κυπριακοί κεφτέδες με πατάτα και φήμη


Οι φανατικoί του πιάτου λένε πως οι κυπριακοί κεφτέδες είναι οι νοστιμότεροι όλης της κεφτεδοκατηγορίας. Ακόμη κι αν αυτό ενέχει υπερβολή –μπορεί όμως και όχι-, είναι βέβαιο πως είναι άκρως αρωματικοί και με δικό τους χαρακτήρα, μεταφέρουν δε έναν εθιστικό συνδυασμό από μυρωδιές της ανατολής, που σε κάνει να κολλάς στη γεύση κάθε μπουκιάς και να μην καταλαβαίνεις πως στο τέλος εξαφάνισες περισσότερους από δέκα.
Οι κυπριακοί κεφτέδες δεν είναι μικροί –καμία σχέση με κεφτεδάκια- ούτε στρογγυλοί. Η χορταστική τους υπόσταση, αφράτη σαν αγκαλιά χωρίς κόκαλα ή σαν μεγάλα σουτζουκάκια, προτιμάει το στρουμπουλό οβάλ σχήμα. Γίνονται από χοιρινό κιμά ή μείγμα χοιρινού και μοσχαρίσιου, στον οποίο προστίθεται λεπτοτριμμένη πατάτα, υλικό και ιδιομορφία που διαφοροποιεί την παρασκευή τους από αυτή των υπολοίπων. Αποπνέουν επίσης μια γλυκιά μυρωδιά δυόσμου και κανέλας, έντονα αντιληπτή στη γεύση και στην επίγευση. Τους είδα να ετοιμάζονται πρόσφατα σε γεύμα-έκπληξη, τους δοκίμασα αμέσως μετά και ιδιαιτέρως μου άρεσαν. Εξαιρετικά εύγευστοι, είχαν φτιαχτεί μόνον με χοιρινό κιμά και καταναλώθηκαν ζεστοί μαζί με τηγανητές πατάτες και δροσερό γιαούρτι. Στην Κύπρο είθισται να συνοδεύονται με πιλάφι που γίνεται με τσιγαριστό φιδέ (μαλλιά αγγέλου), ανάλογο της συνταγής του ρυζιού με κριθαράκι που συνοδεύει το κυδωνάτο χιώτικο μοσχάρι.
Σας μεταφέρω εδώ την αυθεντική συνταγή της φίλης μου της Κατερίνας (εκ Κύπρου, φυσικά), όπως ακριβώς την έκανε, ελέγχοντας με ευλάβεια τις αναλογίες προκειμένου να πετύχει την ακριβή γεύση που είναι καρφωμένη στη μνήμη της από παιδί. Αν δεν τους έχετε ποτέ δοκιμάσει, προτείνω να τους βάλετε στο πρόγραμμα το συντομότερο.
κυπριακοί κεφτέδες με πατάτα

Προετοιμασία: 20-25 λεπτά συν ο χρόνος παραμονής στο ψυγείο κι άλλα τόσα για το τηγάνισμα. Χρησιμοποιήστε μεγάλο τηγάνι. Εύκολη συνταγή.


Υλικά (για 5-6 άτομα)
1 κιλό κιμά χοιρινό Φάρμας Μπράλου
2 μεσαίες πατάτες τριμμένες (στον τρίφτη) και στυμμένες καλά
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο σε γάλα και στυμμένο
1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο (βάλτε το για δευτερόλεπτα στο μούλτι)
½-2/3 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο (1½ φλ.τσαγιού)
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ.γ. δυόσμο ξερό
2 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. ξύδι
1 αυγό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
αρκετό λάδι για τηγάνισμα (περί το 1/2 lt)
μερικά φύλλα δυόσμου ή μαϊντανού και γιαούρτι για το σερβίρισμα


κυπριακοί κεφτέδες

Ετοιμάζετε τον κιμά: Σε μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά. Ελέγχετε το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνετε για 30-40 λεπτά στο ψυγείο, να δέσουν οι γεύσεις των υλικών.
Πλάθετε τους κεφτέδες: Παίρνετε με το χέρι ποσότητα μια μέτριας χούφτας και κάνετε επιμήκεις κεφτέδες οβάλ σχήματος 7×3.5 εκατ. περίπου. Τους έχετε παρατεταγμένους, έτοιμους.

κυπριακοί κεφτέδες - τηγάνισμα


Τηγάνισμα: Σε μεγάλο τηγάνι και δυνατή φωτιά βάζετε το λάδι να κάψει. Προσθέτετε με προσοχή τους κεφτέδες (κατά τμήματα γεμίζοντας το τηγάνι, χωρίς όμως να κολλάνε μεταξύ τους) και τους τηγανίζετε για 8-10 λεπτά, γυρίζοντάς τους 1 φορά.
Σημείωση: 1) Όταν μπαίνουν οι κεφτέδες στο λάδι, η θερμοκρασία του θα πέσει. Αν τους βάλετε έναν-έναν αυτή η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι λιγότερη.
2) Χαμηλώστε αν χρειάζεται σε μέτρια τη φωτιά, όταν η θερμοκρασία έχοντας τοποθετήσει όλους τους κεφτέδες στο λάδι μετά από 1 λεπτό περίπου ανακτηθεί, ώστε να μην σας αρπάξουν. Οι κυπριακοί κεφτέδες βγαίνουν ρόδινοι, όχι μαύροι.
Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα στρωμένη με χάρτινη πετσέτα να στραγγίσουν και τους διατηρείτε ζεστούς.
Σερβίρισμα: Σε πιατέλα με φυλλαράκια μαϊντανού ή δυόσμου και κρύο γιαούρτι στο πλάι. Οι κυπριακοί κεφτέδες συνοδεύονται συνήθως με ρύζι φτιαγμένο με φιδέ. Εμείς τους συνοδεύσαμε με τηγανητές πατάτες.

κυπριακοί κεφτέδες με πατάτα

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου