Φάρμακο για τα εγκεφαλικά θεραπεύει το Αλτσχάιμερ!


Διπλή χρήση για χημική ουσία μπορεί να είναι η «λύση» για τη νόσο

Δεν υπάρχει σήμερα αποτελεσματικό φάρμακο για την πρόληψη ή την θεραπεία του Αλτσχάιμερ, μία νόσο που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πλέον, επιστήμονες πιστεύουν ότι η χημική ουσία εδαραβόνη θα θεραπεύσει το Αλτσχάιμερ, σταματώντας το σχηματισμό αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο.

Μετά από δοκιμές σε ποντίκια, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπόρεσαν «να προλάβουν και να θεραπεύσουν» την ασθένεια και να διασώσουν την καλή λειτουργία των εγκεφαλικών ικανοτήτων. Η Εδαραβόνη πωλείται στην αγορά της Ιαπωνίας για τη θεραπεία ασθενών με οξύ ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αν και δεν έχει χορηγηθεί άδεια στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ για οποιαδήποτε χορήγηση του φαρμάκου.

Μια κοινή κινεζική και αυστραλιανή μελέτη έδειξε ότι «το φάρμακο είναι ένα πιθανό θεραπευτικό μέσο για τη νόσο Αλτσχάιμερ», στοχεύοντας διάφορες δομές της νόσου. Τα πειραματόζωα στα οποία χορηγήθηκε το φάρμακο, απέδωσαν καλύτερα σε μια σειρά τεστ ικανοτήτων. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό PNAS, κατέληξε: «Η εδαραβόνη θα είναι αποτελεσματική τόσο στην πρόληψη όσο και τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer. Επειδή το συγκεκριμένο που χρησιμοποιείται σήμερα για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αποδεδειγμένα ασφαλές στους ανθρώπους, τα ελπιδοφόρα δεδομένα από την τρέχουσα μελέτη μας δείχνου ότι πρέπει να κάνουμε μια μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή».

Ο δρ Simon Ridley, επικεφαλής της έρευνας στο ερευνητικό κέντρο Αλτσχάιμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη προτείνει ότι η εδαραβόνη μπορεί να έχει κάποια μελλοντική ευεργετικά αποτελέσματα ενάντια στο Αλτσχάιμερ, αλλά απαιτούνται περισσότερες και μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές».

Και το σινεμά ενάντια στο Αλτσχάιμερ!
Ο κινηματογράφος σύμφωνα με μελέτες λειτουργεί προστατευτικά έναντι του σχηματισμού πλακών που προκαλούν την εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Μια πρωτότυπη μελέτη διεξάγεται στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία στην οποία συμμετέχουν 40 ηλικιωμένοι ασθενείς, οι μισοί από τους οποίους θα πηγαίνουν στον κινηματογράφο μία ή δύο φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια θα κάθονται να συζητούν την πλοκή του έργου που είδαν πίνοντας ήρεμα το καφεδάκι τους.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια αγγειακής εγκεφαλικής γήρανσης, και επικεφαλής της μελέτης Dr Roxana Carare η διανοητική διέγερση μπορεί να αποτρέψει τη συγκέντρωση τοξινών στον εγκέφαλο (Amyloid-β), που οδηγούν στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ. Οι ταινίες όπως επισημαίνει διεγείρουν τον εγκέφαλο, χάρη στις εικόνες και τους ήχους που αντιλαμβάνεται το άτομο, αλλά και λόγω των συζητήσεων που θα ακολουθούν. Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες προσπαθούν να αποτρέψουν τη συγκέντρωση των τοξινών στον εγκέφαλο, διατηρώντας το μυαλό ενεργό.

Η Τέχνη κρατάει τον εγκέφαλο υγιή

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες που διατηρούν σε εγρήγορση τον εγκέφαλο και αλλά την σωματική κινητικότητα, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Ερευνητές της Κλινικής Μάγιο στη Μινεσότα, με επικεφαλής τη Δρ Ρόουζμπουντ Ρόμπερτς, μελέτησαν 256 ανθρώπους άνω των 85 ετών επί μια τετραετία, καταγράφοντας τα χόμπι και τις συνήθειές τους στον ελεύθερο χρόνο τους.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι ασχολούνταν τακτικά με κάποια μορφή τέχνης, είχαν κατά μέσο όρο 73% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης και σκέψης. Όσοι ασχολούνταν με άλλου είδους χειροτεχνικές και κατασκευαστικές δραστηριότητες, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 45%, όσοι χρησιμοποιούσαν τακτικά το Ίντερνετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 53% και όσοι συστηματικά είχαν έντονη κοινωνική ζωή είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 55%.

«Η μελέτη μας ενισχύει την άποψη ότι η ενεργή ενασχόληση του νου μπορεί να προστατέψει τους νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα) να μην πεθάνουν, αλλά και να δημιουργηθούν νέοι ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία» σχολιάζει η Δρ Ρόμπερτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου ένας στους έξι ανθρώπους, άνω των 80 ετών, πάσχει άνοια με το ποσοστό να αυξάνεται, διεθνώς.


Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι, εκτός από τις διάφορες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο, η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, ο έλεγχος του βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος, επίσης μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου