Οι δανειστές αυξάνουν την πίεση, δυσκολότερη η διαπραγμάτευση


Αλλαγή κλίματος και "διαθέσεων" για την Ελλάδα υποδηλώνουν οι τελευταίες δηλώσεις Ευρωπαίων αξωματούχων και τα δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης, που γίνονται ξαφνικά  ένα "τόνο" πιο επικριτικά. Πραγματικές αιτίες αυτής της μεταστροφής είναι τα ανοίγματα που επειχειρεί η ελληνική κυβέρνηση προς Ρωσία-Κίνα,  η έγερση θέματος γερμανικών αποζημιώσεων και  η άρνηση της να αποδεχθεί προτάσεις-υποδείξεις για νέες περικοπές συντάξεων και αλλαγές στα εργασιακά. Ολο και πιο δυσχερής γίνεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία  εξελίσσεται σε παιχνίδι πόκερ για γερά νεύρα, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και το πρόβλημα ρευστότητας οξύνεται.

Η Ελλάδα πλήρωσε προχθες κανονικά τη δόση στο ΔΝΤ, οι "κινδυνολόγοι" διαψεύστηκαν πάλι, αλλα οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι οι "αντοχές" της εξαντλούνται. Συνεχίζουν λοιπόν να πιέζουν στο αδύνατο σημείο της, διαμηνύοντας ότι εκταμιεύσεις δεν πρόκειται να γίνουν, πριν εμπλουτισθεί η λίστα μέτρων και γίνει αποδεκτή από το Brussels Group. Η κυβέρνηση επιμένει στις "κόκκινες γραμμές" της, απαντώντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ό,τι ζητούν οι δανειστές  επειδή η χώρα χρειάζεται κατεπειγόντως χρήμα.

Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνουν ότι  υπάρχει θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις και εκφράζουν αισιοδοξία για την έκβαση τους. Ομως τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, από την έδρα του ΔΝΤ και από το Βερολίνο δνε είναι ενθαρρυντικά.  Αρνητικά είναι και τα δημοσιεύματα  διεθνών μέσων ενημέρωσης,  που δημιουργούν την εντύπωση ότι η  ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καν ετοιμάσει ουσιαστικό σχέδιο μεραρρυθμίσεων και ότι προσπαθεί να αποσπάσει χρήματα "απειλώντας" με στάση πληρωμών. Παράλληλα πληθαίνουν οι  φωνές που μιλούν για τρίτο μνημόνιο και για αδυναμία πληρωμής μισθών-υντάξεων στην Ελλάδα... λίαν συντόμως.

Ολοι προσπαθούν να ασκήσουν πίεση για να αναγκασθεί η κυβέρνηση να υιοθετήσει "μεταρρυθμίσεις" τις οποίες δεν αποδέχεται.

Αύριο η συμπληρωματική λίστα
Σε σκληρή γραμμή επιμένει και η ΕΚΤ, πιέζοντας τις ελληνικές τράπεζες να μη χρηματοδοτούν το Δημόσιο αγοράζοντας  έντοκα γραμμάτια. Ο  Μάριο Ντράγκι έσειλε μάλιστα  νέα αυστηρή οδηγία -σύσταση, υποδεικνύοντας στις τράπεζες να μην αγοράζουν έντοκα γραμμάτια ούτε οι θυγατρικές τους.

Οι διαπραγματεύσεις  συνεχίζονται σήμερα, με βάση την  ατζέντα  θεματικών ενοτήτων που  διαμορφώθηκε κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Brussels Group το Μ. Σάββατο. Δεν αποκλείεται να συνεδριιάσει σήμερα το πρωι και το EuroWorking Group, σε μια προσπάθεια να κλείσουν μια σειρά ζητήματα ήσσονος σημασίας.

Είναι μια μάχη με ττο χρόνο και μια ατέλειωτη αντιπαράθεση επιχειρημάτων, εκτιμήσεων και αμφισβητούμενων στοιχείων, όπου οι διαφορές πρέπει να γεφυρωθούν.  Οι εκπρόσωποι των "Θεσμών" περιμένουν  συμπληρωμένη-βελτιωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, ενώ επί τάπητος παραμένουν  τα μεγάλα ανοιχτά θέματα, όπου  είναι δύσκολο να υπάρξει συγκλιση, καθώς και από τις δύο πλευρές υπάρχουν "κόκκινες γραμμές".

 Τα επίμαχα ζητήματα

Οι εταίροι εγκαλούν την Αθήνα για ασάφεια στα στοιχεία που καταθέτει και την κατηγορούν ότι δεν έχει  συνολική εικόνα, ούτε σαφή γραμμή πλεύσης. Η παλαιά λίστα κρίθηκε ανεπαρκής και η νέα - που κοστολογείται στα 10 δισ. - πρέπει να υποβληθεί μέχρι αύριο Τρίτη. 

Τις επομενες ημέρες η διαπραγμάτευση αναμένεται να επικεντρωθεί στο πιεστικό αίτημα των δανειστών για περικοπές σε συντάξεις, κυρίως τις επικουρικές - το οποίο  απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση. Τα άλλα σημαντικά "αγκάθια" θείναι: 

   - Το δημοσιονομικό κενό και ο τρόπος κάλυψης του
    - Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ και που θα αναπροσαρμοσθεί
    - Οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις
    - Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και η υλοποίηση  του



Χάθηκε(;) η ευκαιρία

Στο μεταξύ, τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως λιγοστεύουν οι ελπίδες της Ελλάδας για μια αξιοπρεπή λύση, αφού οι Ευρωπαίοι ειναι οργισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση.


Το Reuters, σε άρθρο του υποστηρίζει ότι η Ελλάδα, ακόμη κι αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες ταλαντευόμενη στο χείλος της χρεοκοπίας, πιθανώς να έχει χάσει την ευκαιρία για μια μακροχρόνια συμφωνία για το χρέος της, καθώς έχει αποξενώσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη και μάλιστα τη στιγμή που τους χρειάζεται όσο ποτέ.

Επικαλείται μάλιστα αξιωματούχους της ευρωζώνης, που υποστηρίζουν ότι τα προηγούμενα σχέδια για μείωση του χρέους, φαίνεται πως "έχουν πάει περίπατο".


Τα μηνύματα από τους "Θεσμούς" δεν είναι καθόλου αισιόδοξα:

- Η Κριστίν Λαγκάρντ τις προηγούμενες ημέρες εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το αν θα εφαρμοσθούν  όσα συμφώνησε με τον Γ. Βαρουφάκη  στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.
- Η ΕΚΤ εξέφρασε αντιρρήσεις  στο σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Από την πλευρά της Αθήνας εκφράζεται αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στις 24 Απριλίου αν και ακούγονται πλέον φήμες ακόμη και για έκτακτο Eurogroup λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για αξιολόγηση.

 Και έκτακτη εισφορά
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να παρουσιάσει νέο πακέτο μέτρων για αύξηση εσόδων πάνω από 1 δισ. ευρώ. Δεν θα περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών  και συντάξεων ή άλλα μέτρα που οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Θα είναι στοχευμένα στο "μεγάλο πλούτο", επιβαρύνοντας κατά κύριο λόγο τα υψηλά εισοδήματα και τη μεγάλη περιουσία.
 Από  τραπεζικές πξγές αναφέρεται ότι  στα μέτρα αυτά ενδέχεται να περιλαμβάνεται και έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήμτα και στα κέρδη των επιχειρήσεων.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου