Μιλάνο: Πώς να κάνετε διακοπές χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία


Εάν υπάρχει μία πόλη που μπορεί να συναγωνιστεί σε ομορφιά τη Ρώμη, αυτή βρίσκεται επίσης στην Ιταλία και δεν είναι άλλη από το Μιλάνο. Μια πόλη με ξεχωριστό χαρακτήρα και ποικίλα αξιοθέατα, που ικανοποιεί απόλυτα τις επιθυμίες των ταξιδιωτών. Η πρωτεύουσα της ιταλικής μόδας αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλους τους λάτρεις του στυλ, της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Ενδείκνυται ακόμα και για shopping therapies, ειδικά σε περίοδο εκπτώσεων όπου στο Μιλάνο φτάνουν και το 80%

Ειδικά φέτος, ταυτόχρονα με την πολιτιστική σύγχρονη ζωή και την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του, το Μιλάνο, θα αποτελέσει από την 1η Μαΐου και για έξι μήνες, το σταυροδρόμι τουριστικών ιδεών, αφού πρόκειται να φιλοξενήσει την Expo 2015. Το θέμα της έκθεσης είναι «Τροφή για τον Πλανήτη, ενέργεια για τη ζωή» και οι Μιλανέζοι προετοιμάζουν μια έκταση ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων, στην οποία θα στηθούν 140 περίπτερα των χωρών που θα συμμετάσχουν, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα γεμάτο θεματικές εκδηλώσεις με άξονα την γαστρονομία, την καινοτομία και την αειφόρο ανάπτυξη.
Πέρα όμως από την εντυπωσιακή έκθεση, το Μιλάνο είναι μια πόλη με εξαιρετική ομορφιά, μοναδικά τοπία και αμέτρητα αξιοθέατα, πολλά από τα οποία μπορεί κανείς να τα απολαύσει εντελώς δωρεάν. Ποιες είναι λοιπόν οι ευκαιρίες για βόλτες και αξιοθέατα που μπορεί να πραγματοποιήσει κανείς στην ιταλική αυτή πόλη χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία; 

Duomo
Ο δεύτερος μεγαλύτερος γοτθικός ναός του κόσμου. Μπορεί κανείς να επισκεφτεί την πασίγνωστη πλατεία Duomo στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου δεσπόζει το πιο μεγαλοπρεπές και αναγνωρίσιμο μνημείο: ο λευκός καθεδρικός ναός-ογκόλιθος, ο καθεδρικός ναός Duomo. 

Ο γοτθικού ρυθμού καθεδρικός ναός, που άρχισε να χτίζεται το 1386 και τελείωσε μόλις τον 19ο αιώνα, είναι το οικοδόμημα που ο Μαρκ Τουέιν ονόμασε «μαρμάρινο ποίημα». Ο ναός έχει μήκος περίπου 160 μέτρα και ύψος που ξεπερνά τα 100 μέτρα, με την πρόσοψή του να αποτελεί μια από τις πιο πολύπλοκες αρχιτεκτονικές δημιουργίες της Ευρώπης. Στη βόλτα σας σε αυτόν μπορείτε επίσης να θαυμάσετε τα αγάλματα αλλά μην επιχειρήσετε να τα μετρήσετε είναι τόσα πολλά που σίγουρα η ώρα δεν φτάνει. Από την ταράτσα του ναού η πανοραμική θέα της πόλης θα σας γοητεύσει.


Palazzo Reale
Λίγα μέτρα πιο δίπλα θα συναντήσετε το Palazzo Reale, το πρώην βασιλικό Παλάτι του Μιλάνου, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό από το 1920 και στο οποίο στεγάζονται το Μουσείο Duomo και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.


Galleria Vittorio Emanuele ΙΙ
Δίπλα στο Duomo ένα ακόμα δωρεάν αξιοθέατο είναι η Galleria Vittorio Emanuele ΙΙ, ένα σύμπλεγμα εμπορικών στοών σε σχήμα σταυρού που κατασκευάστηκε την περίοδο 1865-1877 και κάτω από το άκρως εντυπωσιακό υπόστεγό της στεγάζει σήμερα διάφορα καταστήματα οίκων μόδας και γραφικά καφέ και εστιατόρια. 


Σκάλα του Μιλάνου
Μερικά βήματα πιο πέρα, δεσπόζει η, προσφάτως ανακαινισμένη, Σκάλα του Μιλάνου αποτελώντας έναν ακόμη «ναό» για τους ανά τον κόσμο πιστούς της όπερας. Πίσω από το σπίτι της όπερας, όμως υπάρχει ένα ακόμα προορισμός για τους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο. Η Gallerie d’ Italia Piazza περιλαμβάνει τέχνη δύο περιόδων, 19ου και 20ου αιώνα. 


Castello Sforzesco
Μια ανάσα πρασίνου με μεσαιωνικά αξιοθέατα στο κέντρο της πόλης. Την τριάδα των σημαντικών μνημείων συμπληρώνει το κυκλωμένο από πράσινο Castello Sforzesco του 14ου αιώνα. Το εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο στο οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε χωρίς είσοδο, εκτός κι αν θέλετε να επισκεφθείτε κάποιο από τα μουσεία που στεγάζονται εκεί, βρίσκεται εντός του μεγαλύτερου πάρκου Sempione, εκτείνεται βορειοδυτικά της πόλης από την Piazza d’ Armi έως την πλατεία Sempione και είναι σχεδιασμένο από τον Emilia Alemagna. Περιπλανώμενοι σε αυτό το συνολικής έκτασης 386.000τ.μ. πάρκο, εκτός από τους Ιταλούς που κάνουν τζόκινγκ ή πηγαίνουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, θα δείτε επίσης το Arco della Pace ή αλλιώς Αψίδα της Ειρήνης, η οποία κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Luigi Canonica προς τιμήν του Ναπολέοντα. Στα αξιοθέατα περιλαμβάνεται και η αρένα στάδιο που χρονολογείται από το 1807 χωρητικότητας 10.000 ατόμων όπου κατά καιρούς φιλοξενούνται διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ η απάντηση της πόλης στον Πύργο του Άιφελ είναι ο πύργος Torre Branca, μια σιδερένια κατασκευή ύψους 180,6 μέτρων που σχεδίασε ο Gio Ponti το 1933 και η οποία αποκλείεται να περάσει απαρατήρητη.


Acquario Civico di Milan
Το Acquario Civico di Milano, ένα μουσείο χωρίς είσοδο, στεγασμένο σε ένα αρ νουβό κτίριο, αφιερωμένο στον θαλάσσιο κόσμο και επομένως κατάλληλο να το επισκεφθούν ακόμα και μικρά παιδιά.


Via Montenapoleone
Ένας ακόμα εμπορικός παράδεισος, στον οποίο δεσπόζουν οι επιβλητικές βιτρίνες των Gucci, Prada και πολλών ακόμα, ιταλικών και μη, κολοσσών της υψηλής ραπτικής και κοσμημάτων, είναι η Via Montenapoleone, ο παγκοσμίου φήμης δρόμος του οποίου είναι παραγμένες οι εντυπωσιακές βιτρίνες, σαν art installation, των διάσημων μπουτίκ. 


Corso di Porta Ticinese
Γαστρονομικός προορισμός μπορεί να θεωρηθεί η Corso di Porta Ticinese, κατά μήκος του οποίου βρίσκονται εστιατόρια, μπαρ και μπουτίκ. Το καλοκαίρι οι θαμώνες συνωστίζονται στο πεζοδρόμιο με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, ενώ οι περισσότεροι συνεχίζουν τη βραδιά τους εξερευνώντας τα μπαρ της περιοχής Navigli, του πιο δημοφιλούς after hours προορισμού.
Η εναλλακτική και όχι αμιγώς τουριστική περιοχή Navigli, πέραν του μεταμεσονύχτιου χαρακτήρα της, είναι ιδανική και για πρωινές βόλτες, με γραφικά κανάλια, καταστήματα με αντίκες και μικρές γκαλερί να συμπληρώνουν το σκηνικό. Η πρωινή βόλτα στην περιοχή θα σας εντυπωσιάσει ακόμα περισσότερο αφού κατά την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, πάνω από 350 καλλιτέχνες, απλώνουν τις δημιουργίες του στις όχθες του ποταμού Navigliο, γυρνώντας το χρόνο αρκετά πίσω, τότε που σε ένα από τα κανάλια του Navigli συνέθετε τις δημιουργίες του ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.


Breba
Για τους λάτρεις της τέχνης, ενδιαφέρον προορισμός μπορεί να αποτελέσει και η περιοχή Breba με την ομώνυμη πινακοθήκη, η οποία φιλοξενεί έργα μεγάλων ζωγράφων όπως Ραφαήλ, Καραβάτζιο, Μπελίνι κ.ά. Αν όμως το εισιτήριο δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα έξοδο, ακόμα και μια δωρεάν βόλτα στον προαύλιο χώρο της, σίγουρα αξίζει. 

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου