Τον πρεσβευτή της στην Αυστρία ανακάλεσε η Τουρκία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμβολική αναγνώριση από το αυστριακό κοινοβούλιο της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Συγκεκριμένα, το αυστριακό κοινοβούλιο τήρησε χθες ενός λεπτού σιγή για τη γενοκτονία των Αρμενίων, με αφορμή την 100ή επέτειο από τις σφαγές του 1915, με αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στο κείμενο που εγκρίθηκε από το αυστριακό κοινοβούλιο ότι είναι "καθήκον μας να αναγνωρίσουμε και να καταδικάσουμε αυτά τα τρομερά γεγονότα λόγω της ιστορικής μας ευθύνης—η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία ήταν σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α΄ ΠΠ". Ακόμη σημειώνεται ότι "είναι επίσης καθήκον της Τουρκίας να αντιμετωπίσει έντιμα σκοτεινά και οδυνηρά κεφάλαια της ιστορίας της".
"Η διακήρυξη του αυστριακού κοινοβουλίου δημιούργησε ανεξίτηλες ουλές στη φιλία και στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Αυστρία. Η Τουρκία αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Χασάν Γκέους για διαβουλεύσεις", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, και συνέχισε:
"Η διακήρυξη αυτή μας προκάλεσε αγανάκτηση. Απορρίπτουμε την προκατειλημμένη συμπεριφορά του αυστριακού κοινοβουλίου, το οποίο παραδίδει μαθήματα σε άλλους για την ιστορία, κάτι που δεν έχει θέση στον σημερινό κόσμο", ενώ σημειώνει ότι οι αυστριακοί βουλευτές "προσβάλλουν τον τουρκικό λαό" και υιοθετούν μια εκδοχή η οποία "αντίκειται στα γεγονότα".
"Είναι σαφές ότι αυτή η διακήρυξη θα έχει μόνιμες αρνητικές συνέπειες" στις διμερείς σχέσεις, τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.