Γιατί ψηφίζουν Ελλάδα οι gay τουρίστες


Ποιοι είναι οι δημοφιλείς προορισμοί.
Σε έναν από τους δυναμικότερους, αναπτυσσόμενους και πιο προσοδοφόρους τομείς της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ο gay τουρισμός. Διαβλέποντας την αναπτυξιακή τροχιά που διαγράφει σε αρκετούς προορισμούς της υφηλίου, ειδικοί και γνώστες των τάσεων της διεθνούς ταξιδιωτικής αγοράς δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη booming προκειμένου να περιγράψουν τις εξελίξεις που συντελούνται στο συγκεκριμένο τομέα.



Πολλά νησιά της χώρας μας -με περίοπτη θέση την Μύκονο- βρίσκονται ανάμεσα στις top προτάσεις των ξένων τουριστικών πρακτόρων προς τους gay ή LGBT (lesbians, gay, bisexual, trans gendered) για τις διακοπές τους, γεγονός που έχει κινητοποιήσει ξενοδόχους και πρακτορεία που πλέον εστιάζουν στον gay τουρισμό.

Σύμφωνα με έρευνες, το μερίδιο του gay τουρισμού στην παγκόσμια αγορά υπερβαίνει το 10%. Οι αφίξεις τους σε διάφορους προορισμούς υπολογίζονται σε πάνω από 75 εκατ. , ενώ οι κατά κεφαλήν δαπάνες των ομοφυλόφιλων πελατών στις διακοπές τους είναι κατά 57% υψηλότερες από εκείνες των ετεροφυλόφιλων.


Ο gay ή LGBT τουρισμός, όπως αποκαλείται στη διεθνή αγορά, αφορά αποκλειστικά στα ομοφυλόφιλα άτομα που πραγματοποιούν ταξίδια σε φιλικούς για τη «διαφορετικότητά» τους προορισμούς (gay friendly προορισμοί).«Σε ώριμες , gay τουριστικές αγορές, όπως π.χ. στις ΗΠΑ, πολλές mainstream εταιρείες απευθύνονται στοχευμένα πλέον σε gay ταξιδιώτες. Διαπιστώνουμε ότι δεν είναι μόνο οι εξειδικευμένες εταιρείες της LGBT αγοράς, που απευθύνονται στην συγκεκριμένη ομάδα-στόχο, αλλά όλο και περισσότερες εταιρείες κάνουν ανοίγματα στην ομάδα αυτή», επισημαίνει ο Τζον Τανζέλα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Διεθνούς Ταξιδιωτικού Συνδέσμου Γκέι και Λεσβιών, IGLTA (International Gay & Lesbian Travel Association).



Ο πρόεδρος του IGLTA διευκρινίζει ότι μια gay friendly χώρα δεν σημαίνει οπωσδήποτε μια χώρα που, για παράδειγμα, έχει υιοθετήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων, αλλά μια χώρα στην οποίοι οι ομοφυλόφιλοι είναι ευπρόσδεκτοι. «Η πλειονότητα των gay θεωρεί φιλικούς προορισμούς τις περιοχές, όπου μπορούν χωρίς πρόβλημα να κρατούν το χέρι του συντρόφου τους επισκεπτόμενοι δημόσιους χώρους».
 
 
Περισσότερα χρήματα και συχνότερα διακοπές
Συνήθως, οι περισσότεροι gay δεν έχουν παιδιά, διαθέτουν περισσότερα χρήματα στα ταξίδια τους και κάνουν συχνότερα διακοπές.


Στη gay- τουριστική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της δικτύωσης, η οποία διασφαλίζει στους χρήστες σημαντικές πληροφορίες για τους τουριστικούς προορισμούς. Η ανταλλαγή εμπειριών μέσω των δικτύων διασφαλίζει τη διάχυση των πληροφοριών.


Από τον LGBT- τουρισμό αντλεί σημαντικά οφέλη και ο τουρισμός των πόλεων (city break). Τα λεγόμενα LGBT-events (pride days, lifeball κλπ) στις πόλεις της Ευρώπης συνιστούν δημοφιλείς προορισμούς για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.



Η χώρα μας είναι δημοφιλής στους ομοφυλόφιλους όπως και στα gay ζευγάρια. Στην Ελλάδα θεωρείται η Μύκονος ιδιαίτερα gay friendly, παρατηρεί ο Ράσελ Λορντ από την Kenes-Tours. «Όταν μπαίνουν δύο άνδρες ή δύο γυναίκες σε ξενοδοχείο και ζητούν ένα διπλό κρεβάτι, θα πρέπει η reception να ανταποκρίνεται στην επιθυμία τους και όχι να δίνει δωμάτιο με δύο κρεβάτια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λορντ.


Στους φιλικούς προς τους ομοφυλόφιλους προορισμούς ανήκουν οι ΗΠΑ, τα ελληνικά νησιά, η Αυστραλία και η Ισπανία, όπου φέτος θα γίνει το ετήσιο συνέδριο του ILGTA. Επίσης, στις top προτάσεις των Βρετανών τουριστικών πρακτόρων, προς τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που αναζητούν τους ιδανικούς προορισμούς για το μήνα του μέλιτος είναι εκτός από την  Μύκονο και η Λέσβος ενώ μόλις πριν από μερικές ημέρες βρετανική ιστοσελίδα παρότρυνε το gay-κοινό του να επισκεφθεί επτά ελλληνικά νησιά.



Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 7.000 ζευγάρια του ίδιου φύλου υπογράφουν ετησίως σύμφωνο συμβίωσης στην Αγγλία.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου