Γιατί ο Ερμής είναι μαύρος;


Η λάμψη του κοντινότερου στον Ήλιο πλανήτη, τον Ερμή, έχει χαθεί και τη θέση του έχει πάρει ένα σκούρο χρώμα. Ο Ερμής είναι σκοτεινός και ανακλά ελάχιστα το ηλιακό φως καθώς έχει μαυρίσει από τον άνθρακα που πετάνε πάνω του οι περαστικοί διαδοχικοί κομήτες επί δισεκατομμύρια χρόνια.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται Αμερικανοί ερευνητές σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό γεωεπιστημών ''Nature Geoscience''. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μέγκαν Μπρουκ Σιάλ του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς  Λίβερμορ των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστές και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι πιθανόν η σημερινή μαυρίλα του Ερμή να είναι αποτέλεσμα της συνεχής εναπόθεσης μικροσωματιδίων άνθρακα πάνω του από τους περαστικούς κομήτες που δέχονται την επίθεση του ηλιακού ''ανέμου''.
Οι κομήτες που πλησιάζουν τον Ήλιο διαλύονται σιγά-σιγά και η σκόνη που δημιουργείτε περιέχει περίπου 25% άνθρακα. Ο Ερμής λοιπόν υφίσταται έναν διαρκή βομβαρδισμό της "καπνιάς" που δημιουργείται με  αποτέλεσμα ο πλανήτης να έχει ''βαφτεί'' μαύρος. Σήμερα εκτιμάται ότι η επιφάνεια του περιέχει άνθρακα σε ποσοστό 3% έως 6%, ενώ το ποσοστό του σιδήρου, το οποίο θα μπορούσε επίσης να σκουρύνει την επιφάνεια του, δεν ξεπερνά το 2%.
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Μπράουν, Πίτερ Σουλτς, επιβεβαίωσε αυτή τη θεωρία : '' Φαίνεται, πως ο Ερμής, ουσιαστικά είναι βαμμένος πλανήτης εξαιτίας της συνεχούς πτώσης μικρομετεωριτών πλουσίων σε άνθρακα''. 
Ολική έκλειψη της Σελήνης στις 4 Απριλίου
Το Σάββατο στις 4 Απριλίου μια ολική έκλειψη Σελήνης θα λάβει χώρα. Δυστυχώς η έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την Ευρώπη, επομένως ούτε και από την Ελλάδα. Οι τυχεροί που θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν είναι οι κάτοικοι της Βορειοδυτικής Αμερικής, της Ανατολικής Ασίας καθώς και της Αυστραλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάρκεια της ολικής έκλειψης θα είναι ασυνήθιστα σύντομη, περίπου δέκα λεπτά, ενώ η επόμενη σεληνιακή έκλειψη πρόκειται να συμβεί στις 27 Σεπτεμβρίου.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου