Το ηφαίστειο Καλμπούκο ξύπνησε μετά από μισό αιώνα


Μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη έγινε χθες στο Καλμπούκο της νότιας Χιλής, για πρώτη φορά έπειτα από δεκάδες χρόνια, εκτοξεύοντας μια στήλη τέφρας και καπνού στον ουρανό σε μια περίμετρο πολλών χιλιομέτρων. Οι αρχές σήμαναν κόκκινο συναγερμό στην περιοχή.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής, η ONEMI, κήρυξε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» στην περιοχή μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, που βρίσκεται περίπου 1.000 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, στην τουριστική πόλη Πουέρτο Βάρας.

calbuco1

Η ανακοίνωση αυτή, όπως εξήγησε η ONEMI μέσω του λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σημαίνει ότι δημιουργείται μια «ζώνη αποκλεισμού σε ακτίνα 10 χλμ. γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου». Περίπου 1.500 άνθρωποι ήδη απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ανέφεραν οι αρχές της Χιλής. «Η έκρηξη έγινε πριν από περίπου μισή ώρα. Υπάρχει πολύς κόσμος έξω στους δρόμους, πολλοί σπεύδουν σε πρατήρια καυσίμων για να ανεφοδιάσουν τα αυτοκίνητά τους», δήλωσε ένας κάτοικος του Πουέρτο Βάρας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

calbuco2

Η Χιλή έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ηφαιστείων στον κόσμο μετά την Ινδονησία, με περίπου τα 500 να θεωρούνται δυνητικά ενεργά. Τον Μάρτιο το ηφαίστειο Βιγιαρίκα, επίσης στη νότια Χιλή, εξερράγη με εντυπωσιακό τρόπο, στέλνοντας μεγάλη ποσότητα τέφρας και λάβας στον ουρανό, αλλά η δραστηριότητά του υποχώρησε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. 
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου