Τι παθαίνει ο εγκέφαλος όταν πεθαίνουμε


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τι συμβαίνει στην καρδιά λίγο πριν επέλθει ο θάνατος. Ερευνητές έρχονται να ανατρέψουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς ο εγκέφαλος όπως προκύπτει από τις μελέτες τους, είναι αυτός που επιφέρει το θάνατο.

Συγκεκριμένα, η άποψη που υπήρχε μέχρι σήμερα ήταν ότι η καρδιά του ανθρώπου σταματά να χτυπά, παύοντας τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ολόκληρο το σώμα.

Μελετώντας την καρδιά και τον εγκέφαλο ποντικιών λίγο πριν το πεθάνουν από ασφυξία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος στέλνει πάρα πολλά σήματα στην καρδιά προκαλώντας μη αναστρέψιμες ζημιές στα ζωτικά όργανα και κατά συνέπεια το θάνατο.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές κατάφεραν να μπλοκάρουν αυτά τα σήματα, η καρδιά συνέχισε να χτυπά για περισσότερη ώρα.

Μεταφέροντας τα αποτελέσματα των ερευνών σε ανθρώπους, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανότατα ο άνθρωπος να μπορούσε να επιβιώσει ακόμα και μετά την παύση λειτουργίας της καρδιάς του, εάν κατάφερναν να μπλοκάρουν τις εντολές που στέλνει ο εγκέφαλος.

«Οι άνθρωποι επικεντρώνονται στην καρδιά πιστεύοντας ότι αν σώσεις την καρδιά σώζεις και τον εγκέφαλο, όμως στην πραγματικότητα πρέπει να μπλοκάρεις τον εγκέφαλο από την καρδιά ώστε να σώσεις την καρδιά, σε αντίθεση με ό,τι γίνεται στα επείγοντα όλων των νοσοκομείων» σημειώνει μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Όταν κάποιος παθαίνει καρδιακή ανακοπή, χάνει τις αισθήσεις του και παρότι δε δίνει ζωτικά σημάδια, ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί.

Όπως προκύπτει από την εν λόγω έρευνα, όταν η καρδιά πεθαίνει δέχεται σήματα από τον εγκέφαλο σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί η καρδιά. Μάλιστα, πολλοί αποδίδουν σε αυτά τα σήματα και τις μεταθανάτιες εμπειρίες που επικαλούνται ορισμένοι άνθρωποι.

Υπενθυμίζεται βέβαια, ότι όλη αυτή η έρευνα έγινε σε ποντίκια, οπότε και είναι άγνωστο αν το ανθρώπινο σώμα θα μπορούσε να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο.

Εφόσον ωστόσο στο μέλλον επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θεωρείται ότι θα αποτελέσει επανάσταση στους τρόπους κουραρίσματος των ασθενών που βρίσκονται στα επείγοντα περιστατικά.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου