


Malala Yousafzai, ακτιβίστρια
Το όνομα της 17χρονης ακτιβίστριας έγινε γνωστό όταν το 2012 πυροβολήθηκε από Ταλιμπάν. Είναι γνωστή για την ειρηνική της θέση έναντι στις θέσεις των Ταλιμπάν που αντιμετωπίζουν με ρατσισμό της γυναίκες και τα κορίτσια, ιδίως στο θέμα της εκπαίδευσης. Το έργο της έχει επιρροή σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα τη Νιγηρία, όπου πολλά κορίτσια αντλούν από εκείνη έμπνευση και κάνουν προσπάθειες να ακουστεί και η δική τους φωνή. Η νεαρή ακτιβίστρια έγραψε τη βιογραφία της με τίτλο «I Am Malala» το 2013, και προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο και κέρδισε το 2014, όντας η νεότερη βραβευμένη με Νόμπελ στην ιστορία. Επιπλέον, έχει κερδίσει και ένα βραβείο Grammy για το Καλύτερο παιδικό Άλμπουμ για την ηχογραφημένη έκδοση του βιβλίου της. Το ταμείο της Malala, που στοχεύει στην ενίσχυση των ευκαιριών για όλες της γυναίκες του κόσμου, περιέχει περισσότερα από 3,5 εκατ δολάρια που προορίζονται για διάφορα πρότζεκτ, τα οποία αναμένονται να υλοποιηθούν μέχρι το 2016. 


Nat Turner και Zack Weinberg, ιδρυτές του Flatiron Health
Ο Nat Turner και ο Zack Weinberg έλαβαν χρηματοδότηση από την Google Ventures ύψους 130 εκατ δολαρίων τον περασμένο χρόνο, για να μπορέσουν να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους συλλογής δεδομένων για τον καρκίνο μέσω της επιχείρησής τους Flatiron Health. Αυτό που κάνουν είναι μια πολύ περίπλοκη αλλά πολύ σημαντική εργασία που μας παρέχει περισσότερες γνώσεις στον τομέα. Οι ιδρυτές της Flatiron Health - 28 ετών- θεωρούν ότι με την οργάνωση και τυποποίηση των δεδομένων από κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία εναντίον του καρκίνου και η διάθεσή τους στους γιατρούς, τους ερευνητές και τους ασθενείς, θα βοηθήσει σημαντικά τον ιατρικό κλάδο να καταλήξει σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης της νόσου. 


Taylor Swift, μουσικός 
Το τελευταίο της άλμπουμ «1989», νούμερο ένα για τη χρονιά 2014, την κατέστησε την πρώτη γυναίκα που κατάφερε να πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε τρία διαφορετικά της άλμπουμ μόλις την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας τους. Όταν απέσυρε τον δίσκο της από το Spotify, ενέπνευσε μια τεράστια συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο οι καλλιτέχνες αποζημιώνονται για το έργο τους. Με καθαρό ενεργητικό γύρω στα 200 εκατ δολάρια, η 25χρονη δεν διαπρέπει μόνο στη μουσική βιομηχανία. Λιανικές μάρκες όπως η Victoria’s Secret την χρησιμοποιούν για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, ενώ συχνά κάνει εμφανίσεις guest σε τηλεοπτικές σειρές όπως η SNL, όπου επρόκειτο να παρουσιάσει ένα επεισόδιο, ενώ της δόθηκε σημαντικός ρόλος και στο 40ο επεισόδιο.  Οι θαυμαστές της της έχουν αδυναμίας διότι επικοινωνεί άμεσα μαζί τους και είναι πολύ προσγειωμένη. 


Matteo Achilli, ιδρυτής της Egomnia
Ο επονομαζόμενος «Ιταλός Zuckenberg» , Achilli, έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 250.000 χρήστες και 700 συνεργαζόμενες εταιρείες στην διαδικτυακή του πλατφόρμα εύρεσης εργασίας, Egomnia. Ενώ η επιχείρηση αρχικά ήταν διαθέσιμη μόνο για την Ιταλία, πλέον είναι και για την Βραζιλία, ενώ αίτηση για συμμετοχή έχουν κάνει επίσης η Κορέα, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Κολομβία η Ελλάδα, η Γερμανία, Η Βόρεια Αφρική, η Νιγηρία και το Νεπάλ. Το νεαρό της ηλικίας του σε συνδυασμό με την φιλοδοξία του τον κάνουν ιδιαίτερη δημοφιλή στα ΜΜΕ. «Μερικές φορές ξεχνάω ότι είμαι 22», είχε δηλώσει το BBC. Ο Achilli πρόσφατα συζήτησε με εταιρίες όπως η Ericsson και η Vodafone, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις τελικές διαπραγματεύσεις με τη Google και η Microsoft, μεταξύ άλλων. 


Palmer Luckey, ιδρυτής της Oculus VR
Στην ηλικία των 19 ετών ο Luckey κατάφερε να ολοκληρώσει την έκτη πρωτότυπη συσκευή εικονικής πραγματικότητας. Η συσκευή ονομάζεται Rift, όνομα που υποδηλώνει την επιθυμία του Luckey να κλείσει το rift(=χάσμα) μεταξύ της εικονικής πραγματικότητας και της πραγματικότητας. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια κατάφερε να βρει χρηματοδότηση για να ξεκινήσει την επιχείρηση Oculus VR, με σκοπό να δημιουργήσει ένα μοντέλο που θα προορίζεται για το καταναλωτικό κοινό, και να πουλήσει την εταιρία του στο Facebook για περισσότερα από 2 δις δολάρια, και όλα αυτά χωρίς τελικό, έτοιμο για διάθεση στην αγορά προϊόν. Ο 22χρονος εξακολουθεί να εργάζεται στο συγκεκριμένο πρότζεκτ υπό την αιγίδα του Facebook. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του περιοδικού Forbes το καθαρό ενεργητικό του ανέρχεται στα 500 εκατ δολάρια. Το προϊόν του Luckey πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος βιώνει τα βιντεοπαιχνίδια, ενώ στο μέλλον θα μπορεί να επιτρέψει στους αρχιτέκτονες να «περιοδεύουν» μέσα στα κτήρια που κατασκευάζουν αλλά και τους ιστορικούς να «αναβιώνουν» τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας. Μια έκδοση του προϊόντος του Luckey αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος. 


Evan Spiegel, ιδρυτής και CEO του Snapchat
Καθώς υπάρχει ένα smartphone στα χέρια σχεδόν κάθε ανθρώπου στον κόσμο αυτή τη στιγμή, η εφαρμογή ανταλλαγής φωτογραφιών του Spiegel έχει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες από όλο τον κόσμο, καθιστώντας τον 24χρονο κυρίαρχο του τεχνολογικού τομέα. Πλέον η αξία της επιχείρησης αγγίζει τα 10 δις δολάρια, ενώ η εφαρμογή εξακολουθεί να εξελίσσεται και να συμβαδίζει με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των χρηστών της. Η τελευταία έκδοση του Snapchat ονομάζεται Discover και μπορεί να παίξει βίντεο του ESPN και του CNN. Ήδη περισσότεροι είναι οι φοιτητές που παρακολουθούν ποδόσφαιρο μέσω Snapchat παρά μέσω τηλεόρασης. Η εφαρμογή αυτή απειλεί άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το Facebook προσπάθησε να το αγοράσει για περισσότερα από 3 δις δολάρια, και φαίνεται πως η απόφαση του Spiegel να πει όχι ήταν μάλλον η σωστή. 

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου