Τις πληγές της μετρά η Αθήνα μετά το ναυάγιο του Eurogroup. Στο σημείο μηδέν ξανά οι διαπραγματεύσεις




         
Μάχη να πείσει για έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου θα δώσει η Ελλάδα. Οι πιέσεις για αύξηση της επιτήρησης και τα τελεσίγραφα των δανειστών

Απομονωμένη και εκτεθειμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται πλέον η Αθήνα, μετά το τεράστιο σοκ που υπέστη το πρωί στη Ρίγα της Λετονίας ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά από μια θυελλώδη και ταραχώδη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η απόσταση που είχε διανυθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, κατά τις τελευταίες ημέρες, εκμηδενίστηκε μέσα σε λίγες ώρες και πλέον όλα βρίσκονται στον αέρα.


Το ναυάγιο το σημερινού Eurogroup δεν μπορούσε εύκολα να προβλεφθεί, ιδίως μετά την αισιοδοξία και τις προσδοκίες που γέννησαν οι - εκ πρώτης όψεως - θετικές επαφές του πρωθυπουργού, Αλέξης Τσίπρα, στις Βρυξέλλες, μια μέρα νωρίτερα.

Τα όσα συνάντησε σήμερα το πρωί ο Γ. Βαρουφάκης στη Ρίγα εμφανίζονται εκ διαμέτρου αντίθετα με το συγκρατημένο κλίμα αισιοδοξίας των τελευταίων 24ώρων.

Ελλάδα και δανειστές φαίνεται πως έχουν κάνει βήματα πίσω, αντί η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί στους θετικούς ρυθμούς των τελευταίων ημερών.

Τα οποία σημεία σύγκλισης είχαν καταγραφεί τα τελευταία 24ωρα μεταξύ Αθήνας και θεσμών διαγράφηκαν μεμιάς, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως φαίνεται, οι Ευρωπαίοι βρήκαν αφορμή να εκτονώσουν όλη την ένταση των τελευταίων ημερών, με το κλίμα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup να μοιάζει πολεμικό και εχθρικό σε βάρος του Γ. Βαρουφάκη.

Τα σενάρια θέλουν τον πρόεδρο του Εurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, να αξιώνει από τον Γ. Βαρουφάκη, επιτόπιους ελέγχους - τύπου τρόικας - στα ελληνικά πεπραγμένα και επί της ουσίας αύξηση της επιτήρησης στην Ελλάδα.

Η απάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ήταν αρνητική, ωστόσο η αποκάλυψη αυτή είναι ενδεικτική της ταραχώδoυς συνεδρίασης του Eurοgroup.


Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών φέρεται πως απείλησαν κανονικά τον Γ. Βαρουφάκη με χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε επίσης πως οι δανειστές επέμειναν - σχεδόν εμμονικά - πως δεν έχουν λάβει καμία λίστα μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, ενώ η λίστα έχει κατατεθεί!
Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών μεγάλωσε, ιδίως μετά τα αυστηρά τελεσίγραφα που διατύπωσε στον Γ. Βαρουφάκη ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να αποδεχθεί το αίτημα της Ελλάδας για μερική εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας.

Ταυτόχρονα αρνήθηκε κατηγορηματικά να συναινέσει στην έναρξη συζητήσεων για νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, εάν προηγουμένως δεν έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Τέλος ο πρόεδρος του Eurogroup είπε όχι και στο ελληνικό αίτημα για διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup - πριν εκείνο της 11ης Μαΐου - εάν προηγουμένως δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Οι δανειστές επιμένουν να ζητούν από την Ελλάδα συμφωνία - πακέτο για όλα τα κρίσιμα θέματα, όπως:

- Αύξηση ΦΠΑ, με αυτόματη κατάργηση των εξαιρέσεων στα νησιά.
- Μείωση επικουρικών συντάξεων.
- Άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
- Μη καταβολή της 13ης σύνταξης.
- Ομαδικές απολύσεις.

Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό παραμένουν το σημαντικότερο σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις και παρά το γεγονός πως η Αθήνα έχει δεσμευθεί για τον εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, με αιχμή τις περικοπές των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Η σημερινή ψυχρολουσία του Eurogroup κλιμακώνει εκ νέου τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο χρόνος εξαντλείται.

Επόμενο στοίχημα για την Αθήνα είναι τώρα ένα: Να εμπλουτίσει τη μεταρρυθμιστική λίστα που απαιτούν οι δανειστές, προκειμένου να τους πείσει για τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου... το οποίο φαντάζει πολύ μακριά...
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου