Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έβαλε στη θέση του» τον Βενιζέλο


Στην θέση του έβαλε και μάλιστα με σκληρό τρόπο τον πρόεδρο του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με μια λιτή αλλά σκληρή επιστολή-απάντηση, – στην επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του ασκούσε κριτική για την παρουσία του στην Επιτροπή για το δημόσιο χρέος- του λεέι με απλά λόγια ότι γνωρίζει άριστα τι πράττει, για την υπεράσπιση του Εθνικού Συμφέροντος .

Στην απαντητική του επιστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει στον κ. Βενιζέλο ότι:

«Έλαβα την επιστολή σας και διάβασα με προσοχή τις προσωπικές σας απόψεις όπως διατυπώνονται σ αυτήν.

Από το περιεχόμενο – διότι αυτό πρωτεύει- της ομιλίας μου στην οποία αναφέρεστε, προκύπτει σαφώς ότι έχω πλήρη συναίσθηση, θεσμική και πολιτική, του πλαισίου των αρμοδιοτήτων μου. Και συνακόλουθα, του τρόπου αποτελεσματικής υπεράσπισης, από την πλευρά μου, του Εθνικού Συμφέροντος».

Μάλιστα , την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν την έδωσε στην δημοσιότητα ο ίδιος, αλλά το ΠΑΣΟΚ κάνοντας έτσι μια ακόμη απρεπή πολιτική κίνηση σε βάρος του Ανώτατου Πολιτειακού Άρχοντα.

Από την πλευρά της Προεδρίας ανέφεραν νωρίτερα ότι δεν πρόκειται να γνωστοποιήσουν το περιεχόμενο της επιστολής , υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το ύφος της ήταν αυστηρό.

Για να δικαιολογηθούν , συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, έλεγαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει αρχικά να μην δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του κ. Παυλόπουλου επειδή, όμως διατυπώθηκαν διάφορες δημοσιογραφικές υποθέσεις για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής, υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, τελικά η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα .

Η επιστολή του κ. Βενιζέλου στην οποία απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Με έκπληξη είδα στην τηλεόραση να μετέχετε και να προσφωνείτε την εναρκτήρια συνεδρίαση της πρωτοφανούς διαδικασίας «συγκρότησης επιτροπής» που, χωρίς νομική βάση και κατά παράβαση των κοινοβουλευτικών παραδόσεων και πρακτικών, προτίθεται να συγκροτήσει με απόφαση της η κα Πρόεδρος της Βουλής, υπό τον τίτλο «Επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους».

Ως παλαιός κοινοβουλευτικός και ως καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου γνωρίζετε, καλύτερα από κάθε άλλον, ότι δεν συνηθίζεται, αλλά ούτε και συνάδει προς το Σύνταγμα, η παρουσία και μάλιστα με ομιλία, του Προέδρου της Δημοκρατίας σε διαδικασία της Βουλής που δεν είναι καν κοινοβουλευτική, αλλά δήθεν τεχνική.

Είναι θεσμικά οδυνηρό για το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμα μας να ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας σε μια διαδικασία που υποδύεται την κοινοβουλευτική, χωρίς να είναι τέτοια. Δυστυχώς κάποιοι επιχείρησαν να σας καταστήσουν συνυπεύθυνο ενός πρωτοφανούς σκηνικού εντός της Βουλής.

Οργανώθηκε μια δήθεν κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς να κληθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και χωρίς βεβαίως να προβλέπονται τοποθετήσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Η δημοσιονομική πολιτική ανήκει στην αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και όχι του Προέδρου της Βουλής. Η διερεύνηση οποιουδήποτε θέματος διενεργείται από τη Βουλή μέσω των αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών που προβλέπονται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και όχι μέσω τεχνικών επιτροπών.

Είμαι βέβαιος πως είχατε διαφορετική εντύπωση, όταν προσήλθατε στην αίθουσα της Γερουσίας και θα νιώσατε έκπληξη λόγω της απουσίας των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα θέλατε να ενισχύσετε με την παρουσία σας μια κομματικού χαρακτήρα εκδήλωση των δυο κυβερνητικών κομμάτων με σκηνικό τη Βουλή.

Είμαι, τέλος, βέβαιος ότι θα ζητήσετε εξηγήσεις από τους οργανωτές της εκδήλωσης αυτής που επιχείρησαν να σας εκθέσουν».
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου