Πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής φωτοσύνθεσης καταπολεμά την κλιματική αλλαγή


Μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων κατασκεύασε ένα πρωτοποριακό νανοσύστημα το οποίο μπορεί να δώσει λύση σε διάφορα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η ομάδα των ερευνητών από το Τμήμα του Εθνικού Εργαστηρίου Ενέργειας Lawrence Berkeley και το Πανεπιστήμιο του Berkeley δήλωσε πως ένα νέο σύστημα που  ν κατασκεύασαν έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει αποτελεσματικά τη φυσική διαδικασία της φωτοσύνθεσης, απομονώνοντας το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και χρησιμοποιώντας την ένωση του φυσικού αερίου ως πηγή παραγωγής ενέργειας.

Το σύστημα παγιδεύει το διοξείδιο του άνθρακα, πριν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, κάτι που ωφελεί σημαντικά το περιβάλλον, δεδομένου ότι η αυξανόμενη ποσότητα του CO2 στην ατμόσφαιρα παίζει σημαντικό ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Στη συνέχεια, το αέριο χρησιμοποιείται για να παράγει ενέργεια, αλλά μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί στην παραγωγή διάφορων χημικών προϊόντων.

Οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στη μελέτη δήλωσαν ότι είχαν καταφέρει να αναπτύξουν ένα φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα, συνδυάζοντας νανο-ημιαγωγούς με βακτήρια που μπορούν να μιμηθούν τη φυσική φωτοσύνθεση.

Ο χημικός Peidong Yang τόνισε πως τα ευρήματα της μελέτης του είναι πρωτοποριακά, όσον αφορά στον τομέα της τεχνητής φωτοσύνθσης. «Το σύστημά μας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τις βιομηχανίες πετρελαίου και χημικών, γιατί με αυτό θα μπορούμε να παράγουμε χημικά και καύσιμα χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές, αντί να τα εξάγουμε από το έδαφος».

Επίσης, αν και η φυσική διαδικασία φωτοσύνθεσης δημιουργεί υδατάνθρακες, η τεχνητή διαδικασία δημιουργεί αιθυλεστέρα, ένα άχρωμο υγρό με χαρακτηριστική γλυκιά οσμή που χρησιμοποιείται σε διαλυτικά κόλλας και αφαίρεσης βαφής από νύχια, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διαλύτης.


Η πλήρης μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nano Letters.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου