Μάθε επιχειρηματικότητα από τους καλύτερους του είδους


Ένα επιχειρηματικό βιβλίο αναμφισβήτητα μπορεί να σου διδάξει πολλά σχετικά με τις επιχειρήσεις. Μια βιογραφία όμως πολλές φορές μπορεί να φανεί ακόμα χρησιμότερη, καθώς μπορεί να υπάρξουν πολλά κοινά ειδοποιά χαρακτηριστικά μεταξύ του «φτασμένου» επιχειρηματία και του εν γένει επιχειρηματία. Διαβάζοντας τη βιογραφία ενός ήδη επιτυχημένου ανθρώπου μαθαίνουμε από πρώτο χέρι όλα τα στάδια από τα οποία πέρασε για να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πορεία, τις ατυχίες, τα διλλήματα και φυσικά τα μυστικά της επιτυχίας του. Ένα τέτοιο βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει σαν εξαιρετική πηγή έμπνευσης, διότι σίγουρα στο τέλος θα φτάσεις στο σημείο να αναλογιστείς: «αφού μπόρεσαν αυτοί, γιατί να μην μπορώ κι εγώ;» 

Τα παρακάτω βιβλία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών θεμάτων, από το πώς να χτίσεις την πρώτη σου εταιρία, μέχρι και πώς να ιδρύσεις μια ολόκληρη βιομηχανία. 

Titan: The Life of John D. Rockefeller του Ron Chernow
Ο γνωστός entrepreneur Rockefeller ξεκίνησε από απλός λογιστής και κατέληξε να είναι ο πλουσιότερος άνδρας του κόσμου. Μανιώδης με τις λεπτομέρειες, ανταγωνιστικός, ικανός να διατηρεί την ψυχραιμία του σε περιόδους κρίσης, πρόθυμος να πάρει σκληρές αποφάσεις, με ιδιαίτερο «μάτι» για νέα ταλέντα και εντυπωσιακά γενναιόδωρος, ο Rockefeller είναι το λαμπρό παράδειγμα του πώς να χτίσεις έναν εταιρικό κολοσσό ξεκινώντας από μια απλή βιομηχανία. 

The First Tycoon: The Epic Life of Cornelius Vanderbilt του T.J. Stiles
Αμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, δημιούργησε μια αυτοκρατορία ασχολούμενος με την κατασκευή σιδηροδρόμων και τη ναυτιλία. Αναμφισβήτητα ο Cornelius Vanderbilt έκανε πολλά περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο για να δημιουργηθεί ο μοντέρνος καπιταλισμός και η εταιρική οικονομία. Αν είστε εναντίον της εταιρικής ζωής αυτός είναι ο άνθρωπος που πρέπει να κατηγορήσετε. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την επιτυχία που σημείωσε και την βαρύτητα του έργου του. 

Alexander Hamilton του Ron Chernow
Κατηγορήθηκε για απάτη, εκβιάστηκε και αργότερα σκοτώθηκε σε μάχη, αλλά παράλληλα ήταν ο άνθρωπος που ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με τη δημόσια οικονομία των ΗΠΑ, και σε συνεργασία με τον Washington και μερικούς ακόμα σημαντικούς ανθρώπους της εποχής, έκανε προσωπική του υπόθεση την επιβίωση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ίδρυσής τους σαν ανεξάρτητο έθνος. Το όραμά του κατάφερε να επιβιώσει και να διατηρηθεί αναλλοίωτο για περισσότερα από 200 χρόνια. 

Andrew Carnegie του David Nasaw
Είναι από τους λίγους ανθρώπους στον κόσμο που κατάφερε να βγάλει μια περιουσία δουλεύοντας κατά γενική ομολογία ελάχιστες ώρες. Ξεκίνησε την καριέρα του έχοντας ελάχιστη εκπαίδευση, καθόλου χρήματα και καθόλου διασυνδέσεις και οδήγησε την βιομηχανία σιδήρου των ΗΠΑ σε τεράστια άνθιση κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Μεγάλος φιλάνθρωπος, μέχρι το θάνατό του είχε δώσει σε ιδρύματα και εράνους σχεδόν το 90% της περιουσίας του. 

The People's Tycoon: Henry Ford and the American Century του Steven Watts
Ο Henry Ford είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν χρειάζεται να είσαι ο πρώτος των πρώτων για να θεωρείσαι επιτυχημένος. Δεν ήταν εκείνος που εφηύρε το αυτοκίνητο ή τη γραμμή παραγωγής αλλά κατάφερε να τα βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Απέδειξε ότι οι πελάτες προτιμούν την ποιότητα και την αξιοπιστία από την ποικιλία προϊόντων, ενώ παράλληλα δημιούργησε ένα από τα πρώτα κατασκευαστικά συστήματα μαζικής παραγωγής και είχε τους πιο καλοπληρωμένους υπαλλήλους με την καλύτερη εξειδίκευση. 

Clouds of Glory: The Life and Legend of Robert E. Lee του Michael Korda
Ο Korda στο βιβλίο του σαφώς δεν έχει σκοπό να προσβάλει του στρατιώτες, αλλά ως ένα βαθμό συγκρίνει τον πόλεμο με τις επιχειρήσεις, διότι και οι δυο αυτοί «κόσμοι» παρουσιάζουν κοινά στοιχεία, όπως οι συγκεκριμένοι στόχοι, η λήψη ρηξικέλευθων αποφάσεων, η αποφασιστικότητα κλπ. Σύμφωνα με τη βιογραφία, ο Lee όπως και οι υπόλοιποι στρατηγοί της εποχής του, είχε την ικανότητα να μπορεί να διακρίνει τους κινδύνους στο πεδίο της μάχης (τόσο εκείνο των επιχειρήσεων όσο και εκείνο με την κυριολεκτική σημασία της λέξης), να αποδέχεται τα ρίσκα και να προβαίνει με ψυχραιμία στη λήψη της απόφασης που θεωρούσε σωστότερη. 

Caesar: Life of a Colossus του Adrian Goldsworthy
Ως γνωστόν, ήλθε, είδε και κατέκτησε και είπε και φράσεις που έμειναν στην ιστορία (Κι εσύ τέκνον Βρούτε;). Ήταν η σημαντικότερη προσωπικότητα της ρωμαϊκής ιστορίας. Μέγας στρατηγός και χαρισματικός πολιτικός, άλλαξε τη μορφή του πολιτεύματος της Ρώμης ενώ με τις κατακτήσεις του έβαλε τις βάσεις της εξέλιξης του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο Καίσαρας έμεινε στην ιστορία για τις απίστευτες ηγετικές του ικανότητες του, το ταλέντο του στην πολιτική, στο πεδίο της μάχης αλλά και στη διπλωματία. 
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου