-Εγκαταλείψτε τον Κατάσκοπο Facebook


Του Gustave Rey

«Kλείστε τον λογαριασμό σας στο Facebook,  αν δεν θέλετε να σας κατασκοπεύουν και η ιδιωτική σας ζωή να γίνεται γνωστή σε όλους.»

Αυτό είναι, λίγο ώς πολύ, το μήνυμα το οποίο θέλει να περάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους χρήστες του διαδικτύου, όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της Βελγικής εφημερίδας Le Soir.

Τα σοβαρά και άλυτα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, στα αμερικανικής προέλευσης κοινωνικά δίκτυα και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο web, φαίνεται ότι έχουν κάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει χάσει κάθε ελπίδα για εξεύρεση λύσης πάνω στο θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων.


O Αυστριακός ακτιβιστής Maximilian Schrems, προσπάθησε να πιέσει την ΕΕ, να υιοθετήσει ένα μέτρο που να εμποδίζει τους κολοσσούς του Iντερνετ, όπως είναι το Facebook, να αποθηκεύει τα δεδομένα των χρηστών σε αμερικανικό έδαφος.

Για ποιο λόγο;

Η CIA, η NSA και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν πρόσβαση, λαμβάνουν, και μπορούν να επεξεργάζονται τις πληροφορίες τους.

Αρνούμενος  τα προσωπικά του δεδομένα να διαβιβαστούν στις ΗΠΑ, ο νεαρός άνδρας προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας, επιχειρώντας να βρεί λύση στο πρόβλημα.


Ο Bernhard Schima, δικηγόρος της Ευρωπαικής Επιτροπής που ήταν  παρών στην ακρόαση, παραδέχθηκε πως «η υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή προστασία στα δεδομένα των ευρωπαίων πολιτών» και συμβούλευσε τους ευρωπαίους που θέλουν να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή  “να εγκαταλείψουν το Facebook!”

Πριν απο 15 χρόνια η ΕΕ υπέγραψε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, την λεγόμενη Safe Harbor για την ελεύθερη διακίνηση δεδομένων φυσικών προσώπων και εταιρειών.

Η υπόθεση Snowden όμως, κατέδειξε την τεράστια επιρροή των κυβερνητικών οργανώσεων των ΗΠΑ στους κολοσσούς του web και έθεσε  πολλά ερωτήματα για την συμφωνία Safe Harbor που σήμερα θεωρείται τουλάχιστον παρωχημένη.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  σήμερα φέρνει σε δύσκολη θέση την Ευρωπαική Επιτροπή.

Απο την στιγμή που ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να προστατεύσει τους ευρωπαίους πολίτες θα πρέπει να επανεξετάσει  την υπάρχουσα πολιτική της.

Ωστόσο για την ώρα, ο μόνος τρόπος για να παραμείνει κάποιος εκτός πεδίου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι να κλείσει τους λογαριασμούς του στο Yahoo, Outlook, Facebook και στην Google.

Επίσης θα πρέπει να πουλήσει το iphone, ipad και ότι προιόν της Apple κατέχει.


Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ορισμένες αμερικανικές εταιρείες όπως είναι η Microsoft, προτείνουν  απο εδώ και στο εξής στους πελάτες τους, να επιλέξουν την χώρα που θα ήθελαν να αποθηκεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα για να μην πέσουν σε λάθος χέρια!
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου