Μελιτζάνες οι τέλειες από τον Ηλία Μαμαλάκη



Υλικά για μια μεγάλη πιατέλα
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
Λάδι για το άλειμμα της μελιτζάνας
Λίγο χοντρό αλάτι…



Για τη σάλτσα ντομάτας
6 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 3
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
3 νεροπότηρα ντομάτα κονκασέ
1 κουτ σούπας ζάχαρη
1 κουτ σούπας ξύδι
Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
½ κιλό γιαούρτι σακούλας
2 φλιτζ τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 κορφούλες δυόσμο




Εκτέλεση
Πλένετε και καθαρίζετε τις μελιτζάνες. Τις κόβετε σε λεπτές στρογγυλές φέτες. Χωρίς να τις ξεπικρίσετε τις αλείφετε με ένα πινέλο με λίγο καλό ελαιόλαδο , τις τοποθετείτε στη σχάρα του φούρνου, τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τις ψήνετε στους 200ο μέχρι να πάρουν ένα απλό καφέ χρώμα και να γίνουν τρυφερές. Αν δεν χωρέσουν όλες μαζί ψήστε τις μισές-μισές. Τις αφήνετε στην άκρη να περιμένουν.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Μέσα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε τις σκελίδες σκόρδο και το σοτάρετε καλά μέχρι να μοσχομυρίσει ο τόπος και να αρχίσει να ροδίζει.
Τότε ρίχνετε μέσα τα 3 νεροπότηρα της ψιλοκομμένης ντομάτας. Αφήνετε να πάρει βράση, προσθέτετε τη ζάχαρη και το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι και βράζετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι ο όγκος της σάλτσας να μειωθεί κατά το 1/3 του όγκου του. Τότε σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει.
Παίρνετε μια σχετικά βαθιά πιατέλα και απλώνετε στον πάτο της τις μισές μελιτζάνες με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια. Τις περιχύνετε με τη μισή σάλτσα ντομάτας.
Αφήνετε να περάσουν 5 λεπτά να κάτσει η σάλτσα και ρίχνετε το μισό γιαούρτι το οποίο απλώνετε από πάνω με μια σπάτουλα.
Απλώνετε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, την υπόλοιπη σάλτσα και τέλος το υπόλοιπο γιαούρτι το οποίο στρώνετε με προσοχή.

Πασπαλίζετε τη πιατέλα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη διακοσμείτε στο κέντρο της με τις κορφούλες δυόσμου. Σερβίρετε το φαγητό ως ορεκτικό ή και πρώτο πιάτο.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου