Μονεμβασιά: Το πιο γοητευτικό κάστρο της Ελλάδας


Ένας από τους πιο παραμυθένιους και ιδιαίτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Ο βράχος της Μονεμβασιάς, αυτή η μικρή νησίδα στη Λακωνία που στέκεται περήφανη στη μέση της θάλασσας, κρύβει στα στενά της περάσματα μυστικά και ιστορικές μνήμες, ενώ την Άνοιξη γεμίζει χρώματα, αρώματα και θάλασσα. Από τη Μονεβασιά κατάγεται και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, με το σπίτι του να έχει θέα το απέραντο γαλάζιο. Να από που άντλησε την έμπνευση και τη σοφία του... Μπαίνοντας στην πόλη, ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι. Ένα μέρος ζωντανό, γεμάτο ιστορία, το Γιβραλτάρ της Ανατολικής Μεσογείου όπως πολύ σωστά το αποκαλούσαν Βυζαντινοί, Ενετοί, Φράγκοι, Σταυροφόροι, που ήταν οι κάτοικοί του στο πέρασμα των αιώνων.

Τριγυρίζοντας στα δρομάκια της Μονεμβασιάς, αξίζει κανείς να χαθεί μέσα στα στενά περάσματα και τις καμάρες, να χαζέψει τα σπίτια και τους ξενώνες με τις πολεμίστρες και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και να αφήσει την φαντασία του να τον ταξιδέψει στην εποχή που ζούσαν οι πειρατές και οι ιππότες. 

Η Μονεμβασιά είναι μία από τις πιο καλαίσθητες καστροπολιτείες της Ελλάδας, διατηρώντας ατόφια την παράδοση και την ατμόσφαιρα που απορρέει από τα μεσαιωνικά τείχη και τα στριφογυριστά καλντερίμια. Αξίζει να δει κανείς το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 μέτρα από την κεντρική πύλη και στο εξωτερικό μέρος του υπάρχει και η προτομή του. Άραγε που να κάλπαζε η φαντασία του όταν αντίκριζε αυτό το υπέροχο θαλασσινό τοπίο γεμάτο πέτρα και μεσαιωνική ομορφιά; 

μονεμβασιά

Μία από τις πιο ξεχωριστές βόλτες που μπορεί να απολαύσει ένας επισκέπτης στη Μονεμβασιά είναι αυτή που ξεκινάει από την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα και οδηγεί στην Επάνω Πόλη, τον έρημο πλέον οικισμό στο πιο ψηλό σημείο του κάστρου με θέα που θα σας κόψει την ανάσα. Μία ακόμα διαδρομή που προσφέρεται και για βουτιές το καλοκαίρι, είναι αυτή που οδηγεί προς τη μοναδική πύλη (το Πορτέλο) που βγάζει στη θάλασσα, με τα κύματα να πολιορκούν τα τείχη και να ζωντανεύουν στο μυαλό μας σκηνές από τις πειρατικές επιδρομές. 

Από τα τοπικά προϊόντα, δοκιμάστε τα χειροποίητα ζυμαρικά (γκόγκες), τα  αμυγδαλωτά και τα σαΐτια (τηγανητές πίτες με τυρί ). Μέσα στο κάστρο, για φαγητό μπορείτε να καθίσετε στη Ματούλα, ένα εστιατόριο στη σκιά του βράχου, στον πολυσύχναστο δρόμο μετά την κεντρική πύλη που σερβίρει νόστιμα πιάτα, μεζέδες και καλό κρασί. Για τη βραδινή σας διασκέδαση, υπάρχουν τα κλασικά μπαράκια του Κάστρο που μένουν ανοιχτά μέχρι αργά, ενώ για καφέ μπορείτε να καθίσετε στην πλατεία, αλλά και στο ξενοδοχείο Μalvasia, που έχει καταπληκτική θέα στη θάλασσα και χαλαρωτική ατμόσφαιρα. 

μονεμβασιά

Κάστρο Μονεμβασιάς - Ιστορικά Στοιχεία
Χτισμένο πάνω σε ένα βράχο, με μοναδική πρόσβαση από τη στεριά μια στενή λωρίδα γης, εποικίστηκε από Λάκωνες γύρω στον 6ο μ.Χ. αι., προκειμένου να προφυλαχτούν από τις Αραβικές επιδρομές. Εκείνοι κατασκεύασαν και την πρώτη ξύλινη, κινητή γέφυρα που ένωνε τον βράχο με την ακτή, απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του κάστρου που σημαίνει «μοναδική είσοδος». Το κάστρο γνωρίζει σημαντική άνθηση στα χρόνια του Βυζαντίου από τον 12ο ως τον 14ο αι., περίοδο κατά την οποία χτίστηκαν και οι περίφημες βυζαντινές εκκλησιές που στολίζουν το νησί. Ιδιαίτερα η περίοδος από το 1282 ως το 1341 αποκαλείται ο χρυσός αιώνας της πόλης. Το 1464 η Μονεμβασιά θα γίνει Ενετική κτήση. Το 1540 παραδίνεται στους Τούρκους και το 1690 οι Ενετοί την καταλαμβάνουν και πάλι. Η Βενετσιάνικη ονομασία της ήταν «Napoli di Malvasia», δηλαδή Μενεξεδένια πόλη. Το 1715 οι Τούρκοι εξαγοράζουν τη Μονεμβασία από τους Ενετούς και σκοτώνουν ή αιχμαλωτίζουν όλους τους προκρίτους. Η μεταβυζαντινή Ιστορία της Μονεμβασίας τελειώνει στις 21 Ιουλίου 1821 όταν οι Τούρκοι μετά από πολιορκία παραδίδουν τα κλειδιά της πόλης στον Πρίγκιπα Αλ. Κατακουζηνό.

Σήμερα, το Κάστρο της Μονεμβασιάς με τους δύο οικισμούς του, είναι τουριστικά αξιοποιημένο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ωραιότερα αξιοθέατα της χώρας.

Ιδανικός προορισμός για να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε, απολαμβάνοντας τα χρώματα και τις μυρωδιές της Άνοιξης. 

Καλό ταξίδι!
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου