Γιώργος Παπακωνσταντίνου: “Ψάχνω να βρω δουλειά”


Ο πρώην Υπουργός αναζητά τρόπους για να πληρώσει το δάνειο του εξοχικού του στη Σέριφο


Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα Παραπολιτικά
Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που τελικώς τον έκρινε αθώο για το αδίκημα της απιστίας, ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου βίωνε το δράμα της απόλυτης απομόνωσης και τη δοκιμασία της εξευτελιστικής περιφρόνησης. Σίγουρα, έγινε σοφότερος όταν στα δύσκολα έχασε φίλους, γνωστούς, συντρόφους και υπηρεσιακούς παράγοντες, που καθ’ όλη την περίοδο της παντοδυναμίας του είχαν πιάσει στασίδι στον προθάλαμο του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να κλείσουν ένα ραντεβού μαζί του. Εσχάτως, το κινητό του τηλέφωνο, που ποτέ δεν το είχε κλειστό τα τελευταία χρόνια, άρχισε ξανά να δέχεται αλλεπάλληλες κλήσεις. Πλέον, όμως, είναι σε θέση να αξιολογεί σε ποιους πρέπει να απαντήσει και σε ποιους όχι. 
Εξάλλου, όσοι έμειναν κοντά του το διάστημα που πάσχιζε να αποδείξει την αθωότητά του ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Πλην της οικογένειάς του και ορισμένων ένθερμων υποστηρικτών του από την εκλογική του περιφέρεια, το Υπόλοιπο Αττικής, οι μόνοι που βρίσκονταν σε καθημερινή επικοινωνία μαζί του ήταν πέντε-έξι πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Φ. Σαχινίδης, ο Γ. Πεταλωτής, ο Θ. Μωραΐτης, η Μ. Καρακλιούμη και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
«Προσπαθώ να συνέλθω και να ορθοποδήσω. Ψάχνω για δουλειά για να εξυπηρετήσω το δάνειο που έχω πάρει για το σπίτι μου στη Σέριφο, το οποίο είναι υποθηκευμένο» είναι η απάντηση που δίνει στους συνομιλητές του όταν τον ρωτούν για τα σχέδιά του, μετά και την αθωωτική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.
Οσον αφορά τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να εμπλακεί. «Κανένα σχόλιο», λέει σε όσους επιχειρούν να του αποσπάσουν μια εκτίμηση για τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας, χωρίς ωστόσο να δηλώνει ανήσυχος για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. Μια εξέλιξη που θα τον φέρει εκ νέου στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς ως υπουργός Οικονομικών ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε για λογαριασμό της χώρας την πρώτη συμφωνία με τους δανειστές. «Είναι μια καλή ευκαιρία να ειπωθούν αλήθειες και τα πράγματα με το όνομά τους. Βεβαίως και θα πάω στην Εξεταστική Επιτροπή να καταθέσω», αναφέρει χαρακτηριστικά. Από αυτή την απάντησή του είναι προφανές ότι δεν κρύβει την ενόχλησή του επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την εξέταση της δημοσιονομικής κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, εστιάζει στη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και δεν αναζητά τα αίτια του εκτροχιασμού στην περίοδο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
«ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ»
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αξιοποιήσει την αθώωσή του από το Ειδικό Δικαστήριο ως χαρτί επικοινωνιακής αντεπίθεσης, για να επιστρέψει δικαιωμένος στην ενεργό πολιτική δράση. «Για μένα η σχέση μου με την πολιτική και τα κόμματα έχει τελειώσει. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η επαγγελματική μου αποκατάσταση», επισημαίνει μεταξύ άλλων στους συνομιλητές του. Μάλιστα, προς επίρρωση των σχετικών πληροφοριών, άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες από την προσωπική ζωή του αναφέρουν ότι «έχει αποστείλει το βιογραφικό του σε εγχώριες και διεθνείς εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων».
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προτίθεται το επόμενο διάστημα να αποτυπώσει με κάθε λεπτομέρεια την περιπετειώδη κατάληξη που είχε η ενασχόλησή του με την πολιτική. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις γνωστοί εκδοτικοί οίκοι των Αθηνών τον έχουν προσεγγίσει προκειμένου να εκδώσουν τα «μνημονιακά απομνημονεύματά του», στα οποία ο πρώην «τσάρος» έχει αποτυπώσει τα γεγονότα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι και την ημέρα που αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη θέση αυτή και να παραδώσει τα κλειδιά της οδού Νίκης στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο. Τον τελευταίο ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον φωτογραφίζει ως τον ηθικό αυτουργό της πολιτικής σκευωρίας που στήθηκε σε βάρος του, καθώς στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την εξουδετέρωση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία της χώρας και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ… έπαιξε τον αθώο στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Παρ’ όλα αυτά, ήταν γνωστό στους κοινωνικούς κύκλους ότι ο ίδιος δεν είχε καλές σχέσεις με τις εξαδέλφες του, που περιλαμβάνονταν σε αυτή, ώστε να διακινδυνεύσει την απαλοιφή των ονομάτων τους για να τις ευνοήσει.

Η αποκατάσταση της αλήθειας
Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, «τον πέταξε στα σκυλιά», για να φορτωθούν σε αυτόν τα αμαρτήματα του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης και εκείνος να ταυτιστεί με τον Α. Τσοχατζόπουλο, τον οποίο, αν κάποιος τον είχε υπερασπιστεί στη Βουλή (όπως λέει), ήταν ο Ευ. Βενιζέλος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όταν η Ν.Δ είχε ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή.
Το βέβαιο είναι πως ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σε περίπτωση που ολοκληρώσει το βιβλίο του από την περίοδο της «υπαγωγής της χώρας στο μνημόνιο μέχρι και την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο», αναμένεται να περιγράψει αποκαλυπτικές λεπτομέρειες, που θα συμβάλουν στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της αλήθειας, που έχει κρύψει μέχρι σήμερα, για να μην εκθέσει σε κινδύνους το κόμμα και τη χώρα. Από πηγές που βρίσκονται κοντά στο στενό περιβάλλον του μαθαίνουμε ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που εισέπραξε, μετά την αθώωσή του από το Ειδικό Δικαστήριο, είναι η επιστροφή του στην οικογενειακή γαλήνη. «Το μπετόν της οικογένειάς μου ήταν τα δύο μου παιδιά και η σύζυγός μου», λέει ο ίδιος, εκφράζοντας την ανακούφισή του γιατί και ο μικρότερος γιος του, ο οποίος τελειώνει φέτος το λύκειο, αλλά και ο μεγαλύτερος, ο οποίος σπουδάζει στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, θα αισθάνονται υπερήφανοι γι’ αυτόν.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου