Οι Θεσμοί (Τρόικα) πιέζουν την κυβέρνηση για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας


Οι Θεσμοί, δηλαδή η Τρόικα, απαιτούν να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκου Μαυραγάνη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε ένα στίγμα από το περιεχόμενο των συνομιλιών λέγοντας ότι «κάποιοι από τους θεσμούς αυτή την ώρα που μιλούμε, αλλά και συνεχώς, εγείρουν το θέμα του ηθικού κινδύνου».

«Λένε ότι αν επιμείνουμε στην απαγόρευση πλειστηριασμών, σου λένε «γιατί οι άλλοι να πληρώνουν το στεγαστικό τους; Δημιουργείς μία διαδικασία, μία κατάσταση που κάνει κάποιους να λειτουργούν ανήθικα». Υπάρχει η άποψη να πεταχτούν οι άνθρωποι στο πεζοδρόμιο για να μην κινδυνεύσει η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημείωσε.

Η ερώτηση αφορούσε την κατοχή CDS (Συμβάσεων Ανταλλαγής Κινδύνου Αθέτησης) δίχως την αντίστοιχη κατοχή τίτλων κρατικών ομολόγων. Ο κ. Μαυραγάνης είπε ότι τα «γυμνά» CDS είναι η κερκόπορτα για να ελέγξουν οι κερδοσκόποι τις οικονομίες των χωρών.

Ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε για τους κινδύνους λέγοντας ότι με την κατοχή CDS χωρίς να κατέχουν τα αντίστοιχα ομόλογα «το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν γίνεται μόνο παράλογο, αλλά και πολύ επικίνδυνα».

«Η λύση δεν μπορεί να δοθεί σε εθνικό πλαίσιο», είπε ο κ. Βαρουφάκης και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να «απαγορεύσει συμβολικά» την κατοχή των «γυμνών» CDS. «Η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια εκείνων που κερδοσκοπούν σε βάρος της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου