Κάτι συμβαίνει στα… ΠΑΣΟΚ


Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι ευτυχείς όταν βλέπουν τον Γιώργο Παπανδρέου να ξαναπερνά την πόρτα του Μαξίμου, έστω και ως αρχηγός… εξωκοινοβουλευτικού κόμματος. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν ανοιχτές μια εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια, μια… δημιουργικά ασαφής διαδικασία αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και μια αμφίσημη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού περί ανάγκης «επανένωσης» των δημοκρατικών σοσιαλιστικών δυνάμεων.

 Ως εκ τούτων, το δίωρο τετ α τετ Τσίπρα – Παπανδρέου ήταν η σπίθα για να ανάψει ξανά ο πόλεμος Γιώργου - Βενιζέλου: «Ωραία ατμόσφαιρα» σχολίασαν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας δηλητηριώδη βέλη κατά του Γιώργου Παπανδρέου και της «ασυγχώρητης, ιστορικής και ηθικής του ευθύνης», υπονοώντας συναλλαγή και στοχοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εξεταστική επιτροπή και καταγγέλλοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να μετατρέψει την παράταξη σε «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο».

Εν ολίγοις, και σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί να αποσπάσει ασυλία στην εξεταστική επιτροπή παρέχοντας στήριξη στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας» σχολίαζαν οι εν λόγων πηγές, «αφού φρόντισε να εξαιρεθεί η περίοδος 2004-2009 από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το "πώς έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου μετά τις Κάννες και σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου"… Μια καλή ιδέα είναι  να εξαιρεθεί από την εξεταστική επιτροπή των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ  και η περίοδος 2009-2011 της κυβέρνησης Παπανδρέου, ώστε η συζήτηση να ξεκινήσει από το δεύτερο πρόγραμμα, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους».

Ταυτόχρονα, όμως, στο ΠΑΣΟΚ διακρίνεται και μια αγωνία: Η αγωνία για έναν «δεύτερο διεμβολισμό» των διεργασιών που δρομολογεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος εν όψει συνεδρίου και αλλαγής ηγεσίας από μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία Παπανδρέου – πρωτοβουλία, που ο ίδιος δεν απέκλεισε στην επίμαχη συνέντευξή του στο ΚΡΗΤΗ TV λέγοντας ότι με δεδομένη την αποχώρηση Βενιζέλου «δέχεται εισηγήσεις για την ανάληψη πρωτοβουλιών» με στόχο την επανένωση του χώρου.

Κύκλοι του Γιώργου Παπανδρέου, πάντως, απαντούν λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός «δεν μίλησε ποτέ για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ». Δεν ενδιαφέρεται, όπως λένε χαρακτηριστικά, « να πάρει πίσω» το ΠΑΣΟΚ – πολύ περισσότερο, δε, να δώσει μάχη για την ηγεσία με τον… Θανάση Χειμωνά και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Κατά τις ίδιες πηγές, όταν μιλά για πρωτοβουλίες επανένωσης και ενοποίησης μιλά για το σύνολο των δημοκρατικών σοσιαλιστικών δυνάμεων και σ’ αυτές εντάσσει και το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα – και, βεβαίως, και τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κομβικός παίκτης των εξελίξεων στην κεντροαριστερά, έχει δε δημοσίως δηλώσει πως «όσοι επενδύουν στην αριστερή παρένθεση διαπράττουν εθνικό έγκλημα».

Οι ίδιοι κύκλοι, πάντως, σημειώνουν ότι οποιαδήποτε «ενωτική» πρωτοβουλία προϋποθέτει «συζήτηση αρχών και αξιών, όχι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και όχι πρόσωπα που υπηρέτησαν το σύστημα».


Το εάν – και από ποιους – μπορεί να υπάρξει ανταπόκριση σε μια τέτοια πρωτοβουλία μάλλον είναι ένα σοβαρό πολιτικό ερώτημα. Το δεδομένο, ωστόσο, είναι πως η νέα «αφύπνιση» Παπανδρέου δίνει και νέα ένταση και… πάθος στις εντός και πέριξ του ΠΑΣΟΚ διεργασίες εν όψει συνεδρίου.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου