FT: Μην ποντάρετε ότι ο Τσίπρας θα κάνει «kolotoumpa»


Η εφημερίδα εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα υποχωρήσει από την αριστερή ρητορική, με την οποία κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

  Προσπάθεια ερμηνείας των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα, στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, επιχειρούν να κάνουν οι Financial Times, οι οποίοι εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα υποχωρήσει από την αριστερή ρητορική, με την οποία κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Σε άρθρο της εφημερίδας που υπογράφει ο Tony Barber τονίζεται πως «η μόνη λύση για τους Ευρωπαίους, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να αποτρέψει την καταστροφή λόγω χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη, είναι να υποκύψει στην πραγματικότητα και να κυβερνήσει ως δεξιός -ή, τουλάχιστον, όχι τόσο ως... αριστερός. Αυτό, θα σημαίνει ότι θα πρέπει να διαπραγματευθεί καλόπιστα με τους πιστωτές της Ελλάδας, να μην χάσει άλλο χρόνο με πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις και να διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων». Για για να το πετύχει αυτό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα πρέπει να σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς στο κόμμα του που αντιτίθενται σε αυτούς τους συμβιβασμούς και οι οποίοι αντιστοιχούν στο 20% περίπου της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αν συμβεί αυτό, ο Τσίπρας θα ηγείται ενός φιλοευρωπαϊκού εθνικού μετώπου με τα μετριοπαθή κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου».
Πάντως, όπως γράφουν οι FT, στο εσωτερικό της χώρας δεν θεωρείται και τόσο σίγουρο ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει κωλοτούμπα («kolotoumba») υποχωρώντας από τις αριστερές του θέσεις, χάρη στις οποίες, μάλιστα, κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα, επικαλούνται τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση τους 2,5 μήνες που είναι στην εξουσία. «Έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, όπως επισημαίνουν, ενώ, με το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», επέτρεψε στους Έλληνες που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις να διευθετήσουν τα χρέη τους με 100 δόσεις», αναφέρεται στο δημοσίευμα.


Η εφημερίδα θυμίζει επίσης ότι η ελληνική Βουλή έχει φτιάξει τρεις ερευνητικές επιτροπές, που είναι δεδομένο ότι θα «εκνευρίσουν» τους συμμάχους και τους πιστωτές της Ελλάδας.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριστερή πλατφόρμα, βάσει της οποίας εξελέγη.

Χαρακτηρίζοντας ικανό στους ελιγμούς τον Αλέξη Τσίπρα, η εφημερίδα χρησιμοποιεί ορισμένα σχετικά με αυτό παραδείγματα: «Οργάνωσε την εκλογή του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έκανε ανοίγματα σε μια πτέρυγα της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός του οποίου η κυβέρνηση το 2004-2009 ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την πανωλεθρία της αύξησης του χρέους, την οποία ο ίδιος κληρονόμησε».

Θυμίζει επίσης ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, αν και άθεος, έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και είναι επίσης προσεκτικός, ώστε να μη δημιουργήσει ανησυχίες στη στρατιωτική ηγεσία.

Και καταλήγει, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αν το επιλέξει, μπορεί να κάνει την "kolotoumba" και να ξεφορτωθεί τους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ετοιμάζει το έδαφος ώστε, σε περίπτωση πτώχευσης, να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν».

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου