Τα 50 χρόνια του Νόμου του Moore: Μισός αιώνας για τον απαράβατο νόμο που κυριαρχεί στον κόσμο των υπολογιστών


Τα 50 χρόνια «ισχύος» έκλεισε στις 19 Απριλίου ο νόμος του Moore: πρόκειται για τον νόμο που διέπει την εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, βάσει του οποίου ο αριθμός των τρανζίστορ σε έναν μικροεπεξεργαστή θα διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες.
Η πρόβλεψη αυτή επαληθεύεται μέχρι σήμερα, και η Intel γιόρτασε την επέτειο του μισού αιώνα της, καθώς ο «νομοθέτης» ήταν ο συνιδρυτής της, Gordon Moore. Η εκτίμησή του – ότι η ισχύς των υπολογιστών θα αυξανόταν δραματικά και θα μειωνόταν το κόστος της με εκθετικούς ρυθμούς - κατέληξε να γίνει ο χρυσός κανόνας του κλάδου των ημιαγωγών και κατ΄ επέκταση όλης της βιομηχανίας ηλεκτρονικών και ένα εφαλτήριο καινοτομίας.
moore
Ως συνιδρυτής της Intel, ο Gordon Moore άνοιξε το δρόμο για την εταιρεία, στη δημιουργία ταχύτερων, μικρότερων, πιο προσιτών οικονομικά τρανζίστορ, που βρίσκονται στην «καρδιά» των μοντέρων εργαλείων και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Intel, «επί 50 χρόνια, ο Νόμος του Moore υπολογίζει με ακρίβεια μετρονόμου το ρυθμό της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Αυτή η διορατικότητα υπήρξε το εύφορο θεμέλιο, πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε και από το οποίο ξεπήδησε η μοντέρνα τεχνολογία, και ανέτειλε η εποχή της ψηφιοποίησης και των προσωπικών ηλεκτρονικών».
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου