Πρόοδος των διαπραγματεύσεων σε αργή κίνηση, το «τετ α τετ» Τσίπρα – Μέρκελ και τα σενάρια δημοψηφίσματος


Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, καθώς τα αργά βήματα στις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο πλαισιώνονται από μπαράζ δημοσιευμάτων και δηλώσεων εμπλεκόμενων αξιωματούχων και παραγόντων της Ε.Ε. που καλλιεργούν την άποψη ότι την ευθύνη των καθυστερήσεων αλλά και τυχόν αδιεξόδου θα την έχει η Αθήνα. Ωστόσο το χθεσινό Euroworking Group διαπίστωσε την πρόοδο των συζητήσεων.
Με αυτόν τον τρόπο οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά κλιμακώνονται ενώ την ίδια στιγμή και παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι τα λεφτά τελειώνουν, η πλευρά των δανειστών σφυρίζει αδιάφορα, με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι έτσι κι αλλιώς το πρόγραμμα - γέφυρα λήγει στο τέλος Ιουνίου, παραπέμποντας σε συμφωνία - πακέτο στο τέλος του προσεχούς διμήνου, λίγο πριν από τις λήξεις των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ (Ιούλιος - Αύγουστος).
Το ίδιο - ότι η Ελλάδα έχει διορία ώς τις 30 Ιουνίου - έσπευσε να υπογραμμίσει και ο «πολύς» Σόιμπλε, ο οποίος πάντως παραμένει συνεπής στη δική του (;) σκληρή γραμμή, ότι δηλαδή η Αθήνα, προκειμένου να πάρει χρήματα, θα πρέπει να ξαναμπεί στις «μνημονιακές ράγες». «Μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα βρισκόταν στον σωστό δρόμο για την ανάκαμψη, κάτι που εξέπληξε πολλούς. Θα έπρεπε να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι» υποστήριξε σε συνέντευξη στο Bloomberg, παρόλο που ταυτόχρονα σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ ό,τι και να γίνει, επισείοντας το «γερμανικό» σενάριο της χρεοκοπίας εντός ευρώ.
Μια γεύση για το πώς διαμορφώνονται – έναν μήνα μετά την επταμερή και τη διμερή συνάντηση στο Βερολίνο – σε ανώτατο επίπεδο οι διαθέσεις της Γερμανίας θα έχει ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες.

«Τετ α τετ» με Μέρκελ
Το «τετ α τετ», σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, το ζήτησε η ίδια η καγκελάριος, κίνηση την οποία απέφυγε να αποκωδικοποιήσει η κυβέρνηση, καθώς οι εκτιμήσεις για το τι θα διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα κυμαίνονται. Από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, ευελπιστούν ότι ίσως η ίδια συμβάλει στην επιτάχυνση των συζητήσεων. Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα τής προ μηνός συνάντησης στο Βερολίνο ήταν θετικό ενώ στο πεντάωρο «γεύμα» μεταξύ των δύο πλευρών είχαν συζητηθεί διμερή θέματα αλλά και οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας.
Στο μεταξύ, ο πήχης για το αυριανό Eurogroup που γίνεται στη Ρίγα της Λετονίας έδειχνε να βρίσκεται χαμηλά την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, με εκπροσώπους των δανειστών να καλλιεργούν προσδοκίες το πολύ για μια εκτίμηση «προόδου» των συζητήσεων επί των μεταρρυθμίσεων, ενδεχομένως συνοδευόμενη και από κάποια γραπτή έκθεση.
Aπό την άλλη, ούτε η κυβέρνηση περιμένει συμφωνία στο πλαίσιο του αυριανού Eurogroup, ελπίζει πάντως σε κάποιο θετικό σήμα που θα οδηγεί σε κάποια χαλάρωση των περιορισμών της ΕΚΤ στα έντοκα. Τις προηγούμενες μέρες γινόταν λόγος για «σύγκλιση» καταρχήν στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, με τους δανειστές να κατεβάζουν τον στόχο από το 3% στο 2% και την ελληνική πλευρά να ζητά 1,2% με 1,5%. Επίσης, οι πληροφορίες μιλούν για μικρή υποχώρηση των δανειστών στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων με την έννοια ότι δέχονται τη συμμετοχή του Δημοσίου, ενώ σε ό,τι αφορά τα έσοδα από αυτές («αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση) φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτό ένα μέρος τους να κατευθύνεται στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να υπάρχει κατάληξη για την αναλογία των εσόδων που θα πηγαίνουν στο χρέος και τα ταμεία.
Ουσιαστικά και η Αθήνα έχει προσανατολιστεί σε συνολική συμφωνία στο τέλος Ιουνίου, μόνο που αυτό απαιτεί κι άλλο χρόνο, τον οποίο από άποψη ρευστότητας η Αθήνα δεν μπορεί να πει κανείς ότι διαθέτει. Εφόσον η άλλη πλευρά προχωρά με αργούς ρυθμούς – πρόσωπα που έχουν κάποια γνώση των διαπραγματεύσεων μεταφέρουν την αίσθηση ότι τα κλιμάκια των Βρυξελλών ροκανίζουν τον χρόνο –, η κυβέρνηση ακολουθεί αυτούς τους ρυθμούς και «θυσιάζει» εσωτερικούς πόρους αντί να κάνει υποχωρήσεις στα ζητήματα που χαρακτηρίζει «κόκκινες γραμμές» προκειμένου να φτάσει ώς τον Ιούνιο.
Το ποιος θα είναι ο έντιμος συμβιβασμός που ζητάει ο πρωθυπουργός μπροστά στη μεγάλη συμφωνία, μένει να απαντηθεί. Πάντως δύο επισημάνσεις του Γιάνη Βαρουφάκη φαίνεται να έχουν σημασία ως προς αυτό: ότι «η τελική συμφωνία θα αφήνει και τις δύο πλευρές λίγο απογοητευμένες, αλλά πιο αισιόδοξες», άρα θα πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, καθώς και ότι η κυβέρνηση «δεν βάζει τη δόση πάνω απ’ όλα», δηλαδή δεν προτίθεται να κάνει παραχωρήσεις και υποχωρήσεις για μια δόση.

Υπάρχουν εκλογές και δημοψήφισμα στην ατζέντα;
Οι αργοί ρυθμοί των διαπραγματεύσεων και οι πιέσεις μέσω δηλώσεων, διαρροών και δημοσιευμάτων προσθέτουν στην έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία και το στοιχείο της αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται και να ενισχύονται οι φωνές που καλούν την κυβέρνηση να το λήξει γρήγορα, πιέζοντάς την ουσιαστικά να υποκύψει στη γραμμή των δανειστών.

Όσο η συμφωνία αργεί, ανακύπτει το ερώτημα τι θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση αδιεξόδου, εφόσον ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά υποχωρήσει, και πιο συγκεκριμένα το ερώτημα που θέτουν διάφορες πλευρές στην κυβέρνηση είναι αν σε μια τέτοια περίπτωση θα πάει σε δημοψήφισμα ή εκλογές. Με δηλώσεις τους διάφορα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (ο Πάνος Σκουρλέτης χτες, πιο πριν ο Γιάννης Δραγασάκης, την περασμένη εβδομάδα ο Αλέκος Φλαμπουράρης) αφήνουν ανοιχτά αυτά τα ενδεχόμενα, κυρίως διότι δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα όταν ερωτώνται σχετικώς και με όλα τα θέματα ανοιχτά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και όχι επειδή υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποιος σχεδιασμός του Μαξίμου σε αυτήν την κατεύθυνση. Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό δεν επιβεβαιώνουν σενάρια για σχετικές εισηγήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σε αντίθεση με τα πιο πάνω κυβερνητικά στελέχη, άλλα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης απαντούν πιο επιθετικά λέγοντας ότι δεν χρειάζονται εκλογές διότι η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή ή, εν πάση περιπτώσει, ότι δεν μπορεί να απαντηθεί αυτήν τη στιγμή ένα τόσο υποθετικό ερώτημα.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου