τραγανά πουγκιά γεμιστά με λαχανικά και τυριά σε σάλτσα κόκκινης πιπεριάς

πουγκιά γεμιστά με λαχανικά

Προετοιμασία: 30-40 λεπτά και 30 λεπτά το ψήσιμο. Μπορείτε να κάνετε τα πουγκιά αρκετά νωρίτερα ή κακατηγορία από μόνα τουςι την προηγουμένη και να τα ζεστάνετε στο φούρνο με αέρα. Η σάλτσα γίνεται και 3 μέρες πριν και διατηρείται σε βαζάκι στο ψυγείο. Βάλτε την να ζεσταθεί απλώς σε πολύ χαμηλή φωτιά πριν το σερβίρισμα. Όλα τα λαχανικά πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος. Αν κάνετε τα μικρά πουγκιά, κόψτε τα μικρότερα. Εύκολη συνταγή.


Υλικά (για 6 πουγκιά μεγάλα ή 24 μινιόν μπουκιές)
1 μεσαία μελιτζάνα κομμένη σε κύβους περί το 1-2 εκατ.
1 μεσαία πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους περί το 1-2 εκατ.
1/2 μικρομεσαίο κρεμμύδι ομοίως κομμένο
2 μικρά καρότα ομοίως κομμένα
6 ντοματίνια κομμένα στα 4
5-6 φύλλα κρούστας -χρησιμοποιήθηκαν της Χρυσής Ζύμης ή 10-12 φύλλα (1 πακέτο) για τα μικρά πουφκιά
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα για το άλειμμα των φύλλων
1 κ.γ. ρίγανη
100 γραμ. κατίκι ή φέτα τριμμένη
1 1/2 φλ. μείγμα από τριμμένο πεκορίνο ή ταλαγάνι και γραβιέρα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι



για τη σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
3 πιπεριές Φλωρίνης έτοιμες ή 2 κόκκινες πιπεριές ψημμένες και αποφλοιωμένες
1 μικρή σκελίδα σκόρδο (χωρίς το πράσινο φύτρο)
12 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. νερό
1/2 -1 κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι



πουγικά λαχανικών - λαχανικά, σοτάρισμα

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια (προς δυνατή φωτιά) ζεσταίνετε το ελαιόλαδο (4-5 κ.σ.) και προσθέτετε όλα τα λαχανικά εκτός απ’ τα ντοματίνια. Ανακατεύετε μερικές φορές, ρίχνετε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε και μαγειρεύτετε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά. Τα λαχανικά θα πρέπει μεν να μαλακώσουν λίγο, αλλά να παραμένουν τραγανά. Αποσύρετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι – πιπέρι, αν χρειάζεται -μην τα κάνετε αλμυρά γιατί θα προστεθούν και τα τυριά. Τα αφήνετε να κρυώσουν 5 λεπτά. Κρατάτε χωριστά 1-2 κ.σ. από τα λαχανικά και τα κόβετε σε πολύ μικρά κυβάκια, περί τα 3 χιλ. Προσθέτε στα υπόλοιπα τα ντοματίνια.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βάζετε τη σχάρα στη θέση που είναι κοντινή στη βάση.

τραγανά πουγκιά γεμιστά με λαχανικά -γρήγορη παρασκευή

Κάνετε τα πουγκιά λαχανικών: Παίρνετε 5-6 φύλλα και τα απλώνετε όπως είναι στοίβα στον πάγκο. Κρατάτε το κάτω ανοιχτό και διπλώνετε τα υπόλοιπα στη δεξιά του πλευρά (βλ. φωτό). Λαδώνετε πολύ ελαφριά το ανοικτό φύλλο (με πινέλο) και ξεδιπλώνετε πάνω του τα υπόλοιπα, κρατώντας το επόμενο και ξαναδιπλώνοντας τα άλλα όπως πριν. Βάζετε, ελάχιστο ελαιόλαδο και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο. Αυτή η διαδικασία δεν θα σας πάρει πάνω από 3-5 λεπτά.

Με ψαλίδι ή μαχαίρι κόβετε κάθε ενότητα φύλλων κρούστας στα 6 (2×3) τετράγωνα για τα μεγάλα πουγκιά ή στα 12 (3×4) για τα μικρό πουγκιά.
Τοποθετείτε τα ανάλογα τετράγωνα στις θήκες της φόρμας για μάφιν (μικρά ή κανονικά), που έχετε αλείψει με ελάχιστο ελαιόλαδο. Τις γεμίζετε με το μείγμα των λαχανικών, μοιράζετε το κατίκι ή τη φέτα και το 1 φλ. από το μείγμα των κίτρινων τυριών. Κλείνετε τα πουγκιά φέρνοντας μαζί και πιέζοντας τις άκρες τους, τα αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο (με πινέλο) και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήσιμο: Τα βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 25-30 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος και τον φούρνο). Θα πρέπει να ροδίσουν ωραία και να είναι τραγανά.

γρήγορα πουγκιά γεμιστά με λαχανικά - η σάλτσα πιπεριάς

Κάνετε τη σάλτσα κόκκινης πιπεριάς: Σε μπλέντερ ή στο μούλτι βάζετε όλα τα υλικά και πολτοποιείτε. Μεταφέρετε τη σάλτσα σε μικρό κατσαρολάκι και την ζεσταίνετε ευγενικά -να μην βράσει. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι – πιπέρι.
Σερβίρισμα: Ζεστά και τραγανά ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τους ζεστούς μήνες. Για τα μεγάλα πουγκιά βάλτε τη σάλτσα στο πιάτο, ακουμπήστε πάνω της ένα ή δύο (αν το πιάτο είναι μεγάλο) και προσθέστε τα μικρά κυβάκια των λαχανικών. Στα μικρά πουγκιά με λαχανικά η σάλτσα μπορεί να σερβιριστεί χωριστά ως ντιπ.

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου