Διαπραγμάτευση πάνω σε λεπτή «κόκκινη γραμμή»




Έντονο πρέσινγκ στις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης ασκούν εταίροι και θεσμοί,  ενώ η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μερικές ακόμη υποχωρήσεις προκειμένου να κλείσει σήμερα ή μέσα στο Σαββατοκύριακο η συμφωνία και να προλάβει ενδεχόμενο μπαράζ αρνητικών εξελίξεων την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο η διαπραγματευτική ομάδα έχει οδηγίες να συμβιβαστεί με αύξηση ΦΠΑ στα νησιά αλλά από το 2016, ενώ για φέτος επισπεύδεται η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Το τοπίο σιγά σιγά ξεκαθαρίζει. Η διαπραγματευτική ομάδα προχωράει στην οριστικοποίηση του πρώτου πακέτου μέτρων, το οποίο θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο για την εκταμίευση μέρους της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, αφήνοντας για την ώρα στην άκρη τα φλέγοντα ζητήματα (εργασιακά, ασφαλιστικό, συντελεστές ΦΠΑ κλπ), τα οποία και θα αποτελέσουν τη δεύτερη «συστοιχία».
Των Βάιου Κρόκου και Χριστίνας Τζούμη

Σε αυτή τη φάση εστιάζουν κυρίως στα «ανώδυνα» μέτρα της φορολογικής διοίκησης, τα οποία δεν θίγουν τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού αλλά τον μεγάλο πλούτο και τους φοροφυγάδες.
Η κυβέρνηση, στην παρούσα συγκυρία, δεν επιδιώκει το κλείσιμο όλων των ανοιχτών ζητημάτων. Αυτό θα γίνει πριν το τέλος Ιουνίου στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους και της διαμόρφωσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της περιόδου 2016 -2019.
Τουτέστιν, η τελική συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει μόνο το υπό κατάρτιση πολυνομοσχέδιο, αλλά και άλλα νομοθετήματα ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Στο κρίσιμο σημερινό Brussels Group επί τάπητος θα τεθούν θέματα όπως η φορολογική διοίκηση, δημόσια διοίκηση και δημόσια περιουσία, ενώ σκληρή μάχη θα δοθεί στις διαφωνίες που εντοπίστηκαν από τη προηγούμενη συνάντηση. Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση επιδεικνύει πολιτική βούληση ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και να κλείσει η διαπραγμάτευση, ωστόσο έντονο προβληματισμό προκαλεί η ασάφεια στις τοποθετήσεις των δανειστών καθώς και η πρόθεσή τους να επικεντρώσουν επί συγκεκριμένων ζητημάτων και όχι στους στόχους του προγράμματος.
Υπό την πίεση του χρόνου και της ισχνής ρευστότητας οι δανειστές μπαίνουν σε μείζονα ζητήματα όπως ο 13η σύνταξη, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, η περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων, οι πρόωρες συντάξεις, οι πλειστηριασμοί και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η ελληνική πλευρά, από την πλευρά της εξετάζει τα μέτρα εκείνα που δεν θα πλήξουν τη μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, επιδιώκοντος να στείλει μήνυμα και να φέρει αποτελέσματα από τον μεγάλο πλούτο και τη φοροδιαφυγή.
Η έντονη φημολογία και οι συχνές διαρροές είχαν ως αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών να βγάλει νέα ανακοίνωση αργά τα μεσάνυχτα στην οποία αναφέρεται:
«Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά». 
Σε επίπεδο θεσμών τα βασικά σημεία είναι ο καλύτερος συντονισμός των διαφορετικών ομάδων ώστε να υπάρξει ροή πληροφόρησης άμεση και σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στα τεχνικά κλιμάκια. Οι εταίροι από την αρχή ήθελαν να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για να δείξουν ότι συνεχίζεται η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα για πολιτικούς λόγους.
Ένα δεύτερο θέμα αφορά την εντατικοποίηση φορολογικών ελέγχων και πως θα κωδικοποιηθεί νομικά. Υπό το βάρος του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο για τους «ελεγκτές-κατάσκοπους» αποσύρεται αλλά η Αθήνα θα επανέλθει.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως και σε συγκεκριμένα επιμέρους στοιχεία η κυβέρνηση δείχνει άκαμπτη ή προωθεί:
-Μια εντελώς ανεξάρτητη ΓΓΔΕ που θα δίνει λόγο μόνο στη Βουλή. Συγκεκριμένη διακομματική επιτροπή θα επιλέγει το ΔΣ που αυτό θα επιλέγει τον επικεφαλής. Και μία δεύτερη επιτροπή θα ελέγχει το ΔΣ. Το προσωπικό θα είναι δημόσιο, θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ αλλά το ΔΣ θα τοποθετεί σε συγκεκριμένες θέσεις υπαλλήλους και στελέχη.
- Φορολόγηση καταθέσεων στο εξωτερικό με ποσοστό που κυμαίνεται στο 15%. Με αυτόν τον τρόπο όπως πληρώσει θα γλιτώσει τους ελέγχους και τις αυστηρές ποινές και θα κερδίσει φορολογική αμνηστία. Αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού να υπάρχει καλύτερη εικόνα στο σύνολο των κινήσεων (ακολουθία λογαριασμών, δηλώσεων, μεταφορά καταθέσεων)
- Προβληματισμός υπάρχει για την περίπτωση των πλειστηριασμών με κυβερνητικά στελέχη να αναφέρουν πως η ΕΚΤ βλέπει το ζήτημα υπό το πρίσμα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τους Θεσμούς να μην ενδιαφέρονται για τις συνέπειες της ελληνικής οικονομίας, αν αναλογιστεί κανείς πως η αγορά ακινήτων βρίσκεται στο ναδίρ.
- Ειλλημένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση όσον αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, το παράδειγμα στελεχών του τραπεζικού κλάδου που συνταξιοδοτούνται σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών. "Παράθυρο" όμως θα πρέπει να υπάρξει για 2-3 επαγγέλματα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
- Στην υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων η κάθε περίπτωση θεωρείται ξεχωριστή καθώς καμία συζήτηση δεν υπάρχει διάθεση να τεθεί για ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Στην υπόθεση των ΟΛΠ και ΟΛΘ μπορούν να γίνουν υποχωρήσεις, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με σαφείς νέους όρους. Αντίθεση υπάρχει και με την υπόθεση του Ελληνικού, ένα ζήτημα όμως που έχει πάρει θέση ο ΣτΕ, και η απόφαση του θα είναι σεβαστή, μεταξύ άλλων.
-Τέλος, στην υπόθεση των εργασιακών, η κυβέρνηση θεωρεί πως η επαναφορά των Συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στο ιδιωτικό τομέα. Υπό αυτό το πρίσμα, αναζητούνται βελτιώσεις και όχι η πιστή αντιγραφή του παλιού νομικού καθεστώτος και ως εκ τούτου θα ληφθούν υπόψη και οι συμβουλές των ILO και ΟΟΣΑ.
Πρόοδος βήμα, βήμα
Στα επίσημα κείμενα που έχει ήδη αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές έχει δεσμευθεί ότι «η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα παράλογες εκπτώσεις».
Τυχόν υιοθέτηση αυτού του «σεναρίου» θα σήμαινε αυτόματα την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών κλπ., από το 13% στο 15%, με συνέπεια την αύξηση των τιμών όλων αυτών των προϊόντων και των υπηρεσιών.
Η πρώτη «φουρνιά» πάντως, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει: αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες, επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης για πρώτη φορά στα σκάφη αναψυχής, επιβολή τέλους διαμονής σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων σε όλη την επικράτεια και υποχρεωτική χρήση «πλαστικού χρήματος» για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους για τα οποία εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Στα φορολογικά μέτρα εντάσσονται και προτάσεις για: φορολογικούς ελέγχους σε βάθος δεκαετίας για όλους τους φορολογούμενους με προτεραιότητα σε όσους «φιγουράρουν» στις κάθε λογής λίστες και CD, πάταξη της φοροδιαφυγής και ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Για το θέμα της αυτονομίας της ΓΓΔΕ υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις: πλήρης αυτονομία και θα .λογοδοτεί μόνο στη Βουλή.
Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή,  υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, μέσω τραπεζών ή με κάρτες, τη θέσπιση λοταρίας αποδείξεων και μέτρα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.
Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης του «πλαστικού χρήματος» στις συναλλαγές, θα ξεκινήσει πιλοτικά από τα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους και στα οποία εφαρμόζονται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.
Με στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ και την ενίσχυση των εισπράξεων η κυβέρνηση προσανατολίζεται όλες οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε 23  νησιά της  χώρας θα γίνονται υποχρεωτικά με κάρτες, πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου