Ελληνικά...ευρώ βλέπουν οι Γερμανοί


Ευρώ...made in Greece που θα κυκλοφορούν μόνο στην Ελλάδα βλέπει το γερμανικό περιοδικό Spiegel που επαναφέρει το σενάριο του Grexit σε άρθρο του αναλυτή Βόλφγκανγκ Μούνχαου με τίτλο «πρέπει να προετοιμαστούμε για Grexit».

Μάλιστα, αναφέρει ότι λίγο πριν τη χρεοκοπία, θα γιορτάσουν το Ορθόδοξο Πάσχα το οποίο φέτος πέφτει μία εβδομάδα αργότερα σε σχέση με το Καθολικό. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η Ελλάδα θα συγκεντρώσει το ποσό των 460 εκατομμύρια ευρώ για να αποπληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, αλλά δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρχουν επαρκή χρήματα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων μέχρι το τέλος του μήνα.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι μέσα στους επόμενους δύο-τρείς μήνες δεν θα είναι πλέον δυνατό να βρεθούν χρήματα, ενώ δεν αποκλείει και ακραία σενάρια, όπως η υφαρπαγή από την ελληνική πολιτεία των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων ή των κεφαλαίων των τραπεζών.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι θα ήταν καλό να προετοιμαστούμε όλοι μας, πολιτικά και οικονομικά για το σενάριο ενός Grexit. Αυτό δεν αφορά τόσο τα ρίσκα των τραπεζών, αλλά τις γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες, ακόμα και την ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη, την οποία θα επιδείνωνε μία έξοδος από το ευρώ.

«Πάντα συμβούλευα να μην αφήσουμε τα πράγματα να φτάσουν στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Στη Γερμανία κάθε αρμόδιος γνωρίζει εδώ και καιρό, ότι οι Eλληνες δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη τους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Και προσθέτει ότι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του ελληνικού αδιεξόδου θα ήταν μόνο μέσω μεγάλου κουρέματος χρέους που θα κόστιζε μερικές εκατοντάδες δισ. ευρώ παραπάνω. 

Προτείνει τέλος, τη δημιουργία ενός υβριδικού καθεστώτος όπου η Ελλάδα θα είναι μέλος της ευρωζώνης, αλλά θα διαθέτει το δικό της παράλληλο νόμισμα. Το νόμισμα αυτό δεν θα είναι μία νέα δραχμή, αλλά ένα ελληνικό ευρώ, με την ισοτιμία ενός ευρώ, το οποίο όμως θα χρησιμοποιείται μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναλυτή. Όπως αναφέρει, η κίνηση αυτή θα οδηγούσε σε ελέγχους κεφαλαίων στην Ελλάδα, αλλά θα μείωνε τα βάρη των χρεών και των απαιτήσεων των δανειστών της.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου