Το Πάσχα των ...νοικοκυρών στα Χανιά


Εκεί που παραδοσιακά δεν σουβλίζουν το αρνί

Το ζωντάνεμα της υπαίθρου είναι το κύριο χαρακτηριστικό κατά την περίοδο του Πάσχα για τους κατοίκους της δυτικής Κρήτης. Παρότι αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει για να συμβαδίσουν με το σήμερα, η παράδοση διατηρείται αναλλοίωτη και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στο νομό Χανίων. Και να μην ξεχνάμε πως εκεί πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι νοικοκυρές αλλά και τα προϊόντα της παραδοσιακής κρητικής διατροφής. 

Οι προετοιμασίες αρχίζουν από τη νηστεία της Σαρακοστής και κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στη δυτική Κρήτη την τιμητική τους έχουν τα φαγητά που παρασκευάζουν οι νοικοκυρές όπως πολλά είδη από άγρια χόρτα σαλιγκάρια που στην Κρήτη τα ονομάζουν χοχλιούς, χυλός, βραστά όσπρια, και παραδοσιακές κρητικές πίτες από χόρτο, μυζήθρα και ανάμεικτα, τα γνωστά καλιτσούνια που ψήνονται στο τηγάνι και το φούρνο.

Από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες καταγίνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τα τσουρέκια και τις λαμπροκουλούρες βάζοντας πάνω τους κόκκινα αυγά.

Το στόλισμα του Επιταφίου με λουλούδια και στεφάνια αρχίζει το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης με τις νοικοκυρές να προσπαθούν να στολίσουν τον καλύτερο Επιτάφιο. Μετά την περιφορά παίρνουν τα λουλούδια στα σπίτια για να φέρουν ευλογία σε κάθε νοικοκυριό.

Την παραμονή της Ανάστασης τα παιδιά σχηματίζουν ένα μεγάλο σωρό από ξύλα και στην κορυφή βάζουν ένα σκιάχτρο που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο ιερέας λέει το «Χριστός Ανέστη», βάζουν φωτιά και τον καίνε.

Οι καμπάνες χτυπούν και ο ουρανός στολίζεται από πολύχρωμα βεγγαλικά. Σε πολλές περιοχές, κυρίως στην ύπαιθρο, ακούγονται και μπαλωθιές (πυροβολισμοί στον αέρα) έθιμο που σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται από δυσάρεστες συνέπειες.

Στην Κρήτη, το Πάσχα παλιά δεν σούβλιζαν αρνί, απλά έσφαζαν ένα αρνί και μ' αυτό έκαναν διάφορα φαγητά (οφτό, βραστό, κοκκινιστό, αυγολέμονο). Σήμερα πάντως το σούβλισμα του οβελία συνοδεύει απαραίτητα τη γιορτή στην οποία συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Χανίων κατά τη Μεγάλη Παρασκευή είναι η υπαίθρια λειτουργία της αποκαθήλωσης στο χωριό Βουλγάρω και τα παραδοσιακά παζάρια στις Βουκολιές, στην Κίσσαμο και στις Βρύσσες. Μάλιστα, το παζάρι των Βουκολιών κρατά τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου