Η Κύπρος ετοιμάζεται για Grexit


Κυνική ομολογία του προέδρου Ν. Αναστασιάδη
Σε μία ομολογία που δεν έχει προηγούμενο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραδέχθηκε, ότι η Κύπρος έχει προετοιμαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε στη συγκεκριμένη δήλωση τη στιγμή που η Ελλάδα διανύει μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραδέχθηκε, ότι η Κύπρος έχει προετοιμαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Ασκήσεις επί χάρτου κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το Stockwatch.
«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ανάλογος κίνδυνος αλλά, επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει, του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, σας διαβεβαιώνω ότι έγιναν όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο», ανέφερε ακόμα ο Κύπριος Πρόεδρος.
Επίσης, ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε πως δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας, επισημαίνοντας πως και ο ελάχιστος κίνδυνος αν υπάρχει, έχει προγραμματιστεί σειρά μέτρων.
Ο Κύπριος Πρόεδρος απαντώντας ερώτηση σε σχέση με το ELA της Τράπεζας Κύπρου, είπε ότι η κυβέρνηση ήγειρε το θέμα στην Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μετατροπή του ELA της Τράπεζας Κύπρου σε μακροχρόνιο ομολογιακό δάνειο.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι έθεσε δύο φορές το θέμα στο πλαίσιο συναντήσεων του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το θέμα «είναι ευαίσθητο» και δεν επιθυμεί, είπε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συζητείται δημόσια καθώς, δεν το επιβάλλουν οι κανονισμοί».
Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι δεν θα ήθελε να επεκταθεί επί του θέματος για να μην αποτρέψει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σημειώνοντας ότι ο ELA δεν παρεμποδίζει τις τράπεζες από το να προχωρήσουν στην άντληση κεφαλαίων, καταθέσεων και στη δυνατότητα να χρηματοδοτούν έργα με μεγαλύτερη ευχέρεια.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο πρόεδρος είπε ότι σύντομα θα επιχειρηθεί η έξοδος της Κύπρου στις αγορές τονίζοντας ότι «θέλουμε να πετύχουμε την απεξάρτηση από τους διεθνείς δανειστές».
Ακόμα, είπε ότι «είναι δική μας ευθύνη να εποπτεύουμε την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής».
Σε μία ομολογία που δεν έχει προηγούμενο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραδέχθηκε, ότι η Κύπρος έχει προετοιμαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου