"Έξυπνο" μπρόκολο μειώνει τη χοληστερόλη


 Μια νέα ποικιλία μπρόκολου, η οποία περιέχει διπλάσια έως τριπλάσια συγκέντρωση μιας ουσία που μπορεί να μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος, είναι ήδη διαθέσιμη στα βρετανικά σουπερμάρκετ.
 
Το μπρόκολο Beneforte, αναφέρουν οι δημιουργοί του, είναι το πρώτο «έξυπνο» τρόφιμο που μειώνει τη χοληστερόλη επιδρώντας απευθείας στο εσωτερικό των ανθρώπινων κυττάρων. Άλλα προϊόντα που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως μαργαρίνες που περιέχουν στανόλες, απλώς εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης των τροφίμων.
 
Το Beneforte δεν έχει τροποποιηθεί γενετικά -αναπτύχθηκε με την παραδοσιακή μέθοδο των διασταυρώσεων από το Ερευνητικό Κέντρο του Νόργουιτς, το Κέντρο «Τζον Ινς», το Πανεπιστήμιο του East Anglia και την εταιρεία Seminis Vegetableς Seeds.
 
Σε σχέση με τις παραδοσιακές ποικιλίες μπρόκολου, το νέο λαχανικό περιέχει δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα γλυκοραφανίνης, η οποία μετατρέπεται από το ανθρώπινο σώμα στην αντιοξειδωτική ουσία σουλφοραφάνη.
 
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του Beneforte, η σουλφοραφάνη μειώνει τη χοληστερόλη επιδρώντας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων.
 
Το νέο μπρόκολο μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL κατά περίπου 6%, έδειξαν δύο ανεξάρτητες, διπλά τυφλές δοκιμές. Οι συνολικά 130 εθελοντές κατανάλωναν για τρεις μήνες 400 γραμμάρια του νέου μπρόκολου ανά εβδομάδα.
 
Προηγούμενες μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού, λένε οι ερευνητές, μια μείωση της χοληστερόλης κατά 1% μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 1-2%.
 

Τα ευρήματα των μελετών, οι οποίες συγχρηματοδοτήθηκαν από την εταιρεία Seminis, δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Molecular Nutrition & Food Research.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου