«Αλέξη αποφάσισε με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις» – Το νέο τετ α τετ , οι «τρικλοποδιές» και οι «γέφυρες»


Ο διεθνής Τύπος «βομβαρδίζει» με δημοσιεύματα για Grexit, χρεοκοπία και παράλληλο νόμισμα. Σο BrusselsGroup ξαφνικά διαπιστώνεται πρόοδος, ο Γιούνκερ καθησυχάζει, ο Σόιμπλε δίνει χρόνο.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί αλλά διαρρέει και ότι προετοιμάζεται για ρήξη, στελέχη της συνεχίζουν να κάνουν λόγο για δημοψήφισμα και εκλογές και κάποια άλλα να τα αποκλείουν. Ο Γ. Βαρουφάκης προετοιμάζει το έδαφος για συμφωνία με το αζημίωτο (βλ. υποχωρήσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακά, φπα) και ο Π. Λαφαζάνης περιχαρής συναντά και συνοδεύει τον ισχυρό άνδρα της GAZPROM στην Αθήνα και οι άρχοντες της Τοπικής αυτοδιοίκησης είναι στα…κάγκελα για την δέσμευση των διαθεσίμων τους από την Τράπεζα της Ελλάδας καθώς τα ταμεία του κράτους αδειάζουν.

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ οι απόψεις είναι διχασμένες …Κάποιοι βλέπουν μια σκληρή διαπραγμάτευση και δεν αποκλείουν τα χειρότερα και κάποιοι άλλοι πιο καχύποπτοι βλέπουν συμφωνία και διαπραγμάτευση για το περιτύλιγμα και τις τελικές πινελιές που βέβαια δεν θα είναι…αναίμακτες.

Στο αυτό το σκηνικό αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δεύτερη συνάντηση του με τον καγκελάριο Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να ζητήσει «έκθεση προόδου» και ξεκαθάρισμα προθέσεων. Oι  «πάγοι» του παρελθόντος έχουν λιώσει αλλά η καχυποψία πάντα υπάρχει.

Όλα δείχνουν όμως ότι μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, έχει βρεθεί κάποια γέφυρα διαλόγου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να προεξοφλήσουμε την επίτευξη συμφωνίας, καθώς αμφότερες οι πλευρές δεν εμφανίζονται πρόθυμες να υπαναχωρήσουν από τις θέσεις τους.

Το Βερολίνο, εμφανίζεται να αμφιβάλει αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να περάσει από την κοινοβουλευτική του ομάδα μέτρα που τυχόν συμφωνηθούν σε ένα «έντιμο συμβιβασμό».


Την πρόοδο των τελευταίων ημερών αναμένεται να επικαλεστεί ο κ. Τσίπρας για να θέσει μετ΄ επιτάσεως το θέμα της χρηματοδότησης.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι η χώρα φτάνει στο τέλος της ταμειακής αντοχής της, γεγονός που επιβάλλει «συμφωνία για χρηματοδότηση πριν από το Eurogroup της 11ης Μαϊου».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος Τσίπρας θα διατυπώσει το πλαίσιο των θέσεων και των προσδοκιών που έχει η Αθήνα, ζητώντας από την κυρία Μέρκελ να ξεκαθαρίσει η πλευρά των δανειστών τις προθέσεις της το συντομότερο, καθώς τις τελευταίες δέκα ημέρες αυξάνονται αφόρητα οι πιέσεις προς την χώρα μας. Ο πρωθυπουργός θα διαμηνύσει ότι η Αθήνα αναμένει το αργότερο την επόμενη εβδομάδα να ξεκλειδώσει η ρευστότητα και η χρηματοδότηση προς τη χώρα μας. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει στις 30 Απριλίου ένα ορόσημο, επί του οποίου οι δανειστές οφείλουν να πάρουν θέση: Ολοκληρώνεται η ενδιάμεση αξιολόγηση της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Άρα οι «Θεσμοί» πρέπει να αξιολογήσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και των συγκλίσεων, που έχει γίνει μέχρι σήμερα και ανάλογα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει ολοκληρωτική σύμπτωση απόψεων δηλαδή, οφείλουν να εγκρίνουν ένα μέρος έστω της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.


Υπό το σκεπτικό αυτό το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκφράζουν αισιοδοξία για μία κάποια λύση μέχρι τέλος Απριλίου και θεωρούν ότι οι δανειστές δεν μπορούν να υπεκφύγουν από την προθεσμία αυτή. Τουναντίον, η πλευρά των δανειστών και ιδιαίτερα οι «σκληροί» αρέσκονται να μιλούν για τον Ιούνιο, αφήνοντας την κατάσταση στην ελληνική οικονομία να «σέρνεται», επικαλούμενοι ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία. ¨Οπως και να χει ο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και όπως λέει και συνομιλητής του πρωθυπουργού είναι η ώρα  o Αλέξης να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου